13.04.2018 | Ondřej Novotný | Zápas

Varnsdorf v Hradci zaspal začátek druhé půle, Votroci opět slaví

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – 22. kolo Fortuna národní ligy proti sobě na východě Čech svedlo také Hradec Králové a Varnsdorf. Ten bojuje na jaře o záchranu druhé nejvyšší soutěže, to Votroci se naopak snaží prohánět dva nejlepší celky z Opavy a Příbrami, a to platí i po pátečním večeru. Východočeši totiž díky dvěma brankám ze začátku druhého poločasu zvítězili a připsali si tak už čtvrtý tříbodový úspěch v řadě!
47' Miker
52' Urma
bez branek
69' Janoušek
82' Miker
45' Kouřil
77' Kocourek
Sestavy
Ottmar – M. Černý, Čech, Kvída, Urma – Martan, Janoušek, Schwarz, Funda (46. Miker) – Vlkanova (87. Zorvan), Pázler (71. Plašil)
Na lavičce: Lindr, Pajer, Eliáš, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Porcal – Kouřil, Chlumecký, Zbrožek (53. Durdević), Zieris – Šup, Bláha (59. Kocourek), Dordić (66. Ondráček), Barac, Rudnytskyy – Kozma
Na lavičce: Samoel, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Klíma – Boček, Kotalík • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 667

Komentář

Začátek zápasu toho pro oko diváka příliš nepřinesl. Promoklý trávník po vydatném dešti hru sice zrychlil, ale možná také podpořil nepřesnosti na obou stranách, které utkání hodně komplikovaly. A tak se na pořádné šance čekalo hodně dlouho, nepatrnou změnou byl propadlý míč ve vápně po přímém kopu Hradce na Martana. Domácí záložník však nedokázal vypálit hned a jeho následná rána už úspěch nepřinesla. 

Tentýž hráč si pak připsal i největší příležitost prvních pětačtyřiceti minut. Kousek za hranicí vápna totiž o zem vystřelil směrem na Porcala pořádně jedovatou ránu a chvíli před uplynutím půlhodiny hry rozezvonil konstrukci hostující branky. To bylo ovšem z první poloviny střetnutí vše.

Samotný začátek druhého poločasu všechno hradeckým fanouškům naprosto vynahradil. Trenér Votroků Karel Havlíček vystřídal o poločase Jiřího Fundu a vyslal na trávník mladého dravého útočníka Jiřího Mikera. A právě ten už dvě minuty po rozehrávce dostal míč na pravý roh velkého vápna a lobem překonal vyběhnutého Radka Porcala. 

Následné minuty přinesly další příležitosti Hradeckých, jedna z nich byla navíc převtělena v další gól. Otto Urma rozehrál svoji levačkou rohový kop tak šikovně, že míč zaplul s notnou dávkou štěstí na přední tyči do sítě a s Varnsdorfem to rázem vypadalo hodně špatně.

Hosté to v následujících minutách rozhodně nevzdali a tlačili se k rychlému snížení a zdramatizování následujících minut. Zbrožek si však ve vápně míč příliš předkopl, Rudnytskyy zase pálil prudkou ranou po zemi těsně vedle pravé tyče a chvíli předtím zase z dobré příležitosti jen práskl do dobře připravených rukavic brankáře Ottmara. A když z dalších šancí už nepadl gól ani na druhé straně, mohl Hradec Králové oslavit další tři body a potvrzení toho, že na jaře se mu skutečně hodně daří. V tabulce si udrží Votroci i po tomto kole třetí pozici.

Ohlasy trenérů

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Takový scénář jsme i očekávali, že nás bude Varnsdorf uprostřed pole přehrávat, což se i stalo. V prvním poločase jsme nebyli tak agresivní, hráli jsme moc složitě. Bylo to slabé. Druhou půli hodně ovlivnilo, že jsme dali dvě rychlé branky. Do úplně vyložené šance jsme soupeře nepustili. Je tady spokojenost, ale dnes to bylo hodně složité." (fchk.cz)

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): "Po zápase jsem klukům poděkoval, protože není důvod, abychom byli nějak skleslí a odevzdaní. V prvním poločase jsme domácí nepustili do žádné gólové šance. Takticky jsme ho zvládli výborně. Snažili jsme se hrozit z rychlých protiútoků. Po pětiminutovce, kdy jsme dostali dva rychlé góly, bylo důležité, že se hráči nesložili. Bohužel, fotbal se hraje na góly, které jsme  dnes nedali." (fchk.cz)