13.10.2017 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Žižkov ukončil sérii tří proher, Ústí nad Labem se nadále trápí

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – V pátek se na severu Čech utkaly dva zatím trápící se týmy. Ústí nad Labem se chtělo zvednout po pěti utkáních bez výhry, Viktoria Žižkov toužila pod novým trenérem odčinit porážky ze tří posledních kol. Impuls kouče Pilného se projevil, Pražané zásluhou dvougólového Engelmanna a střídajícího Galušky zvítězili rozdílem třídy.
bez branek
18' Engelmann
56' Engelmann
90' Galuška
45' Miskovič
55' Kodeš
63' Hašek
89' Hurka
Sestavy
Tvrdoň – M. Zeman, Pimpara, L. Vaněk, Leibl (41. Šnirc) – P. Pilík (61. Matějka), J. Peterka, Miskovič, D. Procházka (61. Gilián) – Jindráček, Kacafírek
Na lavičce: Kotěra, Martykán, Richter, Richter
Trenér: Jiří Skála
K. Hrubeš – Šandera, Toml, V. Mareš, P. Hašek – Kodeš, M. Čermák – Bazal, Volek (65. Stratil), Engelmann (73. Galuška) – Jelínek (85. Hurka)
Na lavičce: Řehák, Pardubský
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Berka – Kubr, Poživil • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 722

Komentář

Do první vážnější brankové příležitosti se v osmé minutě dostal Martin Jindráček, který ale kvůli odpískanému ofsajdu v zakončení pokračovat nemohl. O jedenáct minut později otevřel gólový účet zápasu Vojtěch Engelmann, jenž po centru Marcela Čermáka z opačné strany trefil odkrytý prostor.

V minutě třicáté osmé si domácí doslova zavařili po nepřesné rozehrávce, skákající míč ale nedokázal Josef Bazal trefit podle svých představ. Za dvě minuty musel trenér Jiří Skála ze hřiště kvůli zranění stáhnout Michala Leibla, příležitost dostal Ivan Šnirc. Do poločasové přestávky se kromě střely Daniela Procházky nad bránu Karla Hrubeše již nic významného neudálo.

Druhý poločas začal lépe pro Žižkov, když v padesáté páté minutě mohl slavit druhý gól Vojtěch Engelmann. Časomíra přičetla dalších sedmnáct minut a za domácí spálil velkou šanci z velkého vápna Lukáš Matějka.

Arma se střelecky trápila i nadále, přestože tentokrát vsadil Jiří Skála na dva útočníky. V devadesáté minutě lovil ústecký brankář třetí míč ze své sítě, když Lukáš Stratil centroval do malého vápna na Petra Galušku, který pojistil náskok Viktorie. Ve druhé minutě nastaveného času druhé půle nechal Štěpán Kacafírek vyniknout Karla Hrubeše, který dokázal míč vytěsnit konečky prstů. Strážce hostující svatyně dokázal, že si vychytanou nulu opravdu zasloužil a i díky němu odváží mužstvo pod vedením Bohuslava Pilného plný bodový zisk.

Ohlasy trenérů

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): „Zápas se mi hodnotí špatně, protože jsme nezvládli utkání, které bylo pro nás hodně důležité. Zlomový okamžik byl první gól ze standardní situace, kdy jsme selhali individuálně. To narušilo naše plány. Ve druhé půli, kdy jsme se snažili hru zjednodušit, to do otevřené obrany kombinačně nešlo. Žižkov byl psychicky nahoře i díky výměně trenéra. Věděli jsme, že Viktoria bude lépe organizovaná než v předchozích kolech. Kluci nic ve druhém poločase nezabalili, šli na trávník po přestávce s odhodláním, že zápas otočí. Bohužel jsme to nezvládli, situace není dobrá, uvidíme, jaké kroky povedou dále. I toto střetnutí bylo o psychice, budeme se snažit na Příbram připravit tak svědomitě, abychom soupeře pozlobili a nějaký bod odvezli. Nasadili jsme mezi tyče Mariána Tvrdoně, neboť jsme chtěli udělat nějakou změnu, i když Jakub Kotěra za góly nemohl. Změna byla dle mého názoru dobrá, Tvrdoň odchytal dobrý zápas, podržel nás, byl důsledný, i když si ke konci utkání vybral slabou chvilku.“

Bohuslav Pilný (FK Viktoria Žižkov): „Uhráli jsme venku vynikající výsledek. Byl to zajímavý zápas pro diváky, protože i Ústí nad Labem hrozilo ze standardních situací. V první půli jsme mohli vést vyšším rozdílem, do druhého poločasu jsme mohli nastoupit lépe. Dostali jsme se pod tlak, ale paradoxně jsme vstřelili druhou branku. Ústí nad Labem chtělo utkání zvrátit, my to nějak uskákali a měli jsme i štěstí. Karel Hrubeš nás podržel, na mužstvo působí klidně. Vítězství by mělo kluky povzbudit, po dlouhé době si v kabině zařvali. Pro mě byl tým velká neznámá. Viděl jsem hráče na tréninku a zaujal mě jejich pohyb.“