26.08.2017 | David Záruba | Zápas

Dvougólový Černý zařídil Pardubicím obrat proti Sokolovu

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Pardubice – Pro domácí Pardubice nezačalo utkání dobře, když už v deváté minutě zásluhou parádní branky Kosaka prohrávaly, nepříznivý stav však dokázaly po dvou brankách Černého otočit a tři body si zajistit. Plný zisk Východočechy minimálně do zítřka katapultoval do čela tabulky Fortuna národní ligy.
30' Černý
70' Černý
9' Kosak
25' Černý
90' Rybička
20' Ševčík
60' Machek
85' Dvořák I.
90' Kosak
Sestavy
Knobloch – Prosek, Piroch, Šejvl, Surzyn – Jeřábek – Fusek (80. Kopřiva), Řezníček, Ladra, Fousek (80. Mužík) – P. Černý (74. Rybička)
Na lavičce: Šmíd, Přibyl, Sokol, Látal
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Belaň – Strada (78. Tůma), O. Ševčík, Mráz, Mejdr – Kosak, Machek, Glaser, Provod (64. Končal), Čihák (59. Hlavatý) – A. Ševčík
Na lavičce: Dvořák I., Dvořák II., Havel, Rychnovský
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Rozhodčí: Berka – Polák, Pfeifer • Stadion: Stadion Pod Vinicí • Diváci: 610

Komentář

Jediný sobotní zápas Fortuna národní ligy nabízel divákům Pod Vinicí koukatelný zážitek už od prvních minut. I když v 9. minutě byli ti domácí spíše zklamaní. Po faulu pět metrů před vápnem se k trestnému kopu postavil sokolovský Jan Kosak a perfektní střelou, kterou snad nešlo vykonat lépe, trefil horní roh branky.

Pardubičtí chtěli rychle reagovat, ale hosté jejich ofenzivní pokusy zvládali odrážet. A to až do 30. minuty. Domácí podnikli pěknou akci po křídle, po které zakončoval Prosek. Gólman Belaň vyrazil míč po jeho akrobatickém zakončení jen k nohám Pavla Černého, který snadnou dorážkou srovnal. Ještě před pauzou se mohl Sokolov dostat opět do vedení, když se před Knoblocha protáhl Kosak, ovšem zakončil jen do padajícího brankáře.

Začátek druhé půle už tak ofenzivní nebyl. Pardubice byly dopředu o něco snaživější, ale k velkým šancím se nedostávaly. A to navíc mohl být Knobloch rád, že se po nepovedeném výkopu stihl vrátit do branky, aby zastavil pohotovou střelu jednoho z hostů. Při zmatcích v obraně neuspěl ani nově příchozí Končal.

Změnu skóre tak nabídla až 70. minuta a ze strany Pardubic to byla opravdová lahůdka. Ladra krásným pasem našel za obranou Fouska, který už mohl zakončovat, ale přihrávkou mezi dvěma obránci našel neobsazeného Pavla Černého, který tak měl pozici ještě snazší než při svém prvním gólu – 2:1.

Na tahu byl Sokolov. Snahu o vyrovnání hosté zahájili rohovým kopem, po kterém bylo před Knoblochem rušno, ale stav se neměnil. Domácím se dařilo držet hru na distanc od své branky a Baník těžko hledal způsob, jak na pevnou obranu vyzrát. Hru navíc rozkouskovaly dohady a žluté karty. Sokolov nezachránil ani trestný kop v nastavení, všechny body tak po obratu zůstávají v Pardubicích.