08.04.2018 | Petr Frömel | Zápas

Sokolov veze ze Znojma všechny body, o jeho první jarní výhře rozhodl jediný gól

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Znojmo – První jarní triumf si připsali fotbalisté Sokolova. Jejich zápas na hřišti Znojma se dlouho přeléval ze strany na stranu bez gólového efektu. S přibývajícím časem se oba celky soustředily spíše na obranu, ovšem sedm minut před koncem v ní domácí zaspali, čehož hráči Baníku využili ke skórování. Těsný náskok pak lehce udrželi až do závěrečného hvizdu.
bez branek
83' Vávra
70' Vašíček
88' Machuča
32' Silný
43' Machek
72' Přeučil
76' Mráz
81' Dvořák II.
Sestavy
Veselý – Mezlík (23. Malár), Avdić, Helísek, Pospíšil – Lacko, Javůrek, Ambrozek – Teplý (62. Štrombach), Vašíček, Šamánek (79. Machuča)
Na lavičce: Koukal, Chereda, Dujmovič, Pecháček
Trenér: Leoš Kalvoda
Belaň – Mráz, Čihák, Končal, Machek – Glaser, Rychnovský (69. Kosak), Strada – Silný (59. Vávra), Jakub Dvořák II., Přeučil (86. O. Ševčík)
Na lavičce: Bolek, Čermák, Mejdr, Hlavatý
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Rozhodčí: Mikyska – Podaný, Lakomý • Stadion: Městský stadion v Horním parku Znojmo • Diváci: 510

Komentář

Začátek byl hodně opatrný a na úvodní šanci se muselo čekat. V 9. minutě se Vašíčkovi hlavou povedlo skórovat, ovšem v době přihrávky stál v ofsajdu. Po čtvrt hodině hry musel Belaň vyškrábnout míč, který nepříjemně tečoval jeho spoluhráč, nad břevno. Hosté poprvé vážněji zahrozili ve 22. minutě, kdy Přeučil pálil k tyči, ovšem tam stál připravený Veselý.

Stejný hráč o osm minut později zavedl míč do pokutového území, kde z voleje střílel Silný, prostor u vzdálenější tyče však minul. Znojmo to poté dvakrát zkoušelo ze vzduchu, hlavičkové pokusy Javůrka a Teplého svůj cíl nenašly, soupeř zahrozil střelou Rychnovského, která proletěla jen kousek na levým horním rohem domácí svatyně.

Druhá půle byla na gólové šance ještě chudší, až v 61. minutě se díky Šamánkovi zjevil v dobré příležitosti na středu pokutového území Vašíček, míč si ale nedokázal zpracovat, a nakonec zakončoval Teplý pouze do boční sítě. Na druhé straně střílel Přeučil pouze do náruče připraveného Veselého. Následně se dlouho nic nedělo a duel za bezbrankového stavu pomalu spěl k závěru.

Pak ovšem přišla 83. minuta, kdy Jihomoravané ponechali v obraně protivníkovi až příliš mnoho prostoru, Stanislav Vávra obdržel přihrávku z levé strany před prázdnou bránu a lehce do ní míč zasunul. Znojmo se snažilo o odpověď, avšak šanci si už nevytvořilo. Naopak Sokolov mohl výhru ještě pojistit, ovšem Vávra svůj druhý gól nepřidal, když místo prázdné znojemské svatyně trefil bránícího protihráče.

Ohlasy trenérů

Leoš Kalvoda (1.SC Znojmo FK): "Sokolov byl lepší první poločas, my jsme byli lepší druhý poločas, ale paradoxně jsme v něm inkasovali. Hra byla taková kostrbatá, ale Vašíček tam měl zakončení, ale nedal. Fotbal je někdy krutý, někdy zase samá radost, ale my prožíváme takové období, že se nám hra nedaří. Hráči si to musí uvědomit a hru hlavně ve vápně zjednodušit." (1scznojmo.cz)

Pavel Horváth (FK Baník Sokolov): "Před zápasem jsme si říkali, že už potřebujeme vyhrát, ale musím říct, že hlavně druhou půli nás domácí zatlačili a my jsme neměli moc šancí, ale nakonec jsme my ti šťastnější." (1scznojmo.cz)