22.04.2018 | Jiří Paýr | Zápas

Vlašim vedla nad Opavou už 2:0, hosté ale v závěru dvěma góly srovnali

Foto: Jiří Paýr (fcsbvlasim.cz)
Vlašim – Utkání dvou rozdílných poločasů se hrálo v neděli ve Vlašimi, kam přijel lídr Fortuna národní ligy z Opavy. Zatímco v prvním dějství své šance ještě hráči na obou stranách trestuhodně nevyužívali, v tom druhém už měli střelci nad muži v rukavicích navrch. Domácí šli po dvou trefách do vedení a zdálo se, že uštědří Slezanům první jarní porážku, hosté ale zvládli v poslední čtvrthodině vyrovnat a odvezli si tak domů, vzhledem k průběhu, zlatý bod.
56' Hadaščok
70' Badocha
79' Puškáč
87' Kayamba
41' Vodháněl
53' Zapalač
Sestavy
Řehák – Mil. Kadlec, Piško (81. Cabadaj), J. Štochl, Tusjak – Janda (65. Plachý), Březina, Vodháněl, Skopec – Badocha, Hadaščok (75. Dao)
Na lavičce: Čtvrtečka, Frýdek, Kučera, Mareček
Trenér: Petr Havlíček
Šrom – Simerský (85. Hrabina), Helebrand, Svozil – Kayamba, Schaffartzik, Zavadil (66. Jursa), Kuzmanović, Zapalač (62. Puškáč) – Jurečka, Smola
Na lavičce: Lasák, Radič, Stříž, Janetzký
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Berka – Ratajová, Vít • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 810

Komentář

Utkání s lídrem tabulky nezahájil domácí tým moc dobře, když se prakticky od úvodních minut hrálo na polovině Vlašimi. První možnost na skórování měl hostující Jurečka, ale míč skončil těsně vedla branky Řeháka. Opava byla i nadále aktivnějším týmem, ale skórovat mohla Vlašimi, když Březina tvrdě vypálil z přímého kopu. Šrom jeho ránu jen vyrazil k Hadaščokovi, který však trefil z dorážky jen brankáře.

Po této šanci domácí hru mírně vyrovnali a dokázali znovu zahrozit, když se Hadaščok opět dostal do šance. Domácí hráč se obtočil kolem obránce a svou ranou pořádně vystrašil Šroma. S odpovědí rychle přispěchal na druhé straně Kayamba a domácím se pořádně ulevilo, když míč zamířil vedle branky. I další šance patřila opavskému celku, když Jurečka ve vápně na hranici pokutového kopu tvrdě vypálil, ale míč se mezi tři tyče opět nevešel.

Opava mohla neproměněných šancí hodně litovat. Dvě minuty před koncem prvního poločasu se opět mohl prosadit Vojtěch Hadaščok. Domácí útočník, jenž s fotbalem začínal právě v Opavě, však ani tentokrát proti strážci branky neuspěl. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Do druhého poločasu vstoupila více než dobře Vlašim, který si vypracovala i první gólovou šanci. Diváci mohli sledovat ve 48. minutě sólový únik Vojtěcha Hadaščoka. Domácí útočník však nedokázal Šroma prostřelit. Radost domácím divákům neudělal ani Tusjak zakončující těsně nad. Pak ale přišla v 56. minutě akce na pravé straně, kdy Janda utekl obráncům a předložil míč na Vojtěcha Hadaščoka, který tentokrát nezklamal a míč poslal do sítě.

Opava se snažila přispěchat s rychlou odpovědí, ale místo toho přišla šance Ondřeje Badochy, který svou střelu otřel o břevno a hostům se řádně ulevilo. Ovšem ne na dlouho. Slezané nedokázali udržet míč na polovině Vlašimi a únik Ondřeje Badochy nakonec znamenal zvýšení domácího náskoku.

Opava mohla snížit po závaru před brankou, ale míč mířící do branky vykopl obránce Březina. Zdálo se, že zápas si Vlašim již pohlídá, ale v 78. minutě přišel výborně zahraný rohový kop, který zakončil David Puskáč a dramatický závěr zápasu byl na světě. Opava se tlačila za vyrovnáním a to se zrodilo pět minut před koncem, kdy dostal dostatek prostoru Joel Ngandu Kayamba a rázem bylo vyrovnáno.

Vlašim tak proti lídrovi soutěže ztratila v závěru dvoubrankové vedení, Opava naopak skvělým finišem prodloužila svou jarní neporazitelnost. 

Ohlasy trenérů

Petr Havlíček (FC Sellier & Bellot Vlašim): "Věděli jsme o útočné síle Opavy, a proto jsme zvolili defenzivnější taktiku, které nám vycházela. Vytvořili jsme si více nebezpečných šancí než soupeř, ale bohužel jsme je neproměnili. Šli jsme do vedení, ale bohužel. Dostali jsme zbytečný gól ze standardky, během níž nám dlouho trvala organizace obrany. Soupeř se brankou vrátil do zápasu. Před utkáním bych bod bral, ale teď mě hodně mrzí, že jsme duel nedokázali dotáhnout do vítězného konce." (fcsbvlasim.cz)

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): "Od první minuty jsme měli zápas ve své moci. Fotbal se bohužel nehraje jen na držení míče. Soupeř se na nás skvěle připravil, hrál hluboký blok se třemi stopery a spoléhal na brejkové situace. My ho do nich pustili a dvě takové proměnili. Za takového průběhu si výsledku cením, při vší úctě k soupeři a k šikovnosti jeho  hráčů si ale myslím, že jsme zde dnes měli vyhrát." (opavsky.denik.cz)