30.03.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Budějovice prohrály už počtvrté v řadě, tentokrát odjely s prázdnou z Ústí

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – K pátečnímu utkání 20. kola Fortuna národní ligy přicestovali do Ústí nad Labem – kromě kamer České televize – také fotbalisté Českých Budějovic. Severočeši zvítězili letos na jaře poprvé, naposledy brali tři body 14. listopadu na hřišti pražské Olympie. To Dynamo na svou první jarní výhru stále čeká, pro svěřence Davida Hořejše jde už o čtvrtou porážku v řadě a vidina postupu se opět o něco vzdálila.
18' Richter
64' Zeman
bez branek
bez karet
69' Hašek
86' Čavoš
86' Táborský
90' Kladrubský
Sestavy
Vašek – M. Zeman, Pimpara, Kingue, Šnirc – P. Pilík, Martykán, D. Richter (73. Ťok), F. Novotný – Miskovič (63. Jindráček) – Jakubov (83. Gilián)
Na lavičce: Kotěra, Drame, Procházka
Trenér: Aleš Křeček
Staněk – Nitrianský, P. Novák, Kladrubský, Pouček (81. Mashike Sukisa) – Pešek, Čavoš, Wermke – Javorek, Hašek – Sajčič (46. Táborský)
Na lavičce: Křížek, Havel, Vondra, Puchel, Švantner
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Dubravský – Mokrusch, Antoníček, Slabý • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 832

Komentář

Před zápasem, kdy se střetla nejhorší defenziva s nejlepší defenzivou soutěže, uctili aktéři utkání v Ústí nad Labem minutou ticha zesnulého dlouholetého funkcionáře a trenéra Karla Koubka staršího, který 10. března zemřel ve věku 77 let. Právě za svého někdejšího kouče se chtěli fotbalisté Army prát a užít si opět vítězství.

Lepší vstup do televizního utkání měli opravdu svěřenci Aleše Křečka, když v osmnácté minutě po kombinaci s Jiřím Miskovičem se o první jarní gól Ústí nad Labem zasloužil Daniel Richter. Záložník domácích z hranice velkého vápna nalezl místo u levé tyče. O tři minuty později mohly České Budějovice prohrávat již o dvě branky, autor první trefy ale v tomto případě těsně přestřelil.

Největší brankovou příležitost Dynama si ve dvacáté osmé minutě připravil Jakub Pešek, jenž si skrz malé vápno seběhl s míčem na střed, odkud bránu netrefil. Na opačné straně pro změnu spálil dobrou šanci Jan Martykán, jehož hlavička minula svatyni Jindřicha Staňka o centimetry.

Po změně stran byli aktivnější opět hráči Ústí nad Labem, když nejprve z protiútoku ve čtyřicáté osmé minutě zamířil Filip Novotný nad, za dvě minuty Pavel Pilík nadvakrát nepřekonal gólmana soupeře. Pro domácí byla klíčová minuta šedesátá, ve které Ivo Táborský z vyložené šance hlavičkoval do připraveného Petra Vaška, v téže minutě stihl Jakub Pešek nastřelit břevno.

Arma se nenechala zastrašit a naopak v šedesáté čtvrté minutě po rohovém kopu Ivana Šnirce, kdy balón nadzvedl další hráč k opačné tyči, se prosadil hlavičkou pod horní tyč Michal Zeman. Závěr zápasu Ústečtí kontrolovali, někteří hráči Dynama průběh utkání neunesli a výsledkem byly pro hosty čtyři udělené žluté karty. Pro Ústí nad Labem byl tak pátek opravdu Velký.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Jsem hodně rád za hráče, již v Opavě jsme si minimálně bod zasloužili, prezentovali jsme se dobrým výkonem. V zápase s Českými Budějovicemi jsme šli všemu naproti a věřili jsme, že nepříznivou bilanci zlomíme. Je to pouze první krok, následující utkání budou stejně těžká, v dlouhém boji, co nás čeká, to nic neznamená. Zkusili jsme se prosadit hrou v pohybu, nahoře a napadáním. Snažíme se hráčům dostat z hlavy, že jsme na jaře nezvítězili, a zklidnit je. Atmosféra nebyla špatná, drželi jsme pozitivní mysl, ale nejvíce pomůže výsledek. Gólman Petr Vašek je hráč, který nás v těchto bojích musí podržet a také se tak stalo. Soutěžní tabulku nesleduji, připravujeme se vždy na následující kolo. Popereme se s Vítkovicemi a Frýdkem-Místkem o to, abychom byli my ti, kteří zachrání soutěž. Těsně před utkáním se zranil Jakub Pokorný, příležitost na místě stopera dostal Kingue, který se s tím vypořádal velmi slušně. Je silný v osobních soubojích a pokud bude hrát jednoduše a zodpovědně, je pro tým velmi platný hráč. V sobotu potrénujeme a na neděli a Velikonoční pondělí dostali hráči volno.“

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): „Porážka nás mrzí, ale střetnutí jsme si prohráli sami. Musím uznat, že domácí měli od začátku větší touhu po vítězství, vyhrávali souboje, šli do všeho po hlavě. My v naší situaci musíme dohrávat souboje, proto nás soupeř potrestal. Ve druhé půli jsme si vytvořili dvě tutové šance, kdy jsme mohli vyrovnat, zápas by vypadal jinak. Góly jsme nevstřelili a soupeř z rohového kopu utekl do dvoubrankového vedení, to zápas rozhodlo. Když nebudeme proměňovat šance, nemůžeme pomýšlet na lepší výsledek. Po přípravě na jaro jsme byli spokojení, ale ukazuje se, že mistrovská utkání jsou něco jiného. Trápí nás koncovka, nemáme žádného střelce, náš nejlepší má na kontě čtyři góly (Jakub Pešek, Ivo Táborský; pozn. red.). Herně jsme Ústí nad Labem chvílemi ve druhém poločase zatlačili, ale fotbal se hraje na góly. Musíme začít od základních věcí a vyhrávat osobní souboje. Bavit se o útoku na postup zatím nechci, hledět musíme sami na sebe a zvládnout zápasy.“