29.10.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Sokolov si po Hradci Králové vyšlápl na dalšího exligistu, Příbram porazil 1:0

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Po dvou měsících se Baníku podařilo doma naplno bodovat. Tři domácí porážky v řadě utnul zápas 13. kola, ve kterém se na západě Čech představila Příbram. O osudu celého utkání rozhodla akce Sokolova z 11. minuty, na jejímž konci byl hlavičkující Adam Ševčík. Ač měla Příbram zejména ve druhém poločase herní převahu, v gól ji přetavit nedokázala. A to také díky bezchybnému výkonu gólmana Belaně.
11' Ševčík
bez branek
bez karet
22' Zápotočný
76' Tregler
79' Januška
90' Matoušek
Sestavy
Belaň – Strada, O. Ševčík, Mráz, Mejdr – Machek, Glaser – Kosak (70. Provod), Jakub Dvořák II., Končal (79. Přeučil) – A. Ševčík (61. Dvořák)
Na lavičce: Bolek, Vaněk, Hlavatý
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Boháč – Skácel, Tregler, Kodr, Zápotočný – Květ – Grajciar (78. Antwi), Danoski (46. Matoušek), Fantiš – Ayong, Jandera (61. Januška)
Na lavičce: Kočí, Kvída, Průcha, Tarczal
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Houdek – Kubec, Pečenka • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 510

Komentář

Když se oba celky potkaly v Sokolově naposledy, psal se rok 2008 a za Baník tehdy nastupoval Petr Jiráček či Tomáš Vondrášek, za hosty pak Rudolf Otepka nebo Tomáš Hunal. V mezidobí Středočeši více či méně úspěšně účinkovali v nejvyšší české soutěži, baníkovci se stihli etablovat jako nadprůměrný druholigový celek. Nyní se utkala mužstva, z nichž jeden se snaží postoupit zpět do HET ligy, druhý zatím výsledkově nezáří.

Příbramští začali v Sokolově aktivně, kapitán Grajciar však v dobré pozici pálil jen vysoko nad. Pak se málem v zajímavé příležitosti ocitl Danoski, ale nejnebezpečnější akci hostů měl na svědomí sokolovský stoper Ondřej Ševčík, který při obranném zákroku skoro zamířil do vlastní brány. Baníkovci se poprvé do šestnáctky hostů podívali v 11. minutě a hned z toho byl gól, jenž padl po parádní akci. Strada prostrčil mezi dvěma hráči volnému Glaserovi, ten načechral míč do míst, kde tušil Adama Ševčíka a sokolovský útočník si v jasné gólovce počínal chladnokrevně – hlavičkou o tyč překonal Boháče.

V 18. minutě se po vysunutí zjevil před Boháčem znovu střelec první branky, jenže tentokrát na příbramskou jedničku nevyzrál. Hrála se vyrovnaná partie, ovšem větší šance nepřicházely. Pochopitelně za to mohlo počasí, které hráčům zrovna nepomáhalo. V 29. minutě napřáhl k pěkné střele Květ, jeho pokus byl tečován a Belaň míč sledoval a doufal, že nezapadne za jeho záda. Nakonec střela skončila vedle. O sedm minut později pálil tentýž hráč z přímého kopu a jeho dělovku musel Belaň vytěsnit mimo. Ve 42. minutě vyrazili domácí do přečíslení, Glaser předal míč A. Ševčíkovi, jenž křižnou střelou protáhl Boháče. Do šaten se šlo za těsného vedení domácího Sokolova.

Takřka celý druhý poločas se odehrál v režii Příbrami. Hosté byli častěji u míče, tvořili hru, zatímco Baník čekal v pevném defenzivním bloku a své síly věnoval rychlým kontrům. V 55. minutě si našel přetažený Zápotočného centr Janderu, jenž z voleje pěkně vystřelil, ke smůle hostujícího celku trefil jen obránce Sokolova. Pětistovka fanoušků přihlížela, jak útočné akce Baníku končí hned v zárodku, případně špatnou přihrávkou. A tím tlak středočeského klubu narůstal, ovšem na vyloženou gólovku se dlouho čekalo. V 84. minutě odcentroval zprava Januška, míč přistál na hlavě Zápotočného, který mířil do protipohybu Belaně, ale sokolovský gólman na poslední chvíli vyškrábl míč mířící do brány. Stejně skvostný moment si domácí gólman nechal na poslední vteřiny zápasu, kdy se v pokutovém území Baníku odehrál velký závar, na jehož konci byla tečovaná střela k tyči, jenže Belaň opět míč vytáhl mimo.

Baník tak po dvou měsících oslavil domácí vítězství, připsal si druhé vítězství v řadě a v tabulce se přiblížil týmům před sebou. Příbram nenavázala na vysokou výhru nad Ústím nad Labem a naopak zaznamenala druhou porážku za sebou.