05.05.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Opava i přes tlak nedokázala prolomit defenzivu Dynama a remizovala s ním 1:1

Foto: František Géla (sfc.cz)
Opava – České Budějovice měly v úvodu utkání v Opavě jasnou převahu, což jim přineslo vedoucí branku v 20. minutě, kdy Lukáš Havel skóroval hlavou. Opava poté převzala v utkání otěže a měla velký tlak, ovšem na více než vyrovnávací gól Puškáče ze 77. minuty to nestačilo. Dynamo tak vydřelo na hřišti vedoucího týmu Fortuna národní ligy bod za remízu 1:1.
78' Puškáč
21' Havel
bez karet
41' Mashike Sukisa
90' Staněk
Sestavy
Šrom – Simerský, Svozil, Helebrand (74. Hrabina) – Kayamba, Kuzmanovič, Schaffartzik, Jursa (71. Janetzký), Stříž (61. Zapalač) – Puškáč, Jurečka
Na lavičce: Lasák, Radič, Zavadil, Kotlík
Trenér: Roman Skuhravý
Staněk – Nitrianský, Havel, Novák, Kladrubský – Čavoš, Javorek, Švantner (79. Táborský), Pešek (90. Řezáč) – Hašek (90+3. Puchel) – Mashike
Na lavičce: Křížek, Vondra
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Marek – Vodrážka, Lakomý • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 5613

Komentář

Opava dokázala na jaře získat již dvacet čtyři bodů, když ani jednou neprohrála. Dynamo však před zápasem hlásilo, že by rádo oddálilo opavské postupové oslavy do nejvyšší soutěže, což se mu dařilo především v úvodu utkání.

To totiž patřilo jednoznačně Dynamu. Opava si nedokázala přihrát a jen těžko se dostávala ze své poloviny. A když, tak za cenu dlouhého výkopu. Jeden takový ale hosté ve 20. minutě zachytili a Patrik Švantner vybojoval rohový kop. Centrovaný míč z rohového kopu mířil na střed pokutového území, kde se hlavičkou prosadil Lukáš Havel a Budějovice tak zúročily dosavadní převahu v zápase.

Opavě jakoby obdržená branka dodala energii. Začínala přebírat otěže a tlačit se do zakončení jako ve 32. minutě, kdy si na centr na zadní tyč naběhl Nemanja Kuzmanovič, jehož hlavičce ale chyběla razance. A když se svým tvrdým pokusem neuspěl ve 37. minutě ani Joel Kayamba, šlo se do kabin za stavu 1:0 pro Budějovice.

Do druhého poločasu vlétla Opava jako vyměněná, jenže chyběla přesnost ve finální přihrávce. A bylo to Dynamo, které mohlo zvýšit vedení v zápase. V 69. minutě totiž přišel centr Milana Nitrianského na Patrika Švantnera, který ještě neprostřelil opavskou tvrz, odražený balon chtěl ale uklidit tvrdou střelou Filip Hašek, nicméně skvělý zákrok Vojtěcha Šroma dával naději domácím.

Trenér domácích Roman Skuhravý poslal na hřiště v honbě za vyrovnáním čerstvou krev, to hned třikrát. A to se mu vyplatilo hned v 77. minutě. Střídající Petr Zapalač našel centrovaným míčem do pokutového území hlavičku Davida Puškáče, jenž v záklonu mířil na protější tyč a překonal Jindřicha Staňka.

Opava v závěru utkání sice zvyšovala tlak, dalšího gólu se ale 5 613 diváků nedočkalo. Opava si tak přilepšila na pětapadesát bodů, Dynamo zůstává i nadále šesté s devětatřiceti body.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): "Je pravda, že úvodních pětadvacet minut nebylo tak rychlých, jak jsme zvyklí. Někdy to tak bývá. Hráli jsme proti dobrému soupeři a na začátku jsme načítali, s jakou taktikou na nás vyrukuje. Škoda, že jsme si v této pasáži nechali dát branku ze standardky, což je vždy komplikace. Hráčům nemám co vytknout. Byly tam kvalita, enormní nasazení i touha výsledek zvrátit. Všechny přednosti Budějovic jsme eliminovali. Musíme respektovat, že proti nám hrál dobrý soupeř. Možná nám chybělo i trochu štěstíčka. Bod ale bereme." (sfc.cz)

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): "V Opavě jsme odehráli skvělé utkání. Mělo ligové parametry, byl plný stadion a publikum bylo fantastické. My jsme do zápasu dobře vstoupili, šli jsme do vedení a hru jsme kontrolovali. Domácí nás postupně začali dostávat pod tlak, a i když měli územní převahu, do vyložených šancí se nedostávali. Z mého pohledu pak domácí srovnali po sporně zapískaném volném kopu, ale my jinak ten bod za remízu 1:1 bereme a jsem rád, že jsme velmi dobrým výkonem přispěli k nadstandardní úrovni zápasu." (dynamocb.cz)