22.04.2018 | Radek Barkman | Zápas

Pardubice podruhé za sebou uspěly venku, po výhře nad Žižkovem jsou třetí

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Fotbalisté Pardubic poskočili v tabulce Fortuna národní ligy na třetí místo, když dokázali zaznamenat druhé venkovní vítězství v řadě a porazili mužstvo Žižkova 1:0. O jediný gólový moment zápasu se postaral po rohovém kopu hlavičkující Pavel Černý přesnou ranou ke vzdálenější tyči.
bez branek
23' Černý
27' Urbanec
51' Čermák
61' Kuchta
76' Pavlata
83' Trávníček
66' Mužík
70' Čelůstka
75' Sokol
Sestavy
K. Hrubeš – Dressler, Košťál, V. Mareš, Trávníček – Štípek (81. Volek), Podrazký (58. Batioja), Pavlata, M. Čermák, Urbanec (65. Frimmel) – Kuchta
Na lavičce: Soukup, Hašek, Toml, Moravec
Trenér: Bohuslav Pilný
Knobloch – Prosek, D. Novák (60. Sokol), Šejvl, T. Čelůstka – A. Fousek (52. Petráň), Jeřábek, Řezníček, P. Černý (88. Látal), Mužík – Kovář
Na lavičce: Šmíd, Lněnička, Huf, Šafařík
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Julínek – Polák, Podaný, Severýn • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1030

Komentář

Zápas začal hodně opatrně a na brankové příležitosti se muselo čekat poměrně dlouho. Tu první měli domácí, když Trávníček odcentroval do vápna na Kuchtu a ten poslal svou hlavičku těsně vedle branky střežené Milanem Knoblochem. Ze vzduchu tak udeřilo na druhé straně. Po rohovém kopu zůstal na zadní tyči osamocený Pavel Černý a překonal brankáře Hrubeše.

Pražané se pak dostávali před brankáře Knoblocha spíše sporadicky. Velkou šanci však měl Štípek, který byl vysunutý na pravé straně, dostal se k míči dříve než gólman Pardubic a zívala před ním prakticky prázdná branka a jeden obránce soupeře. Štípek ho zkoušel po zemi šajtlí obstřelit, ale míč se odkutálel těsně vedle branky. Dobíhající Kuchta se už k balonu nedostal.

Po změně stran se už pak prosazovali do větších šancí především Pardubičtí. Nejprve sice přežili hlavičku Čermáka z výborné pozice, kterou vyrazil brankář Knobloch, pak už ale měli sami možnosti rozhodnout. Nejprve byl ve vápně zcela volný Černý, ale trefil jen Hrubeše, který si následně poradil i s centrem Proska na volného Petráně, jenž by mohl zakončovat do prázdné branky.

Tlak Žižkova byl v závěru hodně křečovitý a hosté do otevřené obrany podnikali i nadále nebezpečné výpady. Po centru Černého zakončoval Petráň, ale jen do středu brány, kde zasáhl gólman Hrubeš. V závěru se pak neujal ani průnik Petráně po levé straně, ani následná dorážka Černého. Na výsledku 0:1 už pak nic nezměnily ani tři nastavené minuty.

Ohlasy trenérů

Bohuslav Pilný (FK Viktoria Žižkov): "Byl to spíš zápas na remízu. Zápas byl poměrně vyrovnaný. Měli jsme největší šanci Davidem Štípkem a Honzou Kuchtou, který šel sám na bránu. I ve Znojmě se potvrdilo, že Pardubice jsou silné ze standardek a nedostávají góly. Pomohly si standardkou. Pro mě je ale ta prohra úplně jiná než s Frýdkem-Místkem. Je to sice také porážka, ale je o dost přijatelnější než proti Valcířům, kde jsme herně selhali. Mohu Pardubicím pogratulovat nejen k výhře, ale také k celé sezoně. Mám představu, v jakých skromných podmínkách zde fotbal dělají, a jejich třetí místo je skvělé. My se chceme co nejdříve dostat přes třicet bodů, ale bohužel se nám nedaří bodovat doma. Porveme se v Opavě i proti Ústí, kde si chceme spravit reputaci."

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): "Pro nás je to po zápase ve Znojmě dobrý počin. Podruhé za sebou jsme vyhráli venku. Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání i proto, že jsme měli dva zraněné. Věděli jsme, že soupeř bude dobrý a soustředili se na to, abychom zachytili začátek. V minulých zápasech totiž Žižkov své šance zkraje zápasu proměňoval. Domácí sice měli optický tlak, ale ze standardky jsme udeřili my a i to je pro nás dobrý počin. V poločase jsme byli spokojeni s tím, že druhý poločas musíme ještě více chodit do brejků. Měli jsme dvě čisté gólovky, které jsme sice neproměnili, ale udrželi to až do konce i díky tomu, že jsme soupeře do větší gólovky nepustili."