18.10.2017 | Radek Barkman | Zápas

Olympia vedení proti Hradci neudržela, body se v Praze dělily

Foto: fchk.cz
Praha – Zajímavou dohrávku nabídl souboj 10. kola Fortuna národní ligy mezi Olympií Praha a Hradcem Králové. V utkání, jemuž dominovala ofenziva, se nakonec zrodil nerozhodný výsledek 1:1. Domácí šli do vedení po přesné trefě Georgiose Katidise, vyrovnání pak z pokutového kopu zařídil nejlepší střelec soutěže Jan Pázler. Olympia tak nevyužila možnosti dotáhnout se bodově na vedoucí Opavu.
61' Katidis
69' Pázler (pen)
32' Vopat
36' Frizoni
40' Rothe
64' Žežulka
82' Liener
90' Bareš
90' Verner
25' Schwarz
49' Šípek
52' Vlkanova
Sestavy
Soukup – Opluštil, Liener, Verner, Rothe – Jukl, Frizoni (75. Dordević), Žežulka, Vopat (86. Bareš) – Katidis, Ruml (90+2. Kuťák)
Na lavičce: Frydrych, Duben, Novák
Trenér: Miloš Sazima
Ottmar – Pajer, Nosek, Martan, Vlkanova (82. Miker) – Schwarz, Shejbal, M. Černý, Knejzlík – Bederka, Šípek (67. Pázler)
Na lavičce: Lindr, Krátký, Mudra, Jirsák, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Severýn – Kříž, Hock • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 350

Komentář

Utkání začalo náporem Hradce Králové, který si také v zápase vytvořil první šanci. Prudký pas Šípka skončil u Vlkanovy, ale ten zblízka trefil pouze nohy domácího gólmana Soukupa. Domácí zase po celý zápas hrozili především po standardních situacích, kdy s centry Jukla měla hostující obrana plné ruce práce. V první šanci se takto ocitl Katidis, ale hlavičkoval vedle. O pár minut později si pak jeden z mnoha soubojů s domácí obranou a brankářem Soukupem vyzkoušel Martan, ale při pokusu o lob přehodil i soupeřovu branku.

Závěr poločasu pak přinesl ještě dvě šance domácího mužstva po centrovaných balonech. Nejprve ze hry hlavičkoval Liener nad a v poslední akci dějství po rohovém kopu netrefil zařízení ani tísněný Opluštil. 

Druhý poločas začal rovněž zajímavými možnostmi na obou stranách. Nejprve si na roh Jukla počíhal Opluštil, ale mířil mimo. Na druhé straně pak museli zadáci domácího celku dvakrát zachraňovat před hrozbou gólu na brankové čáře. Nejprve takto zastavili Martanův oblouček, poté se neprosadil ani hlavou dorážející Vlkanova.

A tak přišly konečně gólové momenty. Uplatnilo se přitom opět pravidlo: Nedáš, dostaneš. Další rohový kop Jukla se skvělými parametry našel Georgiose Katidise a ten prudkou ranou pod břevno nechal Ottmara bez šance. Pak se zase do útoku vrhli Votroci a brzy se dostali do velkých šancí.

Nejprve si Martan vylámal zuby na Soukupovi a pak domácí gólman vytáhl na tyč hlavičkový pokus Shejbala. Jenže při něm zahrál patrně jeden z fotbalistů Olympie ve vápně rukou a sudí Severýn zapískal diskutabilní penaltu. Tu proměnil elitní kanonýr Jan Pázler, který v tu chvíli byl na hřišti sotva pár vteřin, a svou desátou trefou v sezoně zařídil vyrovnání.

I závěr utkání byl oboustranně hodně zajímavý. Nejprve měl dobrou příležitost po rohovém kopu Rothe, o pár minut později propadl balon k Dordevićovi, ale ten se v ideální střelecké pozici ukopl. S výsledkem 1:1 pak nepohnul ani smolař zápasu Martan, jemuž míč ve velké šanci skončil přesně na nohu, ale místo lobu nasměroval křídelník Votroků balon tváří v tvář Soukupovi pouze do jeho rukavic.

Ohlasy trenérů

Miloš Sazima (FK Olympia): "Byla na nás znát únava, začali jsme trochu pomaleji. Ve druhém poločase jsme předvedli divákům náš klasický výkon. Mělo to z obou stran nasazení, hrozili jsme ze standardních situací. Bod je zasloužený, hráli jsme na riziko. Gól jsme dostali z pokutového kopu, ale myslím si, že jsme také měli kopat penaltu po faulu na Rumla. Jsme čerstvě pražský tým, ale známe se s Hradcem Králové dlouho. Dá se to nazvat jako takové postderby. Je to spíše takové derby mezi trenéry."

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Za mě bylo derby solidní. Mělo spád, kvalitu i říz. Viděli jsme spoustu brankových příležitostí. Domácí jsou zaslouženě tam, kde jsou. Hodně napadají, hrají na riziko vzadu. V agresivitě jsme se jim vyrovnali. Kámen úrazu byl v proměňování šancí. Nedokázali jsme to dotáhnout ke gólovému efektu, i když jsme měli prostřednictvím Ládi Martana ke gólu několikrát hodně blízko. Olympia hrozila ze standardních situací. Chtěli jsme mít jednoznačně víc bodů, ale nedáváme šance. Tady se tým herně zvedl, výkon měl lepší parametry než v zápasu s Příbramí."