22.04.2018 | Pavel Kortus | Zápas

České Budějovice rozstřílely Sokolov a mají první domácí jarní výhru

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
České Budějovice – Konečně, oddechli si českobudějovičtí fotbalisté. Poprvé doma na jaře zvítězili, když na Střeleckém ostrově přehráli Sokolov 4:1. Baník naopak na jaře podruhé na jihu Čech vysoko prohrál a v poslední době se mu příliš nedaří.
6' Havel (pen)
28' Mashike Sukisa
51' Javorek
78' Táborský
63' Kosak
20' Mashike Sukisa
65' Novák
73' Hašek
19' Dvořák II.
55' Končal
57' Hlavatý
Sestavy
Křížek – Nitrianský, Havel, P. Novák, Pouček – Čavoš, Javorek – Pešek (89. Šplíchal), Hašek (87. Švantner), Puchel (68. Táborský) – Mashike Sukisa
Na lavičce: Staněk, Vondra, Matoušek
Trenér: David Horejš
Bolek – Strada, O. Ševčík, Čihák (37. Mráz), Končal (77. Rychnovský) – Kosak, Machek, Jakub Dvořák II., Vávra – Přeučil, Silný (46. Hlavatý)
Na lavičce: Belaň, Čermák, Mejdr
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Rozhodčí: Rejžek – Petřík, Šimáček • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 755

Komentář

V domácí brance opět nastoupil Křížek, na místě vykartovaného Kladrubského naskočil Pouček. Sokolov udělal oproti poslednímu utkání dvě změny, na lavičce zůstali Mráz s Hlavatým, jejichž místa zaujali Ondřej Ševčík a Přeučil. Domácí začali aktivně a s chutí a byli za to odměněni vedoucí brankou. V 6. minutě poslal Hašek překvapivou přihrávku na Peška, toho nešikovně poslal k zemi Ševčík a nařízenou penaltu proměnil mladý obránce Lukáš Havel více než zkušeně. Poté se slova chopili Západočeši, nicméně jejich převaha byla spíše jen územní.

Když se do hry vrátili černobílí, štírek Hašek se protáhl do vápna, hledal pod sebou Javorka, kterému ale chyběl k zakončení krok. Následnou dělovku Poučka vyrazil Bolek. Domácí ale nemuseli smutnit dlouho. Ve 28. minutě započal gólovou akci Nitrianský, Pešek ostrým centrem našel Elvise Mashikeho, jenž hlavičkou do protipohybu brankáře zvýšil na 2:0. Záhy mohl ještě africký forvard přidat další zásah, ale jeho tečovaná rána šla těsně vedle. Pro hosty přišla v prvním dějství ještě jedna komplikace, když zraněného Čiháka nahradil ve středu obrany Mráz.

Ve druhém dějství se po pěti minutách hry hosté dostali do zajímavé šance, ale zakončit se jim nepodařilo. Naopak pohotový Pešek poslal odražený míč přes hlavu do běhu Haškovi, ten situaci vyřešil ukázkově – počkal na Petra Javorka, jenž balon v poklidu uklidil do branky. Na 4:0 mohl upravit Pešek, ale po Čavošově ideální kolmici zamířil českobudějovický rychlonožka těsně vedle.

Baník se do zápasu vrátil v 63. minutě, kdy Přeučil vrátil přetažený míč k nohám Jana Kosaka, jenž propálil obránce i brankáře Křížka. Chvíli to vypadalo, že by hosté ještě mohli s vývojem utkání něco udělat, ale vše rozlouskla 78. minuta. To přímý kop Nitrianského uklidil hlavou k tyči střídající Ivo Táborský a bylo hotovo. Zbývající čtvrthodina už se dohrávala v poklidném tempu, o vítězi bylo rozhodnuto. Dynamo tak na jaře poprvé vyhrálo doma, se Sokolovem si poradilo hladce 4:1. Baník naopak podruhé na jaře na jihu Čech vysoko prohrál. 

Ohlasy trenérů

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): „Jsme spokojení, že jsme konečně doma vyhráli a potvrdili tři body z venku. Do zápasu jsme dobře vstoupili, hráli jsme na rychlé brejky. První poločas 2:0 byl velice dobrý. Dobře jsme vstoupili i do druhého dějství. Vedli jsme 3:0, pak jsme trošku přenechali soupeři iniciativu, což mě malinko mrzí. Ale čtvrtý gól nás uklidnil. Velice nás těší, že jsme podruhé za sebou zvítězili.“ (dynamocb.cz)

Pavel Horváth (FK Baník Sokolov): „Domácím gratuluji k zasloužené výhře. Pokud budeme opakovat podobné individuální chyby, tak nemáme šanci vyhrávat. Opět nemáme ani bod a už to přestává být legrace. Musíme si v kabině důrazně promluvit. Koncentrace a taktické chyby nás sráží, a proto jsme zaslouženě prohráli. (dynamocb.cz)