15.10.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Nováček z Olympie veze tři body i ze Sokolova, opět přitom dohrával v deseti

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Domácí hřiště se zdá být pro Baník zakleté. Západočeši potřetí v řadě doma nestačili na svého soupeře, kterým v 11. kole byla pražská Olympia. Nováček soutěže naopak pokračuje ve skvělých výsledcích a roli nejlepšího týmu na venkovních hřištích potvrdil také v Sokolově, kde vyhrál 3:1.
20' Glaser (pen)
28' Žežulka
48' Žežulka
57' Katidis (pen)
39' Hlavatý
54' Machek
57' Strada
81' Glaser
46' Opluštil
52' Hejný
56' Jukl
60' Katidis
62' Hejný
78' Frizoni
Sestavy
Bolek – Strada, Tůma (46. O. Ševčík), Mráz, Mejdr – Machek, Glaser – Kosak, Hlavatý (58. Přeučil), Končal (25. Provod) – Dvořák
Na lavičce: Belaň, Dvořák II., Rychnovský, Ševčík
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Soukup – Rothe, Opluštil, Žežulka – Frizoni, Vopat (90+3. Kuťák), Verner, Jukl – Katidis, Hejný, Ruml (40. Dordević, 90. Bareš)
Na lavičce: Frydrych, Duben, Maršálek
Trenér: Miloš Sazima
Rozhodčí: Mikyska – Vlasjuk, Novák • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 1030

Komentář

Za ideálních fotbalových podmínek se střetly dva týmy, které v tabulce od sebe dělilo pět bodů. Zatímco domácí Baník doufal v potvrzení tříbodového importu z Varnsdorfu, hostující Olympia chtěla navázat na vítězství z Frýdku-Místku.

Už od prvních soubojů bylo znát, že tento duel se zrovna neponese v poklidném duchu. Hráči obou celků si nic nedarovali, hra byla kouskována řadou faulů, které častěji odnášeli sokolovští fotbalistů. Ti se k ohrožení hostující brány dostávali právě ze standardek, těm však chyběla větší přesnost a důslednost útočících hráčů. K první střele se odhodlal ve 14. minutě Kosak, jenž si elegantně obhodil Žežulku, jenže následným halfvolejem bránu Olympie přestřelil. O pět minut později se tentýž hráč prokličkoval do pokutového území, kde byl jednoznačně zastaven faulem. Penalty se ujal Petr Glaser a s přehledem poslal domácí tým do vedení 1:0.

Vedení Baníku dlouho nevydrželo, přesněji pouhých osm minut. Ondřej Žežulka dostal spoustu prostoru, s míčem se vydal směrem k bráně a poté krásnou střelou, na kterou byl Bolek krátký, srovnal na 1:1. Hosté tak srovnali skóre defacto z první střely mezi tři tyče. Ve zbytku poločasu se hra vyrovnala, domácí se opět pokoušeli zahrozit ze standardních situací, ale obrana Olympie je do zakončení nepouštěla.

Po změně stran se začalo solidně žlutit na obou stranách. Mezitím ovšem hostující fotbalisté otočili vývoj utkání ve svůj prospěch. Ve 48. minutě darovali domácí rohový kop Pražanům. Bolek dokázal hlavičku jednoho ze soupeřů na brankové čáře zlikvidovat, ale na dorážku Ondřeje Žežulky z bezprostřední blízkosti neměl nárok. Za dalších osm minut nakročili hosté za vítězstvím ještě více. Frizoni se drzým průnikem propracoval až do šestnáctky Baníku, kde jej Strada zastavil jen za cenu faulu. K pokutovému kopu se postavil Georgios Katidis a nekompromisní ranou do šibenice stanovil průběžný výsledek na 3:1 pro Olympii. 

V 62. minutě nastala pro hosty komplikace, když byl po druhé žluté kartě vyloučen útočník Hejný. Přesila na hřišti pomohla baníkovcům konečně se dostávat do gólových šancí, ty však domácí hráči nedokázali proměnit. V 71. minutě zaváhal sám před bránou Provod, v 77. minutě trefil Přeučil skluzem jen tyč, v dalších minutách ve svých šancích selhali Kosak i Ondřej Ševčík. Minutu před koncem překonal Soukupa František Dvořák, ale střelu vyhlavičkoval na brankové čáře jeden z Pražanů.

Olympia své vedení 3:1 uhájila až do závěrečného hvizdu a ze západu Čech si odvezla páté vítězství v sezóně, jedno z velkých překvapení soutěže tak i nadále trvá.