04.03.2018 | Filip Lefenda | Zápas

O výhře Žižkova v derby s Olympií rozhodla penalta z první minuty

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Čekání na premiérový gól jarní části Fortuna národní ligy trvalo jen několik desítek vteřin. Žižkov šel v malém pražském derby s Olympií do vedení už v úvodní minutě, a to díky proměněnému pokutovému kopu Podrazkého. Domácí měli posléze i několik dalších dobrých možností, hosty ovšem podržel brankář Stejskal. Olympia působila fotbalovějším dojmem pouze zkraje druhého poločasu, jinak ale tahala po většinu času za kratší konec pomyslného provazu a může být ráda, že prohrála jen o gól.
1' Podrazký (pen)
bez branek
15' Pavlata
30' Verner
65' Mišůn
Sestavy
K. Hrubeš – Dressler, Košťál, Švejdík, Pardubský – Pavlata, Podrazký (82. Musa), Batioja (90. P. Hašek) – Štípek (63. M. Čermák), Kuchta, Urbanec
Na lavičce: Soukup, Mareš, Trávníček, Frimmel
Trenér: Bohuslav Pilný
Stejskal – Broukal, Mišůn, Fisl – Frizoni, Moulazimis (46. Michlík, 88. Liener), Rothe, Verner (78. Jukl), Katidis – Hejný, Keita
Na lavičce: Čáp, Giditz
Trenér: Motti Ivanir
Rozhodčí: Severýn – Pospíšil, Fišer, Lerch • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 768

Komentář

Úvodní jarní duel začal pěkně zostra. Už v první minutě se vrhl Štípek do pokutového území Olympie, v němž byl podražen, a sudí Severýn nařídil pokutový kop. Míč si postavil Miroslav Podrazký a střelou pod břevno doprostřed brány nedal Stejskalovi šanci.

Viktoria byla i nadále aktivní. Na konci úvodní desetiminutovky hlavičkoval po Dresslerově centru hlavou do šibenice Kuchta, Stejskal ale jeho pokus senzačně vyškrábl na roh. Po půlhodině hry to byl opět Kuchta, kdo se dostal za obranu a stanul tváří v tvář Stejskalovi – i tentokrát však vyšel z tohoto minisouboje lépe gólman pražské Olympie. O minutu později se hostující brankář vytáhl také proti hlavičce Podrazkého, stejný hráč následně zkusil štěstí i střelou z dálky, trefil ale jen bránícího protihráče.

Ve druhém poločase zahrozila poprvé výrazněji i Olympia. Ze střední vzdálenosti vypálil Keita, mířil ale jen doprostřed brány, kde jeho dělovku vyrazil Hrubeš na roh. Následovala klidnější pasáž zápasu, v níž se na větší šance čekalo.

S blížícím se závěrem utkání vrhali hosté všechny síly do útoku, Hrubeše ale výrazněji neohrozili. To domácí přecházeli do brejků a usilovali o gólovou pojistku. Nejblíže k ní měli Kuchta, jenž však našel pouze brankáře, a Čermák, kterému ale po Urbancově přihrávce z levé strany zakončení vůbec nevyšlo.

Tříminutové nastavení odehrál Žižkov s míčem na kopačkách a došel si pro zasloužené tři body. Ty mohl získal i vyšším brankovým rozdílem, hosty ale několikrát podržel gólman Stejskal.

Ohlasy trenérů

Bohuslav Pilný (FK Viktoria Žižkov): "Jsme rádi, že nám vedení umožnilo zápas odehrát, start do jara byl pro nás vzhledem k umístění v tabulce velice důležitý. Zápas jsme nakonec zvládli, v první půli jsme ale nedokázali po šancích jít do dvoubrankového vedení. Hráči to v dalším průběhu měli v hlavách. Za tři body jsme rádi, dává nám to určitý klid do další práce."

Motti Ivanir (FK Olympia): "Výsledek neodpovídá průběhu. Mohli jsme dát gól a uhrát remízu. Žižkov nebyl o tolik lepší, možná v prvním poločase. Nastoupili jsme dnes s odlišným týmem než na podzim, pět nebo šest hráčů bylo nových, včetně cizinců z Francie nebo Kypru. Pro ně je český fotbal novým, musí si zvyknout na silový fotbal, který se ve Fortuna národní lize hraje."