20.05.2018 | Ondřej Novotný | Zápas

Opava dominovala i v Hradci a potvrdila roli lídra soutěže

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Předposlední kolo Fortuna národní ligy se odehrálo také v Hradci Králové, který nyní zažívá úplně opačné období než hostující Opava. Hradečtí totiž po jinak skvělém jaru zažili další ztrátu bodů, jelikož Slezané i po postupových oslavách na hřišti dominovali a zaslouženě si odvezli tři body za vysoké vítězství 4:1. Východočeši i nadále budou v závěrečném kole bojovat o třetí místo na dálku s Pardubicemi.
81' Pázler
7' Schaffartzik
14' Kvída (vl)
37' Hrabina
73' Kuzmanovič (pen)
23' Plašil
60' Urma
42' Puškáč
78' Radič
Sestavy
Vízek – Plašil, Kvída, Čech, Urma – Krátký, Janoušek (86. Pajer), Zorvan (46. Eliáš), Martan – Miker (79. Kropáček), Pázler
Na lavičce: Ottmar, Hašek, Mudra, Schwarz
Trenér: Karel Havlíček
Šrom – Simerský, Svozil, Radić, Schaffartzik – Kuzmanović, Janetzký (80. Jurečka), Jursa, Hrabina (63. Stříž) – Puškáč (84. Kotlík), Smola
Na lavičce: Lasák, Zapalač, Zavadil
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Houdek – Vlček, Vít • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 1025

Komentář

Aktivnější hrou se od začátku zápasu prezentovali hosté, kteří se také dostali do brzkého vedení. Už v 7. minutě přišel do vápna nejprve jeden prudký centr, který brankář Vízek ještě odvrátil, záhy se však odraženého míče ujal uvnitř vápna Jan Schaffartzik, který nepříliš nebezpečnou střelou poslal i tak hosty do vedení. A o další sedm minut později bylo prakticky rozhodnuto. Na centr z levé strany hřiště si totiž vyskočil bránící Jan Kvída, který ve snaze odehrát míč před Smolou zamířil nešťastně do vlastní branky. 

Chvíli na to sice mohl snížit Pázler, z bezprostřední blízkosti ho ale vychytal pohotovým zákrokem brankář Šrom. Domácí měli jinak směrem dopředu jen hodně náznaků, další velká příležitost ale nepřicházela. 

Opavští se po půlhodině hry prosadili potřetí, krásná a rychlá souhra s koncovkou Puškáče ale vinou ofsajdu nemohla platit. A tak to hosté zkoušeli znovu, nejprve sice za Vízkem zvonilo po Kuzmanovičově dělovce pouze břevno, o chvilku později už ale povedenou individuální akcí protáhl míč do útoku opět srbský kapitán a jeho přihrávku napříč malým vápnem následně převtělil ve třetí branku Matěj Hrabina

I druhá polovina zápasu začala velkou příležitostí hostů, kterou ovšem zlikvidoval brankář Vízek. A tak možná i domácí vycítili, že by se jim mohlo povést alespoň snížit. Nebezpečnější určitě byli stále hosté, ale když Hradec směrem dopředu zabral, také to bylo znát. Jako třeba když nahrával Miker na Pázlera, který měl oslovovat ve vápně úplně osamoceného Martana. K němu se v té chvíli sice balon nedostal, o pár chvilek později už ale ano, ovšem branka z toho nebyla.

Dvacet minut před koncem už Opava definitivně rozhodla. Kvída svůj nešťastný zápas ještě více zhoršil, když vyrobil penaltu. S tou si Nemanja Kuzmanović s menším štěstím poradil, v tu chvíli to bylo už o čtyři branky. Slovo si pak ale přeci jenom vzal nejlepší letošní druholigový střelec, tedy hradecký Jan Pázler. Ten dostal do vápna centrovaný míč, zpracoval si ho na hrudi a povedenou trefou, která je jeho jubilejní dvacátou, určil konečný výsledek na 1:4. 

Opavská cesta domů se však jedinou brankou domácích rozhodně nepokazila. Slezané zůstávají kolo před koncem o dva body na první pozici a k titulu jim schází už jen krůček. Sezónu navíc Opavští uzavřou doma proti již jistému sestupujícímu z Frýdku-Místku. Hradec pojede do Tábora.

Ohlasy trenérů

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Gratuluji Opavě nejen k postupu, ale i dnešnímu vítězství, bylo zasloužené. Je těžké dostat na začátku laciný gól, o druhém se ani nebavím, ten byl obrlaciný. Po patnácti minutách prohrávat s favoritem 0:2, to nás poznamenalo, i na mysli. Opava byla výborná. Zaostávali jsme v defenzívě, v ofenzívě jsme ale zlobili hodně. Situace došly do vápna, ale nezakončili jsme je. Opavě jsme zatápěli, ale nemělo to efekt."

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): "Pro nás byl Hradec velká výzva. Ve třech posledních zápasech jsme remizovali, i když si myslím, že jsme vždy měli na tři body. Naše motivace byla asi větší než u domácích. Pomohl nám začátek. Dva rychlé góly určily ráz zápasu, zamávaly by s každým mužstvem. První poločas jsme měli pod kontrolou. Po změně stran bylo na domácích vidět, že se zápasem chtějí něco udělat. Jsem rád, že jsme si odvezli tři body, a v posledním kole tak máme první místo ve svých rukou." (sfc.cz)