25.04.2018 | Petr Komárek | Zápas

Ústí v závěru otočilo zápas s Vlašimí, rozhodl Kingueho povedený volej

Foto: Jiří Paýr (fcsbvlasim.cz)
Ústí nad Labem – Konečná pasáž domácího zápasu 24. kola Fortuna národní ligy vyšla fotbalistům Ústí nad Labem náramně. Dvěma brankami v rozmezí přibližně pěti minut otočili výsledek duelu s Vlašimí ve svůj prospěch. Tři body trefil nádhernou ranou z první kamerunský obránce Kingue. Arma se dotáhla na patnácté Vítkovice, stále se však potácí v sestupovém pásmu. Středočeši po promarněném vedení nenavázali na bod získaný proti vedoucí Opavě.
85' Jakubov
90' Kingue
78' Dao
74' Martykán
79' Novotný
45' Skopec
Sestavy
Vašek – Kingue, L. Vaněk, D. Richter (69. Leibl), Drame (57. D. Procházka) – J. Peterka, J. Pokorný, F. Novotný, Šnirc – Ťok (73. Martykán), Jakubov
Na lavičce: Kotěra, Zeman, Pilík
Trenér: Aleš Křeček
Řehák – Plachý, Kučera (70. Vodháněl), J. Štochl, Mil. Kadlec – Skopec, Badocha, Tusjak, Ch. Frýdek (75. Mareček) – Hadaščok (65. Dao), Březina
Na lavičce: Čtvrtečka, Cabadaj, Ivanko-Macej, Janda
Trenér: Petr Havlíček
Rozhodčí: Franěk – Boček, Lakomý • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 667

Komentář

Zápas začal velkou šancí Ústí. V páté minutě se znenadání zjevil v dobré pozici Ťok, v klíčové chvíli doplatil na špatné zpracování balonu a vůbec nevystřelil. O deset minut později prošla kolmice za obranu k Novotnému. Domácí záložník dopadl podobně jako předtím jeho spoluhráč, k vlašimské brance se dostal příliš blízko na to, aby Řeháka ohrozil.

V 25. minutě si centr Ťoka našel na bližší tyči Jakubov, vyšvihl se do vzduchu a jeho hlavička celý tým Vlašimi pořádně vyděsila. Míči v cestě do sítě zabránilo břevno. Po půlhodině hry se do vážnější možnosti propracovali i Středočeši. Tusjak u postranní čáry oklamal svého strážce a jeho přihrávku do nebezpečného prostoru musel pohotově lapit Vašek. Krátce před přestávkou předvedl dobrý náběh Šnirc, ve vápně ale v zakončení selhal.

Skóre tak mohla zhruba sedm minut po začátku druhého poločasu otevřít Vlašim. Po rychlé akci přišel pas z pravé strany. První střelu zastavili ústečtí obránci, při druhém pokusu Frýdek orazítkoval tyč. Další nebezpečný balon posílal před domácí branku Kučera, u přední tyče odklízel do bezpečí krajní bek Kingue.

V 78. minutě se hosté dočkali. Rozehrávku vystřídala blesková kombinace směrem dopředu a střídající Youssouf Dao z hranice malého čtverce hlavičkoval přesně k levé tyči. Vašek byl bez šance. Ústí se povedlo zareagovat v 85. minutě. Po přízemní přihrávce do pokutového území se míč odrážel od nohou několika hráčů, až ho levačkou napálil za Řeháka Alexander Jakubov. Minutu nato mohli domácí přidat další gól. Jakubov tentokrát po vyhraném souboji s obráncem trefil tyč a Procházka následně mířil o kousek vedle.

Arma se snažila výsledek strhnout na svou stranu. Jakubov znovu neuspěl, jeho střelu po zemi vytáhl Řehák. V 90. minutě ale druhá ústecká trefa přeci jen přišla. Centr z levé strany ve vápně skočil jen jednou. Podruhé už ne, protože ho z voleje nasměroval do vinklu Kamerunec Olivier Kingue. Ten se z postu obránce vydal podpořit útok a po jeho parádní ráně skákal Řehák Marně. Ústí doma porazilo Vlašim 2:1.

Svěřenci trenéra Křečka v tabulce dohnali patnácté Vítkovice, které doma zdolaly České Budějovice. Přesto jsou o skóre stále poslední. Vlašim k bodu ze zápasu s Opavou další nepřidala a ve Fortuna národní lize aktuálně figuruje na deváté příčce.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): "V utkání jsme si vypracovali hodně šancí, měli jsme vstřelit gól už dříve. Hráli jsme po větru, to nám pomáhalo. Chybělo jen, aby míč skončil v síti dříve. Měli jsme dost dobrých příležitostí ke skórování. Dali jsme do toho hodně síly. Ve druhém poločase soupeř čekal na svou šanci a z ojedinělé akce, po centru, jsme inkasovali, jako už po několikáté. Jsem rád, že v závěru jsme zápas otočili. Přeskupili jsme řady, začali hrát na tři stopery. Provedli jsme tři střídání už třicet minut před koncem. Trochu jsme riskovali. Jak bylo štěstí několikrát proti nám, tak tentokrát stálo při nás. Zápas jsme otočili a máme tři body." (fkusti.cz)