14.10.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Drama jako hrom! V Opavě se body dělily, Varnsdorf odolal tlaku i "dvěma" penaltám

Foto: Jan Pitřík
Opava – Divoké a emotivní bylo utkání dvou celků z opačných pólů druholigové tabulky. Lídr z Opavy byl proti poslednímu Varnsdorfu obrovským favoritem, přesto to však byli Severočeši, kdo šel do překvapivého dvoubrankového vedení. Slezané pak vrhli všechny síly do útoku, srovnali na 2:2 a kopali nadvakrát penaltu. Vedení ale trestuhodně odmítli, aby vzápětí potřetí inkasovali. Obrovský tlak Opavy, jenž kulminoval v sedmiminutovém nastavení, nakonec přinesl už jen další srovnání.
37' Kuzmanovič
48' Puškáč
83' Simerský
15' Klobása
29' Klobása
58' Durděvič
26' Zapalač
75' Schaffartzik
18' Klobása
39' Breda
54' Zbrožek
55' Samoel
90' Šulc
Sestavy
Fendrich – Simerský, Radić (46. Puškáč), Žídek – Kuzmanović, Schaffartzik, Jursa, Zapalač – Kayamba (84. Stříž), Smola, Jurečka (76. Zavadil)
Na lavičce: Šrom, Čelůstka, Hrabina
Trenér: Roman Skuhravý
Samoel – Zbrožek, Zieris, Chlumecký, Bílek – Klobása (80. Barac), D. Breda, Bláha (66. Šulc), Kocourek (66. Dordič) – W. Da Silva, Durdević
Na lavičce: Vaňák, Král, Rudnytskyy
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Adámková – Boček, Lakomý • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2916

Komentář

Lépe do zápasu vstoupili hosté. Na konci úvodní čtvrthodiny se před Fendrichem zjevil nehlídaný Stanislav Klobása, zpracoval si přihrávku a ranou k tyči otevřel skóre. Rychlé vyrovnání měl na hlavě po centru Zapalače Smola, proti jeho pokusu se ale výtečně zaskvěl gólman Samoel. O minutu později se sám před opavským brankářem objevil Kocourek, úspěšný zákrok si však připsal i Fendrich.

Ve 27. minutě měl dobrou možnost Smola, ten však ze slibné pozice nevystřelil, naopak míč po chvíli přiťukl Jursovi, s jehož technickým zakončením neměl Samoel problém. A tak udeřilo opět na druhé straně. Na konci rychlého brejku byl zase Stanislav Klobása, který po narážečce s Da Silvou zaznamenal druhou branku v utkání.

Opavskými inkasované góly neotřásly, mimo brejky soupeře to byli právě domácí, kdo udával tempo hry. Ve 35. minutě si z pravé strany naběhl do vápna Jurečka, z výborné pozice ale zamířil jen nad horní tyč. O dvě minuty později už se Slezané radovali ze snížení. Poté, co Samoel vyrazil hlavu Simerského, jej nedokázal jeden z varnsdorfských beků dostatečně razantně odkopnout. Míče se zmocnil Nemanja Kuzmanovič a prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Opava byla na konci a Severočeši nevěděli, kde jim hlavy stojí. Dělovka Kayamby však byla nejprve tečovaná mimo branku, v závěru půle pak Kuzmanovič z nadějné pozice přestřelil.

Do druhého dějství poslal domácí kouč Skuhravý útočníka Davida Puškáče a ten se mu odměnil již po necelých třech minutách hry gólovou hlavičkou, kterou poslal za Samoelova záda s přispěním břevna.

Klíčové okamžiky přišly v 54. minutě. Zbrožek stáhl ve vápně Smolu a sudí Adámková nařídila pokutový kop. Toho se ujal tradiční exekutor Schaffartzik, Samoel však tygřím skokem k tyči jeho pokus zlikvidoval. Rozhodčí však nechala penaltu opakovat, což se hostům pochopitelně nelíbilo. Na situaci to však nic nezměnilo, neboť domácí záložník selhal i podruhé. Tentokrát poslal míč nad břevno.

O to studenější byla sprcha, která vzápětí přišla. Fahrudin Durděvič obdržel dlouhý pas a z otočky vrátil Varnsdorfu z ojedinělé akce vedení. Opavští se chvíli vzpamatovávali, po deseti minutách se už ale začali nadechovat k dalšímu tlaku. Po střele Kuzmanoviče už se stadion dokonce radoval, na brankové čáře ale Samoela zastoupil jeden z hostujících obránců a zabránil srovnání. Srbský fotbalista to po chvilce zkoušel i z větší vzdálenosti, jeho pumelice proletěla těsně nad horní tyčí.

V 80. minutě zahrozil technickou ranou Breda, pak už ale útočila opět především favorizovaná Opava. Kayamba poslal do vápna ostrý centr, který šikovnou tečí procedil do brány obránce Dominik Simerský. Hosté hru kouskovali častým zdržováním, v závěru se tak nastavovalo navíc dlouhých sedm minut.

Rozhodnout mohl z přímého kopu střídající Zavadil, jeho obstřel těsně za hranicí vápna zamířil jen kousek nad břevno. Varnsdorf si následně poradil i s dalšími nebezpečnými závary a mohl se tak přeci jen radovat z bodového zisku, když již pošesté v sezóně remizoval. Pro Opavu jde naopak o ztrátu, proti severočeskému celku byla obrovským favoritem.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Dnešní zápas jde na mě. Vypadali jsme výborně, jednoznačně jsme dominovali. Soupeř nás potrestal ze třech situací, na které jsme se připravovali, ale asi málo. Je tam daleko více touhy hrát dopředu než splnit si základ, který dělá fotbal fotbalem. Hosté podali heroický výkon, věděli jsme, že jsou šikovní. I za stavu 0:2 jsem věřil, že je v našich silách výsledek otočit, vlastními chybami a zbrklostí jsme to ale nezvládli. Body, které jsme dnes ztratili, musíme odněkud přivézt zpátky.“

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): „Myslím, že utkání mělo nadstandardní úroveň. Kdyby skončilo 7:7, tak by se nikdo nemohl divit. Co se týče mého mužstva, gólman podal heroický výkon. Zápas se mohl vyvíjet úplně jinak, kdyby nám byla za stavu 2:0 odpískána penalta, stejně tak by se vyvíjel jinak, kdyby domácí proměnili tu svou. Bylo to utkání plné zvratů, ve finále jsem ale spokojený.“