31.03.2018 | Filip Lefenda | Zápas

Opava vyhrála na jaře i počtvrté, Znojmo roznesla před více než pěti tisíci diváky

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Čtvrtý jarní zápas, čtvrté vítězství a skóre 11:0. Největší favorit na postup do nejvyšší soutěže se zdá být nezastavitelný. Slezský FC Opava si v domácím prostředí poradil bez větších problémů i se Znojmem a na vedoucí pozici má aktuálně před třetím Třincem náskok už jedenácti bodů. Duelu, v němž Slezané vyhráli 3:0, přihlíželo více než pět tisíc diváků, kteří se postarali o fantastickou atmosféru a rozjeli dokonce i mexickou vlnu.
25' Kuzmanovič
70' Simerský
76' Smola
bez branek
2' Zapalač
14' Vašíček
51' Ambrozek
Sestavy
Šrom – Simerský, Svozil, Žídek – Kayamba, Schaffartzik, Zavadil (81. Janetzký), Kuzmanović, Zapalač – Jurečka (65. Smola), Puškáč (73. Jursa)
Na lavičce: Lasák, Hrabina, Pospěch, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Veselý – Avdić, Malár, Pospíšil (61. Štrombach), Helísek – Machuča, Lacko (82. Čereda), Javůrek, Ambrozek – Vašíček, Šamánek (61. Dujmovič)
Na lavičce: Koukal, Mezlík, Pecháček, Teplý
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Ardeleanu – Blažej, Hock • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 5143

Komentář

Opavští se dočkali první branky po Zapalačově centru už ve 4. minutě, pro ofsajdové postavení ale nemohla být uznána. Na druhé straně zahrozil Ambrozek, který v brejku našel kolmicí Vašíčka, také počínání znojemského útočníka ale zastavil zdvižený praporek pomezního sudího. Poté se hra zase rychle přesunula před svatyni hostů, proti Jurečkovi ale včas vyběhl Veselý a zakončení mu zhatil.

Slezané byli i nadále lepším celkem, Znojemské pouštěli na dostřel vlastní branky jen velice ojediněle a jejich aktivita byla poprvé korunována ve 25. minutě. Nemanja Kuzmanovič se nádhernou technickou trefou na zadní tyč na poslední chvíli přihlásil do soutěže o nejhezčí březnový gól a poslal žlutomodré do vedení.

Navýšit náskok mohl po půlhodině hry hostujícími beky opomenutý Schaffartzik, balón ale netrefil hlavou podle představ. Zaplněné tribuny se po zbytek prvního dějství nadále bavily útočným fotbalem, ten už ale druhý zásah nepřinesl.

Poprvé to ochozy po změně stran zahučelo v 56. minutě, kdy Zapalač vysunul parádní přihrávkou Jurečku a ten poslal míč těsně vedle bližší tyče. O sedm minut později pak domácí zabrnkali svým příznivcům na nervy, když musel Šrom na poslední chvíli odkopávat nepovedenou „malou domů“. Naštěstí pro Opavské se to obešlo bez větší pohromy.

Znojmo odolávalo, v poslední dvacetiminutovce už ale definitivně kapitulovalo. Puškáč sklepl míč Dominikovi Simerskému a ten další nádhernou trefou k tyči navýšil náskok domácího favorita. Minutu poté si hosté vypracovali svou největší šanci v utkání, Javůrek ale zamířil ve skrumáži těsně vedle pravé tyče. A tak udeřilo o pět minut později zase na druhé straně. Na Zapalačův roh si naběhl střídající Tomáš Smola a přesnou hlavičkou navýšil už na 3:0. Stejný hráč mohl o chvíli později umístit na zadní tyči míč skluzem opět do brány, tentokrát ale Smolovi pár decimetrů scházelo. Mrzet ho to ale příliš nemuselo. 

Opavští zvládli i své čtvrté jarní utkání, stále nedostali ani branku a udělali další obří krok k vytouženému postupu do nejvyšší soutěže. Aktuálně má SFC na třetí Třinec náskok už jedenácti bodů.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Kromě desetiminutovky před naším druhým gólem, kdy jsem na hráčích trochu viděl strach o výsledek, jsem spokojený. Viděl jsem obrovské zaujetí nedostat gól. Takhle se hraje o postup. Hráli jsme proti skvělému soupeři a byli jsme jasně lepší jak v ofenzivě, tak defenzivě. Hráči odvedli vynikající práci. Tentokrát to byla naše tvář.“ (sfc.cz)