17.03.2018 | Josef Janda | Zápas

Opava nedala šanci ani Táborsku, do sestavy se vrátil exreprezentant Pospěch

Foto: sfc.cz
Tábor – Za vytrvalého sněžení a silného větru se v Táboře utkaly o postup usilující Opava se zachraňujícím se Táborskem. Hostům vyšel skvěle vstup do utkání, jelikož už po pěti minutách vedli. Táborsko se v první půli dostávalo k zakončení jen stěží, navíc muselo kvůli poraněnému kolenu vystřídat brankáře Tomu. Sedmnáctiletý náhradník Zadražil měl velice těžkou úlohu a po chybách obrany dvakrát ve druhém poločase inkasoval. Táborsko se po změně stran zlepšilo, nicméně ani jednu branku nevstřelilo. Opava vyhrála zásluhou útočníků Jurečky a Puškáče 3:0 a potvrdila první příčku, Táborsko zůstává třinácté.
bez branek
5' Jurečka
68' Puškáč
82' Puškáč
87' Navrátil
56' Žídek
Sestavy
Toma (37. Zadražil) – Navrátil, Zavadil, Dudl, Šandera – Kučera, Mršić, Prošek, Kopřiva (55. Blecha, 73. N'Gimbi), Vandas – Valenta
Na lavičce: Klusák, Souček, Linhart, Musiol
Trenér: Roman Nádvorník
Šrom – Svozil, Žídek, Simerský, Pospěch (87. Helebrand) – Schaffartzik, Zapalač (63. Stříž), Zavadil, Kuzmanović – Jurečka (77. Janetzký), Puškáč
Na lavičce: Lasák, Radič, Smola
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Pechanec – Dobrovolný, Pfeifer • Stadion: Hřiště v Kvapilově ulici • Diváci: 623

Komentář

Slezané nemohli do utkání nasadit kvůli čtyřem žlutým kartám Tomáše Jursu, horečka navíc vyřadila ze hry i dalšího tvořivého záložníka Joela Kayambu, a tak se tentokrát rozhodl kouč Skuhravý nasadit do zápasu pro něj poněkud nezvykle čtyři obránce. Obnovenou soutěžní premiéru si poté, co po loňské sezóně ukončil aktivní kariéru, odbyl devětatřicetiletý exreprezentant Zdeněk Pospěch. A po utkání mohl slavit.

Lídr ligy vstoupil do zápasu velice dobře a první vážnější šanci hned proměnil. Krásnou přihrávku do běhu mezi obránce využil Václav Jurečka, který si s vyběhnutým Tomou dokázal poradit. Opavští se po vedoucí brance chopili iniciativy a diktovali hru. Po několika nepřesnostech zajel David Puškáč do táborského brankáře Michala Tomy, který potřeboval první ošetření. Domácí jednička i přes pomoc zdravotníků kulhala, nicméně pokračovala ve hře.

Jakmile technická četa zviditelnila sněhem skryté čáry na hřišti, mohli Opavští zvýšit. Nejprve nebezpečnou situaci ubránil Dudl, poté Zapalač trefil jednoho z domácích beků tak, že se hosté dožadovali nastřelené ruky a penalty. Rozhodčí Pechanec však zůstal klidný. Zanedlouho se předvedl Toma, když vytáhnul nebezpečný pokus pod břevno na roh.

Osm minut před poločasem se znovu ozvala Tomova noha a táborská jednička musela v bolestech střídat. Mladík Zadražil hned musel řešit spolu s Dudlem ošemetnou situaci, kdy postupoval Pospěch sám na branku. Dudl mu zakončení na poslední chvíli znemožnil, Opava tak vyhrála první poločas jen 1:0.

Nástup do druhé půle se povedl Táborsku a zatlačil Opavu na několik minut před branku. Z herní převahy ovšem domácí nic nevytěžili, Valentův střelecký pokus srazili hosté nad branku a Mršič pálil jen do připraveného Šroma.

Ačkoliv sehrálo Táborsko druhou půli výrazně lépe, radovala se opět Opava. V 68. minutě neustáli domácí velký závar, po kterém nejdříve zazvonilo břevno, poté dorážel za bezmocného Zadražila útočník David Puškáč.

Závěrečné minuty sehráli hosté velmi zkušeně a Táborsko do gólovky nepustili. V závěru se Opavští znovu usadili před brankou Táborska a David Puškáč se radoval podruhé. Nejprve obelstil obránce Zavadila, poté poslal zblízka pozdrav bezmocnému Zadražilovi k tyči. Opavští uhlídali nulu až do 92. minuty a odvezli si na dalekou cestu domů tři body po vítězství nad Táborskem 3:0.

Ohlasy trenérů

Roman Nádvorník (FC MAS Táborsko): "Do utkání jsme vstoupili špatně, dostali jsme brzy gól. Od patnácté minuty jsme srovnali hru a byli jsme Opavě vyrovnaným soupeřem. Zápas ovlivnilo zranění Tomy, do branky musel jít sedmnáctiletý Zadražil. Proti mančaftu, který je první, to pro něj byla hodně těžká premiéra. Do druhého poločasu jsme vstoupili dobře, byli jsme lepší na balónu a měli územní převahu, bohužel Blecha udělal chybu a soupeř nás potrestal hloupým gólem. Pak už Opava duel zkušeně dohrála." (fctaborsko.cz)

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): "V prvním poločase jsme i na těžkém terénu kontrolovali hru. Měli jsme čtyři tisíciprocentní šance, bohužel jsme ale byli lajdáčtí v koncovce. Vyhráli jsme zaslouženě, i když druhý poločas nebyl úplně podle mých představ." (opavsky.denik.cz)