16.05.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Příbram se po roce vrací do ligy, potřebný bod získala v Opavě za remízu 1:1

Foto: fkpribram.cz
Opava – Zaplněný stadion v Městských sadech viděl přímý souboj Opavy s Příbramí o prvenství v tabulce Fortuna národní ligy. Hostům šlo ale o víc. Potřebovali získat alespoň bod, aby se mohli radost z postupu do nejvyšší fotbalové soutěže, což se jim nakonec povedlo, byť měli namále. Opava si totiž v zápase vytvořila několik velkých šancí, narazila však v koncovce. V závěru utkání hlavní sudí Franěk udělil dvě červené karty za faul Skácela na Kayambu, který si jeho počin nenechal líbit.
48' Puškáč
54' Květ
81' Kayamba
49' Soldát
81' Skácel
Sestavy
Šrom – Simerský, Svozil, Helebrand – Schaffartzik, Kayamba, Janetzký, Jursa (73. Jurečka), Hrabina (64. Zapalač) – Kuzmanović, Puškáč (87. Smola)
Na lavičce: Lasák, Radič, Stříž, Kotlík
Trenér: Roman Skuhravý
Boháč – Skácel, Tregler, Kodr, Soldát (53. Grajciar) – Hlúpik, Květ, Kilián, Průcha – Slepička (79. Ayong), Fantiš (73. Antwi)
Na lavičce: Švenger, Vávra, Jandera, Schwendt
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Franěk – Pospíšil, Vlasjuk • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 6492

Komentář

Opava měla před utkáním s Příbramí za sebou již důležitý první krok, když po prohře Pardubic ve Varnsdorfu měla jistý postup do nejvyšší fotbalové soutěže. Ten druhý krok ji čekal právě ve středu, kdy se hrálo o prvenství v tabulce Fortuna národní ligy. Úvod zápasu napověděl, že půjde o duel plný soubojů o každý míč. 

První velkou šanci si připsala Příbram v 11. minutě poté, co Filip Hlúpik zavedl míč do vápna, kde ho předal Miroslavu Slepičkovi, jenž „šajtlí“ hledal nabíhajícího Antonína Fantiše, který z první překonal Vojtěcha Šroma. Bohužel pro hosty byl ale signalizován ofsajd.

Opavští zahrozili až ve 25. minutě, kdy se Jakub Janetzký nejlépe zorientoval před vápnem a posunul míč na volného Joela Kayambu, jenž mířil do protipohybu Marka Boháče, který ale vytáhl míč na rohový kop. A mohl to být první zmiňovaný, který mohl otevřít střelecký účet. Jakub Janetzký udělal pár rychlých kroků na střed hřiště a navedl si míč na střelu levou nohou. Jeho pokusu ale chyběla přesnost a skončil jen těsně vedle. 

Příbram během první půle vsázela na aktivní napadání a rychlé protiútoky, což dělalo Opavě mnohdy problém. A když se nechytil ani centr v závěru poločasu, šlo se do kabin za bezbrankového stavu. 

Do druhého dějství jakoby svěřenci Romana Skuhravého vstoupili jako vyměnění. Najednou drželi míč častěji na kopačkách a měli hru pod kontrolou, což vyústilo v úvodní branku utkání ve 48. minutě. Joela Kayamby zpětné zaseknutí na brankové čáře a následný centr do pokutového území uklidil hlavičkou David Puškáč. Opava se ale neradovala dlouho. Hned v 53. minutě přišlo nečekané vyrovnání. Potvrdilo se opět pravidlo nedáš – dostaneš, neboť střelec úvodní branky promarnil šanci na vstřelení druhého gólu a z rychlého protiútoku Příbrami přišla přihrávka do pokutového území, kde se nacházel úplně volný Roman Květ. Ten si následně mohl vybrat, kam střelu umístí. 

Poté přišla smršť velkých šancí Opavy. V 64. minutě centroval z hranice velkého vápna Nemanja Kuzmanovič na Tomáš Jursu, který hlavičkou jen těsně minul. O tři minuty později to byl skvěle hrající Joel Kayamba, který si obhodil hráče a dostal se do pokutového území. Na poslední chvíli se rozhodl ještě přihrát pod sebe, Nemanja Kuzmanovič na přihrávku jen těsně nedosáhl. 

Největší šance Opavy přišla v 75. minutě, kdy si Matěj Helebrand naskočil na prostředek brány a nikým neatakovaný zamířil hlavičkou mimo. V závěru utkání přišel nedovolený zákrok od Rudolfa Skácela, který doslova zajel do Joela Kayamby. Ten si jeho počin nenechal líbit a strhla se mela. Hlavní sudí tak poslal oba aktéry předčasně do sprch. 

Poslední minuty se odehrávaly spíše ve středu hřiště. Příbram si získaným bodem zajistila postup do nejvyšší fotbalové soutěže, do které se vrací po jedné sezóně. Se svými fanoušky slavila i Opava, která mezi elitu postoupila po třinácti letech.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): "Rozumím tomu, že jsme postoupili do ligy a trochu to opadlo, ale zlobím se na to, jakým způsobem jsme hráli v prvním poločase. Byl to klasický obrázek českého hráče. Pokud si může ulevit, uleví. Na kluky se hrozně zlobím. Samozřejmě mě to ale přejde. V kabině jsem o přestávce udělal takovou bouřku jako nikdy a do druhé půle jsme vstoupili výborně. Místo toho, abychom to pojistili z obrovské šance Davida Puškáče, kdy jdeme ve dvou na brankáře, tak z protiútoku nedostoupíme volného hráče. Mezi Helebrandem a Svozilem byla velká mezera a Příbram perfektně zakončila brejk. Ve druhém poločase jsme měli víc šancí než soupeř. Z naší strany to ale bylo upachtěné utkání. Příbrami gratuluji k postupu." (sfc.cz)

Josef Csaplár (1.FK Příbram): "Hezké a těžké utkání. Myslím si, že fanoušky muselo bavit, k vidění bylo hodně šancí i dva góly. Na můj vkus bylo možná až moc dramatické. Uhráli jsme tady aktivně bod, chtěli jsme hrát. Dotáhlo se to tam, kam se to dotáhnout mělo. Jsem hrozně unavený, ale vnitřně šťastný. Výsledky dalších utkání jsem nesledoval. Atmosféra byla hezká, jen ji trochu zkazil konec."