28.07.2018 | Michal Luxa | Zápas

Prostějov slaví první výhru po návratu do F:NL! V Třinci zvítězil 2:0

Foto: fotbaltrinec.cz
Třinec – Ani jednomu týmu se nepodařilo vstoupit do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vítězně, a tak chtěly naplno bodovat. Před vzájemným duelem byli mírným favoritem hráči Třince, ovšem spekulace se nevyplnily. Tři body pro Prostějov zařídil hlavičkující Martin Sus, definitivní podobu utkání dal střídající Jan Šteigl. Hosté se tak katapultovali do horních pater tabulky.
bez branek
60' Sus
90' Šteigl
38' Reintam
30' Zhykol
36' Janíček
Sestavy
Paleček – Bedecs, Čelůstka (46. Janošík), Dedič, Ilko – Janoščín, Omasta (68. Buchvaldek), Reintam, Samiec (46. Hejný) – Šumbera, Vaněk.
Na lavičce: Adamuška, Cienciala, Mravec, Velner
Trenér: Jiří Neček
Bréda – Biolek, Hapal (88. Kovařík), Janíček, Koudelka (81. Pančochář) – Kroupa, Píchal (72. Šteigl), Schuster, Slaninka – Sus, Zhykol.
Na lavičce: Jícha, Machynek, Fládr, Langer
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Proske – Kotík, Antoníček • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 947

Komentář

Do utkání nastoupili aktivněji Třinečtí, kteří se snažili překonat obranu soupeře centry ze stran, ovšem hostující zadáci pracovali na jedničku, jelikož míče s přehledem odvraceli. Na úvodní velkou šanci se čekalo do devatenácté minuty, kdy se k odraženému balonu prodral Dmitro Zhykol. Třiadvacetiletý rodák z Kyjeva přízemní střelou jen těsně minul pravou tyč.

Od této chvíle přebrali otěže střetnutí Prostějovští, kteří v závěru úvodní pětačtyřicetiminutovky neproměnili další příležitosti. Nejprve po pravé straně pronikl do šestnáctky Jan Koudelka, jenž vyslal na bránu nepříjemný projektil. Jenže skvělým zákrokem se blýskl Lukáš Paleček, který vyrazil zakončení vedle levé tyče. O chvíli později to zkoušel také zkušený Aleš Schuster. Ani on přesně nezamířil, a tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Ve finální části byli do poločasové přestávky aktivnější trochu překvapivě hráči Prostějova, a tak trenér Jiří Neček přichystal hned dvě změny. Na výkonu Třince se to hned podepsalo, ale pokusy mířily jen na brankáře Miroslava Brédu. Jenže po nádechu Třince přišlo rychlé zchlazení, třináct minut po startu druhého poločasu udeřil hostující celek. Na rohový kop si naskočil Martin Sus, jenž usměrnil míč hlavou k přední tyči.

Psala se dvaašedesátá minuta a mohlo být srovnáno. Z přímého kopu přes zeď zakončoval Irmich Bedecs, ovšem dalším skvělým zákrokem se připomněl hostující gólman. O pět minut později už opět hrozili Prostějovští. Po centru z pravé strany se míč dostal k Aleši Schusterovi, který z hranice vápna vystřelil přesně doprostřed branky, kde byl připravený Lukáš Paleček.

Patnáct minut před koncem se opět vyznamenal domácí brankář. Na levé straně si udělal trochu prostoru aktivní Jan Koudelka, jenž na nic nečekal a okamžitě vystřelil. Ovšem Lukáš Paleček i nadále držel Třinec ve hře o body. O čtyři minuty později se opět blýsknul Palečelk. Jan Koudelka v minisouboji s domácím brankářem prohrál, když jeho zakončení bylo vyražené mimo prostor tří tyčí.

V závěru střetnutí posílal domácí tým do vápna jeden centr za druhým, ale do velké příležitosti se Třinec už nedostal, a tak z brejku mohl ještě v šestaosmdesáté minutě zahrozit Prostějov. Po chybě domácích se rozeběhl Karel Kroupa, ten viděl lépe postaveného Dmitra Zhykola, jenž na Lukáše Palečka nevyzrál. Ovšem v nastaveném čase se hostující hráči mohli radovat podruhé! Z dalšího protiútoku se prosadil v pádu Jan Šteigl, který dal duelu definitivní podobu. Prostějov tak vyhrál v Třinci 2:0.