13.04.2018 | David Klier | Zápas

Pardubice zvítězily ve Znojmě, rozhodly přímé kopy a penalta

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Znojmo – První zápas 22. kola Fortuna národní ligy se odehrál ve Znojmě, kam přijely Pardubice. Ty chtěly odčinit domácí prohru s Opavou a zásluhou dvou přímých kopů a penaltě se jim to podařilo. Východočeši vyhráli na jihu Moravy 3:1 a poskočili na třetí místo tabulky.
58' Javůrek
23' Fousek
71' Mužík (pen)
82' Řezníček
76' Javůrek
83' Sokol
87' Kovář
Sestavy
Veselý – Čereda, Avdić, Malár, Helísek – Machuča (80. Teplý), Lacko, Javůrek, Ambrozek (45. Šamánek), Pecháček (39. Štrombach) – Vašíček
Na lavičce: Koukal, Dujmovič, Pospíšil
Trenér: Leoš Kalvoda
Knobloch – Prosek, Kopřiva (17. Sokol), Šejvl, T. Čelůstka – Jeřábek – A. Fousek (65. D. Novák), Řezníček, P. Černý, Mužík – Petráň (12. Kovář)
Na lavičce: Šmíd, Látal, Spěvák, Huf
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Ginzel – Kříž, Fišer • Stadion: Městský stadion v Horním parku Znojmo • Diváci: 387

Komentář

Pardubice na svého soupeře vlétly a v úvodu byly výrazně aktivnější. Jejich snaha mohla vyústit v gól hned po pěti minutách, po centru Čelůstky si málem vstřelil vlastní gól Čereda, ten ale o kus minul pravou tyč.Hosté poté museli řešit dvě komplikace. Nejdříve musel kvůli zranění odstoupit jejich nejlepší střelec Michal Petráň, o pět minut později střídal také stoper Filip Kopřiva.

Ani to ale svěřence Jiřího Krejčího a Jaroslava Novotného nezastavilo. Po faulu na Kováře na hranici vápna si postavil míč Adam Fousek, jehož střelu Veselý nedokázal vytěsnit a Pardubice se tak ujaly vedení. Hosté pokračovali v tlaku a právě Fousek mohl skórovat podruhé, po pasu Kováře v pokutovém území zamířil k přední tyči, tentokrát byl úspěšnější  Vlastimil Veselý.

Do druhého poločasu jakoby vyběhl místo domácích jiný tým. Znojmo bylo aktivnější, v 54. minutě sice ještě Štrombach Knoblocha nepřekonal, to se povedlo až o čtyři minuty později Janu Javůrkovi, který z prvního dotyku pokořil brankáře.

Nerozhodný stav ale trval pouze 13 minut. V 69. minutě nejdříve Daniel Novák neuspěl v souboji jeden na jednoho s brankářem, vzápětí ale nastřelil ruku jednoho z obránců a Pardubice měly k dispozici pokutový kop. K tomu si stoupl Ladislav Mužík a s klidnou hlavou uklidil míč k levé tyči.

Po druhé obdržené brance se Znojmu nedařilo dostat se do střeleckých pozic, Pardubice je znovu zatlačily a to vyústilo ve třetí gól hostů. Z přímého kopu se trefil Jan Řezníček, i když to zprvu vypadalo, že Veselý míč chytil na brankové čáře. Rozhodčí však měl jiný názor.

Do konce zápasu se již skóre neměnilo. Pardubice tedy podruhé v jarní části zvítězily a posouvají se minimálně do konce zápasu Hradce Králové na třetí pozici. Znojmo se již musí ohlížet za sebe, kde jsou Olympia a Vlašim.

Ohlasy trenérů

Darko Šuškavčevič (1.SC Znojmo FK, asistent): "Dali jsme branku, za což jsme rádi, ale bohužel to dnes na body nestačilo. V prvním poločase jsme nehráli dobře. Druhá půle byla lepší, ale soupeř nás potrestal ze standardních situací." (1scznojmo.cz)