20.08.2017 | Radek Barkman | Zápas

Žižkov si s chutí zastřílel a deklasoval Vítkovice 5:0

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Na Žižkov v rámci 4. kola Fortuna národní ligy zamířily Vítkovice a jednalo se o souboj dvou týmů, jež na premiérové vítězství v letošním ročníku stále čekaly. Výrazně aktivní bilanci vzájemných zápasů potvrdili domácí fotbalisté drtivým vítězstvím 5:0, o které se postaralo pět různých střelců.
36' Hašek
41' Bazal
51' Kodeš
56' Jelínek
67' Hurka
bez branek
39' Kodeš
66' Galuška
bez karet
Sestavy
Hrubeš – Hašek, Šandera, Švejdík, Toml – Engelmann, Kodeš (66. Hurka), Pavlata, Podrazký (70. Čermák) – Bazal (61. Galuška), Jelínek
Na lavičce: Řehák, Mareš, Stratil, Volek
Trenér: David Vavruška
Květon – Cverna, Dramé, Honiš, Prajza – Matěj (21. Twardzik), Ožvolda, Mišinský (63. Szotkowski), Kučera (76. Pavelka) – Mrázek, Mikula
Na lavičce: Netolička, Hýbl, Bzirský, Fiala
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Lerch – Pfeifer, Dohnálek • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1020

Komentář

Úvod utkání byl pod vysílačem spíše opatrný. Po oboustranném oťukávání však první větší příležitost měly Vítkovice. Mrázek vyslal z pravé strany dobrý centr do vápna, kde zakončoval do Hrubešova protipohybu Ožvolda, ale žižkovský gólman v klíčové chvíli podržel svůj tým. Byla to po hříchu jediná pořádná šance hostů. Na druhé straně jako první zahrozil Pavlata, který ve vyložené pozici z osmi metrů tváří v tvář před Květonem vysoko přestřelil branku.

Pak už přicházely gólové momenty. Ten první stál za to. Pavel Hašek táhl míč po levé straně, všiml si, že gólman Květon je daleko z branky, a parádním dloubákem ho přeloboval. Další gól mohl zanedlouho přidat Jelínek, jehož brankář hostů sice vychytal, ale za pár minut později už byl druhý gól Žižkova na světě. Perfektní kolmici vyslal Pavlata a zakončující Josef Bazal skvělým obloučkem upravil na 2:0.

Pokud Vítkovičtí živili šanci na zvrat ve druhé půli, soupeř je rychle vyvedl z omylu. Definitivní pojistku pod tříbodový zisk totiž zaznamenal v 52. minutě Petr Kodeš. Jeho slalom mezi vítkovickými obránci byl totiž zakončený přesnou střelou k tyči. Za pár minut navíc přidal další gól Jan Jelínek, na nějž hostující obránci zcela zapomněli. Jelínek si přehodil brankáře Květona a dovezl míč za brankovou čáru.

Exhibice Žižkova přesto nekončila. V plejádě krásných gólových momentů pokračoval i Martin Hurka. Střídající hráč byl na trávníku sotva pár vteřin, když výstavní ranou zpoza vápna překonal Květona popáté. Další míč už vítkovický gólman za svá záda nepustil, každopádně Vítkovice jsou po prohře 0:5 nejhůře bránícím týmem v soutěži a za dva venkovní duely inkasovaly již jedenáctkrát. Žižkov naopak stále nepoznal hořkost porážky a letos poprvé zvítězil.