18.03.2018 | Radek Barkman | Zápas

Forma Žižkova pokračuje, Hradec Králové neměl šanci

Foto: fchk.cz
Praha – Fotbalisté Žižkova potvrdili skvělý nástup do jarní části Fortuna národní ligy a v domácím prostředí bez problémů přehráli Hradec Králové 2:0. O góly vítězů se na zmrzlém a těžkém terénu postarali Jan Kuchta a Jakub Urbanec. Zásluhou vítězství se dostali Pražané v tabulce před svého soupeře, jemuž se pomalu rozplývá postupový sen.
28' Kuchta
56' Urbanec
bez branek
51' Kuchta
55' Košťál
67' Podrazký
19' Čech
26' Pajer
28' Pázler
Sestavy
K. Hrubeš – Košťál, Pardubský, Švejdík, Urbanec – Štípek (86. Trávníček), Podrazký, Pavlata, Kuchta (90. Musa) – Batioja (70. M. Čermák), Dressler
Na lavičce: Soukup, Hašek, Toml, Frimmel
Trenér: Bohuslav Pilný
Ottmar – Pajer, Urma, Martan, Vlkanova – M. Černý, Janoušek (71. Súkenník), Čech (83. Zorvan), Kvída – Šípek (46. Schwarz), Pázler
Na lavičce: Lindr, Funda, Mudra, Plašil
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Dubravský – Caletka, Novák M. • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 781

Komentář

Od začátku utkání měli Žižkovští převahu, ale do výraznějších příležitostí se před brankáře Ottmara takřka nedostávali. Pražané sice měli k dispozici celou řadu rohových kopů, efekt z nich byl však prakticky nulový. S přibývajícími minutami se ale začaly objevovat i šance. Slušnou příležitost měl po uvolnění z levé strany Pardubský, ale jeho prudký pas na bližší tyč ke Kuchtovi nedoputoval.

Právě Kuchta, který byl nejlepším mužem zápasu, se do historie duelu zapsal tučným písmem těsně před půlhodinou hry. Brankář Ottmar ho totiž zbytečně fauloval v pokutovém území a byla z toho penalta. Podrazkého střelu doprostřed branky sice brankář Hradce vyrazil, ale pouze k nohám dobíhajícího Jana Kuchty, jenž otevřel skóre.

Při chuti hrající Kuchta mohl přidat i další gól, ale poté, co se elegantně obtočil okolo Čecha, selhal v zakončení. Zanedlouho se dostal skákavý míč k Podrazkému, který zcela sám uprostřed vápna našel jen prostor, kde byl připravený gólman Ottmar. Votroci předvedli za první poločas jedinou nebezpečnější šanci. Po ubráněné standardce sprintovali dopředu Vlkanova s Martanem, druhý jmenovaný ve skluzu posunul míč hradeckému útočníkovi do běhu, ale situaci vyřešil vynikajícím vyběhnutím Hrubeš.

Druhý poločas už tolik velkých šancí nepřinesl. Brzy však přišel pojišťovací gól domácího mužstva. Z prakticky totožné situace, která se odehrála na hostující straně ke konci první půle, pelášil po zvládnuté standardní situaci soupeře dopředu Dressler, ideálně našel Jakuba Urbance, jenž si počkal na vhodný moment ke střelbě a zavěsil.

Od té doby už stačilo Žižkovu pozorně bránit a nepustit soupeře do tlaku. To se také stalo. Nebezpečně sice po centru do šestnáctky hlavičkoval Kvída, ale Hradec Králové si za celý zápas vyloženou příležitost nevytvořil. Výhru domácích naopak mohl v samém závěru zpečetit střídající Čermák. Po uvolnění od Kuchty se řítil sám na Ottmara, ale zazmatkoval a poslal míč vysoko nad. I tak ale Žižkov triumfoval 2:0 a slaví stoprocentní vstup do jarní části.

Ohlasy trenérů

Bohuslav Pilný (FK Viktoria Žižkov): "Bylo to hodně o bojovnosti a důrazu. Měli jsme tam ale i fotbalové věci. Z mého pohled je vítězství zasloužené. Jsme moc rádi, že jsme udělali takovouhle sérii tří vítězství a posunulo nás to do klidného středu tabulky." (fchk.cz)

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Základním rozdílem bylo srdíčko, Žižkov se lépe přizpůsobil terénu, více bojoval, dal do toho více důrazu. Asi v kabině nemáme typy hráčů, kteří se tomu dokáží přizpůsobit. Dali jsme tam dnes tři hráče kvůli rychlosti, aby přehráli starší stopery domácích. V prvním poločase to bylo do ofenzivy totálně jalové, ve druhém poločase to bylo už trochu lepší. Něco jsme si vypracovali, ale většina byla zblokována. U pokutového kopu škoda dorážky do prázdné brány, ještě jsem to klukům před penaltou říkal." (fchk.cz)