29.04.2018 | Martin Pištora | Zápas

Příbram proti Vítkovicím splnila roli favorita, rozhodla penalta Slepičky

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Domácí Příbram hostila v rámci 25. kola Fortuna národní ligy v Energon Areně hosty z Vítovic. Utkání dvou soupeřů z rozdílných konců tabulky dopadl dle papírových předpokladů. Příbram se po vítězství 2:1 opět přiblížila návratu mezi českou elitu, zatímco ostravský celek bude mít ještě velké starosti se záchranou.
4' Hlúpik
50' Slepička (pen)
37' Okleštěk
79' Skácel
59' Cverna
68' Dramé
Sestavy
Boháč – Skácel, Kodr, Tregler, Průcha – Květ, Grajciar – Hlúpik, Fantiš (86. Schwendt), Matoušek (69. Antwi) – Slepička (77. Ayong)
Na lavičce: Švenger, Kilián, Ric, Soldát
Trenér: Josef Csaplár
Květon – Cverna (74. Malík), Dramé, Hýbl (82. Kučera), Tkáč – Pašek, Okleštěk, Mrázek, Motyčka, Mišinský (65. Urbančok) – Twardzik
Na lavičce: Chmiel, Prajza, Bzirský, Ožvolda
Trenér: Ludevít Grmela
Rozhodčí: Houdek – Kříž, Černý • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 1256

Komentář

Jak již je v Příbrami zvykem, i tentokrát domácí začali aktivně. Hned v úvodu se do šance dostával Matoušek, ale jeho průnik byl zblokován jen na rohový kop. Ve druhé příležitosti nejlepší střelec domácích volil přihrávku a vyslal do úniku Filipa Hlúpika, který se dostal mezi obránce a krásným lobem přehodil brankáře Květona.

Díky této brance získali Příbramští klid na své kopačky a stále se snažili útočit. Dalším, kdo ohrozil branku, byl Roman Květ, který střelou zpoza vápna orazítkoval levou tyč hostující branky. Tyč za brankářem Květonem zvonila podruhé v desáté minutě, když se sám před brankářem ocitl Miroslav Slepička a hlavou přehodil brankáře,do sítě se ale nedostal.

Vyrovnáno mohlo být po ráně Filipa Twardzika, který napřáhl ke střele ze šestnáctky a orazítkoval břevno, od kterého míč trefil brankovou čáru. Ke smůle Vítkovic pak balon vylétl ven z branky. Ve 22. minutě mohlo být vyrovnáno. Miroslav Slepička se dostal do úniku dva na brankáře, ale svou přihrávku na Filipa Hlúpika nezvládl a poslal ji hodně mimo.

Ve většině prvního poločasu držela Příbram míč a byla lepším týmem. Ojedinělý útok hostů přišel ve 37. minutě, kdy po pravé straně zatáhl míč Motyčka a svůj centr poslal parádně. Našel si jej Tomáš Okleštěk a hlavou vyrovnal skóre.

Také druhý poločas začala aktivněji Příbram. V 50. minutě byl ve vápně sražen Květ jedním z bránících hráčů a sudí Houdek nařídil pokutový kop. Na penaltu se překvapivě nepostavil kapitán Grajciar, ale ujal se jí Miroslav Slepička. Zkušený příbramský útočník se nerozpakoval a s přehledem poslal míč k pravé tyči.

Zbytek druhého poločasu se nesl spíše ve znamení poziční hry obou celků, kdy kombinační hra zmizela a oba týmy nakopávaly míče zejména vzduchem. Tato taktika nebyla efektní ani efektivní pro žádného ze soupeřů, a proto další šance dlouho k vidění nebyly.

Ta poslední se stylově zrodila v závěrečné minutě. Po rohovém kopu Vítovic přišla hlavička Filipa Twardzika směrem k pravé tyči, ale brankář Boháč ukázal svůj skvělý reflex a míč dokázal vyboxovat mimo. Příbram díky zodpovědnému výkonu zvítězila 2:1 a stále má velmi blízko k postupu zpět do nejvyšší soutěže. Hosté z Vítkovic to budou mít v závěru soutěže naopak hodně těžké, aby vykopali záchranu.

Ohlasy trenérů

Josef Csaplár (1.FK Příbram): "Bylo to těžké utkání, vítězství je vydřené, ale zasloužené. Kdybychom po prvním poločase vedli čtyři nebo pět nula, nikdo by se nedivil. Byl to úplně stejný poločas jako ten druhý před třemi dny ve Frýdku-Místku. Soupeře jsme nepustili z vápna a šance střídala šanci. Čím víc se bude blížit závěr soutěže, tím nervóznější utkání budou. Urazili jsme fotbalového Boha, na tohle věřím. Byli jsme lehkomyslní, nedůrazní v pokutovém území. Zasloužili jsme si vyhrát. Ve druhém poločase už to byla klasická křeč, která potkává různé týmy. Tam už nám chyběly lehkost a kvalita. Museli jsme to nakonec ubojovat."

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Výsledek paradoxně vůbec neodpovídá dění na příbramském stadionu. Tohle utkání jsme měli minimálně remizovat. Snad tahle prohra po velmi dobrém výkonu, dokonce bych řekl po nejlepším ze třech posledních utkání, kluky nezlomí. Do utkání jsme vstoupili nešťastně, po neshodě našich obránců dala Příbram laciný gól. Pak se hra přelévala z jedné strany na druhou. My jsme mohli vyrovnat už dřív, Twardzikova nádherná rána se však odrazila od břevna směrem k čáře, ale jestli byl míč před nebo za ní, to jsem samozřejmě ze svého pohledu přesně neviděl. Do poločasu jsme nakonec vyrovnali, když Pašek našel na jedenáctce Oklešťka, který hlavou trefil přesně. Po pauze zkusili být domácí aktivní, ale až na penaltu se v podstatě k ničemu nedostali. Naopak my jsme hráli čím dál aktivněji, valili jsme se na jejich bránu ve vlnách, jen nám nějaký čas chybělo lepší finální řešeni akcí. Nakonec jsme ale měli dvě velké šance, nejdřív se neprosadil Pašek a po něm, už v nastaveném čase, po rohu někdo zase hlavičkoval a my všichni jsme si už mysleli, že je gól. Jejich gólman tomu však nějak zabránil." (mfkv.cz)