04.11.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Příbram si poradila i s dalším adeptem na postup, Opavu zdolala 3:1

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Sobotní program 14. kola zakončily před televizními kamerami týmy Příbrami a Opavy. Duel dvou postupových adeptů začal dvěma rychlými góly domácího celku, které určily ráz utkání. Slezané se po změně stran sice dočkali snížení, deset minut před koncem ovšem jinak skvěle hrající Kayamba odmítl srovnání, aby po chvilce Středočeši definitivně pojistili tři body trefou Matouška.
10' Grajciar
13' Ayong
89' Matoušek
62' Smola
90' Zápotočný
9' Žídek
Sestavy
Boháč – Skácel, Tregler, Kodr, Zápotočný – Květ, Průcha (60. Januška) – Matoušek, Grajciar (85. Kvída), Fantiš – Ayong (71. Jandera)
Na lavičce: Kočí, Holý, Danoski, Tarczal
Trenér: Josef Csaplár
Fendrich – Stříž, Simerský, Žídek – Kayamba, Zavadil (85. Mozol), Jursa, Kuzmanović (67. Jurečka), Zapalač (56. Schaffartzik) – Smola, Puškáč
Na lavičce: Šrom, Helebrand, Hrabina, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Hrubeš – Flimmel, Vlček, Klíma • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 1162

Komentář

Příbram do utkání vletěla ve velkém stylu. Už v 10. minutě potrestal faul Žídka i špatně bráněnou standardní situaci dělovkou do šibenice Peter Grajciar. O tři minuty později navíc domácí udeřili podruhé. Karsten Ayong dostal dobrou přihrávku do běhu, následně si poradil s bránícím Žídkem a nasadil gólmanu Fendrichovi jesličky. Opava se z nástupu středočeského celku jen těžko vzpamatovávala. V 17. minutě hlavičkoval na vzdálenější tyč Fantiš a jen těsně nepřidal třetí zásah příbramského týmu.

Opava se oklepala po dvaceti minutách. Kayamba přesprintoval v souboji Skácela a poslal míč před bránu, kde se do něj hlavou opřel Puškáč. Balon ale poslal jen nad horní tyč. O chvíli později to byl sám záložník z Konga, kdo vyslal Boháčovým směrem štiplavý střelecký pokus, i tento moment však Příbramští přečkali bez újmy na skóre. Následně tempo hry trochu opadlo. Domácí, upokojeni vedením, se dopředu nehnali, hosté se zase nemohli prokombinovat do vyložené střelecké příležitosti.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Opava, a to s jasným cílem – pokusit se alespoň vyrovnat. Stupňující se tlak vygradoval v 62. minutě. Zavadil našel přímým kopem na zadní tyči nabíhajícího Simerského, který balon přiťuknul na Žídka. Od domácího stopera se míč odrazil na Tomáše Smolu a ten jej poslal za záda bezmocného Boháče. Ve vzduchu rázem viselo drama.

Slezané pochopitelně nechávali čím dál častěji pootevřená zadní vrátka, čehož mohli Středočeši využít zhruba dvacet minut před koncem. Po hlavičce jednoho z domácích hráčů vykopával míč těsně před brankovou čárou Schaffartzik, následně vznikla před hostující svatyní obrovská skrumáž, po které byla nastřelena i tyčka. Opava ale vyšla z trochu kuriózní situace s čistým štítem.

Dost možná klíčový moment se zrodil v 83. minutě. Rychlý protiútok Opavy vedl po pravém křídle Jursa, který našel přihrávkou před brankou osamoceného Kayambu. Nejlepší hráč hostů v utkání však ve stoprocentní tutovce selhal, když napálil míč těsně nad břevno. A tak přišel záhy trest a definitivní rozuzlení. Jan Matoušek se v ponechané výhodě prodral přes bránící protihráče až do vápna a povedenou střelou mezi nohy zahrál podruhé v utkání opavského brankáři Fendrichovi na housličky.

Příbram tak opět potvrdila, že se jí proti papírově silným soupeřům daří. Csaplárovi svěřenci po Českých Budějovicích a Hradci Králové uspěli i proti dalšímu adeptovi na postup – Opavě. To Slezané budou muset zejména v defenzívě pořádně přidat. Tedy za předpokladu, že si na konci sezóny chtějí splnit sen v podobě postupu do nejvyšší soutěže.