19.08.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Třinec ukončil neporazitelnost pražského nováčka a poskočil do čela soutěže

Foto: Roman Baselides (fotbaltrinec.cz)
Třinec – Před kamerami České televize se v sobotu dopoledne utkaly týmy Třince a pražské Olympie. Domácí byli po většinu utkání aktivnějším mužstvem a po zásluze si tak z duelu odnesli tři body. Díky výsledku 2:0 se svěřenci trenéra Nečka vyhoupli s devíti body na vedoucí příčku Fortuna národní ligy. Zda půjde pouze o dočasný posun naznačí zbylá střetnutí 4. kola. Olympia naopak z pozice nováčka musela ve Slezsku skousnout první druholigovou porážku.
18' Dedič
46' Janoščín
bez branek
bez karet
82' Demeter
Sestavy
Paleček – Ilko, M. Čelůstka, Reintam, Janoščín – Ižvolt (84. Joukl), Vaněk, Kateřiňák, Bedecs, Šumbera (77. Juřena) – Dedič (88. Hošek)
Na lavičce: Adamuška, Velner, Janošík, Masař
Trenér: Jiří Neček
Frydrych – Duben, Opluštil, Žežulka, Ruml – Frizoni, Demeter, Liener, Vopat (70. Dordević) – Hejný (76. Bareš) – Katidis
Na lavičce: Soukup, Verner, Jukl, Kuťák, Novák
Trenér: Miloš Sazima
Rozhodčí: Klíma – Vlasjuk, Vitner • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 460

Komentář

Třinec byl od úvodních minut opticky lepším týmem a svou dominanci korunoval v 18. minutě vedoucím gólem. Hostující obrana zaspala při bránění rohového kopu a zcela nepokrytý René Dedič tak mohl pohodlně poslat míč hlavou za záda brankáře Frydrycha.

Krátce po půlhodině hry mohli Slezané odskočit na rozdíl dvou přesných tref. Po Dedičově centru se na zadní tyči zjevil Ižvolt, s jeho hlavičkou si ale bravurně poradil gólman pražského celku. K odraženému míči se posléze dostal Vaněk, trestuhodně však přestřelil.

Také ve zbytku úvodní půle byl Třinec nebezpečnější. Nejprve táhl po levé straně rychlou akci Šumbera, po jehož zakončení si připsal Frydrych další povedený zákrok, v posledních vteřinách před odchodem do šaten pak sehráli domácí pohlednou akci, které chybělo jen správnější završení. Šumbera sklepl balon patičkou Dedičovi, ten jej ale poslal z otočky těsně vedle.

Pokud Olympia pomýšlela na rychlé vyrovnání, vzaly její plány rychle za své. Třinec vlétl do druhého poločasu přímo bravurně a hned z první akce se radoval. Kateřiňák našel v šestnáctce Jiřího Janoščína, který se nejprve kličkou zbavil bránícího protihráče a poté přelstil střelou i padajícího Frydrycha.

O dvě minuty později mohli hosté snížit. Před Palečkem se utvořila obrovská skrumáž, v níž při několika pokusech visela kontaktní branka skutečně na hodně tenkém vlásku. Celou situaci, kterou nakonec ukončila píšťalka sudího pro útočný faul, ale fotbalisté v červených dresech přečkali bez újmy na skóre.

V 55. minutě se do míče z hranice velkého vápna opřel Dedič, Frydrych jeho pokus pozorně vyrazil. O minutu později o sobě dali vědět také hosté. Hejný upaloval vstříc Palečkovi, ten mu ale vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a i nadále tak držel čisté konto.

V 61. minutě měl nováček soutěže obrovské štěstí. Po rohovém kopu se dostal míč k Janoščínovi, který jej z voleje napálil, s přispěním teče jednoho z bránících hráčů, do břevna.

Olympia se ve zbylé půlhodině chtěla nadechnout k tlaku, to se jí ale nedařilo. V 89. minutě naopak po chybě brankáře Frydrycha mohl navýšit náskok Třince střídající Hošek, situaci ale hasil jeden z pražských obránců. Více už se toho na stadionu Rudolfa Labaje v rámci televizního utkání 4. kola nestalo. Třinec tak zaslouženě porazil Olympii 2:0.