25.08.2018 | Michal Břuchanský | Zápas

V zápase Prostějova s Brnem byly k vidění tři penalty, domácí ve druhém poločase otočili

Foto: Petr Komárek (fnliga.cz)
Prostějov – Atraktivní zápas nabídlo 6. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Proti sobě se postavili Prostějov a Brno. Favorit měl v prvním poločase řadu šancí a do vedení jej z penalty dostal Magera. Domácí zahrávali pokutový kop dokonce dvakrát, ale proměnit ho dokázal až ve druhém poločase Koudelka. O třech bodech pro Prostějov rozhodl v samotném závěru Zhykol.
60' Koudelka (pen)
90' Zhykol
28' Magera (pen)
62' Sus
69' Schuster
44' Štěpanovský
63' Vraštil
Sestavy
réda – Pernackyj, Sus, Schuster, Slaninka – Píchal (65. Pančochář), Koudelka (82. M. Kovařík), Polák, Žikol, Šteigl (66. Hapal) – Kroupa.
Na lavičce: Jícha, Rus, Fládr, Langer
Trenér: Oldřich Machala
Melichárek – Jakub Šural, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský, Bariš, Kříž (71. Růsek), L. Krejčí, Bartolomeu (62. Jambor) – Magera.
Na lavičce: Gomes, Pavlík, Sedlák, Zikl
Trenér: Roman Pivarník
Rozhodčí: Houdek - Moláček, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 1230

Komentář

Sledovaný souboj FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi dvěma moravskými kluby měl poklidnější úvod, na kterém nic nezměnila ani Magerova nepřesná hlavička po centru Eismanna. V deváté minutě poprvé zahrozili také domácí, když rychlý protiútok z úhlu zakončoval Koudelka, ale na dobře postaveného Melichárka nevyzrál. Zkušený gólman Zbrojovky pak úspěšně čelil i ráně Slaninky, při které ho nepřekvapil ani nepříjemný odraz míče od trávníku. 

Častěji na balónu přitom byli fotbalisté Brna, kteří většinu akcí táhli přes Bartolomea. Ze spousty centrů se do šance ale nedostali a dalekonosná střela Bariše z jednadvacáté minuty byla pouze propagační. 

Pořádně rušno bylo u prostějovské branky o pět minut později. V hlavní roli byl Lukáš Magera, který po centru Eismanna hlavičkoval do Brédy a jeho pravou ruku trefil i z bezprostřední dorážky. Útočník Brna mohl své neproměněné šance okamžitě napravit, neboť Sus v pokračující akci fauloval Štepanovského. Nařízenou penaltu Lukáš Magera už bezpečně proměnil střelou doprostřed branky a poslal Brno do vedení 1:0. 

Tentýž fotbalista mohl v krátkém časovém rozmezí skórovat i podruhé, když k němu propadla spoluhráčova střela zpoza vápna. První dotek mu ale nevyšel a v pádu zakončoval nepřesně. Následovaly střely Bartolomea a Štepanovského. Obě přišly z delší vzdálenosti a brankáře Brédu příliš nevystrašily. 

Fanoušci Prostějova si na šanci svého týmu museli počkat až do samotného závěru prvního poločasu, kdy byla k vidění druhá penalta za Vraštilův faul na Kroupu. Míč si na puntík postavil sám faulovaný Kroupa, jenže při snaze vyrovnat trefil jenom levou tyč Melichárkovy brány. 

Po změně stran se oba týmy navzájem několik minut jenom lehce oťukávaly. Za prvních deset minut se ke střele dostal jenom Krejčí, ovšem Brédovi stačilo předvést jen snadný zákrok uprostřed branky. V 59. minutě hlavní rozhodčí odpískal už třetí pokutový kop, který pro Hanáky znovu vybojoval Karel Kroupa. Osmatřicetiletý hroťák tentokrát nechal rozehrát Jana Koudelku, jenž zamířil přesně a vyrovnal na 1:1. 

Čerstvý mistr Evropy v malém fotbalu měl v 67. minutě také šanci ze hry, avšak po centru Slaninky pálil levačkou kousek nad břevno. Koudelka byl také u další prostějovské příležitosti, kterou zakončoval střídající Pančochář, ovšem zprava rovněž přestřelil. Totéž učinil i zmiňovaný Koudelka po předběhnutí Eismanna. 

To už se moravské derby dostalo do své poslední čtvrthodiny. Po kratší odmlce o sobě dal vědět Magera, jenž po kolmici Štepanovského pálil levačkou na přední tyč, kde se však Bréda pochlapil reflexivním zákrokem. Na opačném konce hřiště se konal rohový kop a po něm balón znovu prosvištěl pár decimetrů nad břevnem, když se do něj opřel Pančochář.

Rozhodnutí přišlo až v poslední nastavené minutě, kdy na hranici vápna fauloval Vraštil Hapala a z toho vznikl závěrečný přímý kop z nebezpečné pozice. O rozehrávku se postaral Dmytro Žikol a krásnou ranou přes zeď zajistil Prostějovu zisk všech tří bodů.