27.08.2017 | Petr Frömel | Zápas

Znojmo uštědřilo Opavě první porážku v sezóně

Foto: Libor Duchoň (Regionální týdeník Znojemsko)
Znojmo – Po debaklu v Ústí si Jihomoravané napravili reputaci před svými fanoušky. Po bezbrankové první půli otevřeli skóre jako první díky proměněné penaltě, těsný náskok pak drželi do závěru utkání, ve kterém náskok navýšili. Opava ještě stačila snížit, ale na srovnání jí už nezbyl čas.
61' Šamánek (pen)
85' Teplý
88' Kayamba
17' Štrombach
53' Javůrek
90' Chereda
90' Veselý
bez karet
Sestavy
Veselý – Mezlík, Svozil, Javůrek, Mešaninov – Cihlář, Helísek, Lacko – Štrombach (72. Hladík), Šamánek (81. Čereda), Růsek (74. Teplý)
Na lavičce: Koukal, Machuča, Njire, Urbančok
Trenér: Jiří Balcárek
Fendrich – Simerský, Žídek, Hrabina, T. Čelůstka (67. Stříž) – Zavadil (84. Puškáč), Schaffartzik, Zapalač (74. Jurečka) – Kuzmanović, Smola, Kayamba
Na lavičce: Šrom, Helebrand, Radič, Mozol
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Houdek – Kožár, Kubec • Stadion: Městský stadion v Horním parku Znojmo • Diváci: 1250

Komentář

Zápas začal hlavičkovými pokusy na obou stranách, za domácí to zkoušel Svozil, za hosty Smola, ani v jednom případě míč v bráně neskončil. Znojmo bylo v úvodu mírně aktivnější, Štrombach střílel z dálky do Fendrichovy náruče, na druhé straně schoval Veselý Simerského hlavičku do rukavic a za domácí poté střílel nepřesně Mezlík. 

V opatrné první půli toho k vidění příliš nebylo, až v jejím samém závěru se hosté dokázali prosadit, avšak Smola předtím fauloval brankáře a gól tak nebyl uznán.

Druhý poločas pokračoval podobným tempem, dlouho se nic vážného nedělo, až po hodině hry, kdy se domácí pěknou kombinací dostali do vápna a vybojovali pokutový kop, se věci daly více do pohybu. Rostislav Šamánek penaltu s ledovým klidem proměnil, když Fendrich skočil na opačnou stranu. 

Opava přidala na aktivitě a snažila se vyrovnat, Zapalač ale z přímého kopu bránu netrefil, neujal se ani žádný z rohových kopů, kterých měl slezský celek bezpočet. Deset minut před koncem ve velké šanci selhal Kuzmanovič, který těsně minul vzdálenější tyč znojemské svatyně. Stejný hráč pak neskóroval ani o pět minut později, kdy se sám zjevil u zadní tyče domácí brány, odkud přestřelil. 

Přišel tak trest v podobě druhého přesného zásahu Znojma, které vpadlo do otevřené obrany soupeře, Jakub Teplý si naběhl na výborný centr Hladíka a hlavou poslal míč do odkryté brány. Opava však ještě nesložila zbraně, dvě minuty před koncem propadl centrovaný balón na hranici vápna, kde stál nehlídaný Joel Ngandu Kayamba, jenž překonal Veselého přízemní střelou. 

Domácí však už jednobrankové vedení uhájili, v nastavení ještě v obrovské šanci selhal Hladík, jehož nebezpečný přízemní pokus Fendrich vynikajícím zákrokem zneškodnil.