16.09.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Třinec promarnil v utkání s Opavou dvoubrankové vedení, body se nakonec dělily

Foto: Karla Kulová (fotbaltrinec.cz)
Opava – Televizní utkání mezi Třincem a Opavou naservírovalo divákům hned šest branek. Opava šla po zásahu Smoly do vedení, domácí však potrestali průchozí defenzívu soupeře třemi góly a vypadalo to, že si dojdou pro překvapivé vítězství. Hosté však v závěru dokázali dvěma slepenými trefami srovnat, a tak nakonec slezské derby vítěze nepoznalo.
38' Ižvolt
53' Juřena
63' Šumbera
24' Smola
73' Simerský
79' Kuzmanovič
50' Janoščín
86' Celba
87' Jursa
Sestavy
Paleček – Ilko (74. Velner), R. Vaněk (74. Celba), Šumbera, Janoščín – Juřena (85. Joukl), M. Čelůstka, Bedecs, Ižvolt – Kateřiňák, Reintam
Na lavičce: Adamuška, Janošík, Masař, Hošek
Trenér: Jiří Neček
Fendrich – Simerský, Žídek, Stříž (57. Kayamba), Jursa (89. Helebrand) – Kuzmanović, Radić (70. Puškáč), Smola, Schaffartzik – Zapalač, Jurečka
Na lavičce: Šrom, Čelůstka, Rychlý
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Ardeleanu – Flimmel, Polák • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 702

Komentář

Souboj o první místo v tabulce začal obrovskou možností domácích. Opavský brankář Fendrich chyboval v 6. minutě při vyběhnutí a Juřena mohl zpoza vápna střílet do prázdné svatyně. Tu od inkasování uchránil, stejně jako v utkání s Pardubicemi, hostující kapitán Žídek a stav se tak neměnil.

Po úvodní pasáži, která patřila Třineckým, začali přebírat otěže zápasu favorité z Opavy. Jejich snaha vygradovala ve 25. minutě vedoucí trefou. Schaffartzik přetlačil v souboji Reintama a předložil míč do ideální pozice Tomáši Smolovi, který se nemýlil.

Opavští mohli své vedení pojistit, jenže vázla předfinální fáze – přihrávky, zejména pak centry, létaly často úplně mimo. A tak přišel trest. Juřena se sedm minut před přestávkou zbavil obránce a přihrál na hranici malého vápna, kde do míče dloubl Matej Ižvolt a usměrnil jej na zadní tyč mimo dosah gólmana Fendricha.

Vyrovnání vlilo Třinci do žil novou energii a byli to tak právě domácí, kdo byl v závěru úvodního dějství aktivnějším celkem, do kabin se ovšem šlo za nerozhodného stavu.

Druhá půle začala pro Opavu studenou sprchou. Po necelých deseti minutách hry uklidil ostrý centr ze strany do brány Václav Juřena. Stejný hráč mohl o šest minut později vedení navýšit, jeho zakončení skluzem ale zlikvidoval Fendrich.

Třinec se přesto zakrátko třetího gólů přeci jen dočkal. Centr z levé strany sklepl v 64. minutě hlavou Juřena na nabíhajícího Šimona Šumberu a ten poslal míč přesně k tyči.

Slezský FC nehodlal duel jen tak dohrát, naopak postupně stupňoval svůj tlak, jenž přinesl v 74. minutě snížení. Ve vápně se dostal k míči Dominik Simerský a po zmatcích v třinecké defenzivě vykřesal naději.

O pět minut později bylo srovnáno. Jursova dalekonosná střela zavadila o Smolu, paradoxně to však Opavě pomohlo. Holohlavý útočník zpracoval míč pro Nemanju Kuzmanoviče a Srb vyrovnal na 3:3.

Opavský favorit byl pochopitelně na koni, navíc na něm byla vidět snaha utkání otočit a odvést si tři body. To se svěřencům Romana Skuhravého nakonec nepodařilo, vzhledem k průběhu utkání je pro ně ale i bod zlatým.

Ohlasy trenérů

Jiří Neček (FK Fotbal Třinec): „Když vedete 3:1, měli byste utkání uhrát. Opava je ale silná. V šatně jsme si museli během poločasu některé věci vysvětlit, žádná bouřka ale nebyla, ukázali jsme si, co děláme za chyby. Škoda, že nepadlo ještě více gólů, pro diváky mohlo být utkání ještě lepší. Hráčům bych chtěl poděkovat, stejně tak našim i opavským divákům. Byli fantastičtí.“

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Dnes jsme měli zápas jasně pod kontrolou, ale pořádali jsme v defenzivě den otevřených dveří, hlavně při třech centrech soupeře. Dostali jsme lekci z produktivity. Vážím si toho, že jsme za stavu 3:1 zvedli hlavy a že jsme se nakonec rvali i o vítězství. Hra byla zajímavá, bohužel v obraně si podobné chyby nemůžeme dovolit.“