10.11.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Opava v derby nepřesvědčila, ale tři body z Vítkovic přeci jen odváží

Foto: Jan Pitřík
Ostrava – Předehrávku 16. kola Fortuna národní ligy obstaralo regionální derby mezi Vítkovicemi a Opavou. Favorizovaní hosté sice herně ovládali hřiště, ale před brankou soupeře nebyli příliš nebezpeční. I to však znamenalo mnohem více než úročné snažení domácích, kteří za celý zápas vystřelili mezi tyče jen jednou. Opava sice nebyla v optimální formě, ale po vyrovnání v podstatě z ničeho dokázala využít chyby protivníka při rohovém kopu a nakonec získala v moravské části Ostravy potřebné tři body.
64' Mišinský
45' Jursa
67' Žídek
39' Urbančok
57' Motyčka
72' Twardzik
80' Dramé
41' Zavadil
78' Simerský
Sestavy
Květon – Prajza, Kotouč, Dramé, Hýbl – Urbančok, Motyčka, Twardzik, Vasiljev (82. Matěj) – Mišinský (89. Ožvolda), Mrázek
Na lavičce: Nemrava, Honiš, Bzirský, Szotkowski
Trenér: Ludevít Grmela
Šrom – Simerský, Schaffartzik, Žídek – Kuzmanović, Zavadil, Kayamba (85. Jurečka), Jursa, Zapalač (89. Stříž) – Smola, Puškáč (73. Hrabina)
Na lavičce: Lasák, Čelůstka, Radič, Mozol
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Orel – Dobrovolný, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 1237

Komentář

Před výkopem převzal vítkovický trenér Ludevít Grmela cenu pro trenéra měsíce října Fortuna národní ligy, ale to byla na dlouhou dobu jediná radost pro domácí fanoušky. Opavští od úvodního hvizdu opanovali hřiště a nátlakovou hrou se snažili donutit soupeře k chybám. Jenže ty nepřicházely a v pokutovém území nebyli hosté příliš nebezpeční, ačkoliv během úvodních 15 minut kopali čtyři rohy a měli tři střely na branku.

Vítkovičtí hodlali hrát hlavně na brejky, jenže to by po zisku míče museli být schopni ho udržet. To byl hlavní kámen úrazu jejich snažení, takže většinu úvodního dějství se jen bránili tlaku favorita. Velké štěstí měli ve 27. minutě, kdy centr Zavadila z trestného kopu propadl na zadní tyči až na zem, ale Kuzmanović místo nekompromisní rány zblízka do sítě míč nohou jen lehce lízl mimo branku.

Ačkoliv toho domácí mnoho nepředvedli, mohli jít paradoxně do vedení. Jedna podařená akce ve 45. minutě znamenala gólovou šanci, Prajza střílenou přihrávkou nabízel Vasiljevovi zakončení do prázdné branky, jenže v posledním možném okamžiku výborně zasáhl vracející se Kayamba. V nastaveném čase se favorit konečně dočkal, po závaru před brankou a nedůrazu vítkovické obrany se ke střele dostal Tomáš Jursa a ranou po zemi k bližší tyči překonal Květona.

Do druhého poločasu však Opava nastoupila ve stylu, že se jí nemůže nic stát. Upustila od aktivní hry a spíše čekala, s čím přijde soupeř. Ten však v pátek ve hře s míčem neměl svůj den, takže se prvních 15 minut po změně stran nebylo na co dívat. Přesto se domácí začali osmělovat a ostudnou velkou nulu v kolonce střeleckých pokusů v 55. minutě dokázali smazat. Nejprve dvěma pokusy mimo, ale v 64. minutě se zaskvěl Vladimír Mišinský, na hranici šestnáctky zpracoval na prsa dlouhý nákop z hloubi pole, přetlačil obránce a ranou pod břevno nedal Šromovi šanci. První, a jak se později ukázalo také jedinou, střelou na branku dokázaly Vítkovice vyrovnat a začaly cítit šanci na překvapivý bodový zisk.

Jenže o tu možnost se prakticky vzápětí připravily úplně samy. Nejprve Motyčka hlavičkoval před vlastní brankou tak nešťastně, že jen těsně minul branku, rozhodující chyba pak přišla z následného rohového kopu. Polovysoký centr nečekaně prošel až doprostřed malého vápna, kde se výborně zorientoval Jan Žídek a v 67. minutě vrátil Opavě vedení.

Hosté se po druhém gólu vrátili k nemastné neslané hře, kdy nic velkého nevymysleli, ale zároveň v útoku špatnému soupeři nic moc nedovolili. Jediné ukazatele, které se výrazně navyšovaly, byly počty faulů a žlutých karet. Vítkovice se nedokázaly dostat do žádného závěrečného tlaku a v nastaveném čase mohly inkasovat potřetí z brejkové situace, ale střídající Hrabina před brankářem promáchl přihrávku z pravé strany a dobíhající Kuzmanović z úhlu Květona neprostřelil. Vadit to ale hráčům Opavy nijak nemuselo.

Poněkud klopýtající favorit druhé ligy nakonec vydoloval tři body a přerušil sérii porážek na venkovních hřištích. Se zápasem navíc se tak posunul na druhé místo o bod před České Budějovice. Vítkovická vítězná forma je pryč, prohrály podruhé za sebou a budou muset doufat ve špatné výsledky konkurentů, aby nepřezimovaly na sestupových pozicích.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): I když jsme byli domácím mužstvem, tak favoritem byla Opava. Hráli jsme odzadu, věděli jsme, že Opava bude hrát s mnoha útočně laděnými hráči. Byli jsme na to nachystaní a průběh prvního poločasu odpovídal tomu, co jsme chtěli hrát. Ať jsou oni dominantní na míči a při chuti, a my ať jsme nebezpeční na brejky. Myslím si, že kdybychom byli chytřejší v řešení jednotlivých situací, nějaký gól jsme dát mohli. Bohužel si po chybě necháme dát v nastavení hloupou branku. Ve druhém poločase jsme obranu trochu vysunuli a zvýšili aktivitu, bylo to trochu lepší, podařilo se nám vyrovnat, což nás nakoplo, ale dostaneme další hloupý gól z polovysokého rohu. Vlastními chybami jsme umožnili Opavě vyhrát.

Roman Skuhravý (SFC Opava): První poločas jsme hráli v podstatě to, co jsme chtěli. Ale neměli jsme důraz ve vápně. Zaplaťpánbůh jsme šli po krásné akci do vedení. Ale jak už to tak bývá, ve druhé půli nás ovládl strach z vítězství. Chápu kluky, protože po té houpačce, kterou teď máme za sebou, chtěli strašně moc vyhrát a to nám trochu svazovalo nohy. Přesto si myslím, že jsme v tomto duelu vyhráli zaslouženě. Strach jsem po vyrovnání neměl. My sice dostaneme gól, i kdyby na nás vystřelili z Marsu, ale jsem rád, že jsme to dnes výsledkově zvládli.