23.09.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf doma padnul a Třinec se odpoutal ze dna tabulky

Foto: Lukáš Filipec (fotbaltrinec.cz)
Třinečtí fotbalisté navázali na vítězné utkání z předchozího kola a z Varnsdorfu si odváží cenné tři body po brance Marka Čelůstky ze 71. minuty. Slezané se tak druhým vítězstvím v řadě odpoutali od posledního místa v tabulce. Naopak Varnsdorf doma poprvé na podzim prohrál.
bez branek
71' Čelůstka
35' Kocourek
78' Kodeš
80' Kozma
45' Kušnír
Sestavy
Porcal – Zbrožek, Kozma, Kouřil, Heppner – Dordič, Kubista (63. Votava), Kocourek (81. Dzaba), Kodeš, Barac (72. Schön) – Ondráček.
Na lavičce: Samoel, Bielesz, Novák, Richter
Trenér: David Oulehla
Bárta – Kušnír, Ilko (90. Janošík), Čelůstka, Bedecs, Janoščín – Omasta, Vaněk, Weber (83. Samiec), Šumbera – Hejný (81. Dedič).
Na lavičce: Adamuška, Mravec, Klec, Schwendt
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Houdek – Novák, Vaňkát • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 810

Komentář

Velmi chladné počasí přivítalo osm set diváků při nedělním utkání Varnsdorfu s Třincem. A byli to právě hosté, kteří se na zápas lépe aklimatizovali. Od úvodních minut patřil Třinci každý centimetr hřiště a téměř nepustil Varnsdorf ze své poloviny. Gólový účet mohl otevřít ve třinácté minutě Šimon Šumbera, který si po rohovém kopu naběhl na odražený balón a tvrdou střelou orazítkoval břevno.

Domácí hráči byli u míče o krok později a dopouštěli se tak často nedovolených zákroků. Další slibná standardní situace přišla ve dvacáté minutě. Hlavička Karla Hejného však letěla mimo tři tyče. A když se neujal ani centr Šimona Šumbery, mohl to zkusit Varnsdorf. Ondřej Kocourek z rychlého protiútoku přihrával pod sebe na osamoceného Adama Ondráčka, jehož přízemní střelu zlikvidoval připravený Michal Bárta. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Do druhého dějství Varnsdorf změnil rozestavení, ale přesto to byl Třinec, který podruhé v utkání zahrozil. V padesáté minutě si na přihrávku za obranu naběhl Tomáš Omasta a tvrdou střelou s pomocí teči domácího gólmana orazítkoval břevno podruhé! V šedesáté čtvrté minutě zkusil střelu z velkého úhlu také Bojan Dordič, rozvlnil však pouze boční síť.

Třinec se mohl radovat v sedmdesáté první minutě. Šumberův centr napálil do břevna Marek Čelůstka, míč se k němu znovu odrazil a třinecký obránce důrazem dotlačil balón za brankovou čáru. Varnsdorf se snažil o odpověď, do vážnější šance se však už nedostal. Třinec si tak z Varnsdorfu odváží důležité tři body.

Ohlasy trenérů

David Oulehla (trenér FK Varnsdorf): „Viděli jsme všechny utkání Třince a věděli jsme, že jejich postavení v tabulce neodpovídá předvedené hře. Třinec odehrál spoustu kvalitních utkání, ve kterých akorát nedosáhl na body. My jsme na to byli připraveni, ale Jirka připravil mužstvo perfektně. Soupeř nás zavíral. My jsme měli situace, které jsme chtěli na hřišti prosadit, ale prostě nám to nevyšlo, soupeř nás přetlačil. V první půli byli lepší, měli daleko víc nebezpečnějších akcí a my jsme se nemohli dostat do své hry. Hráli jsme pomalu, měli jsme málo pohybu, výskoků, takže těžko jsme se mohli bez nějakého výrazného pohybu dostat. Druhý poločas jsme posunutím Ondráčka hru rozhýbali, a když jsme se dostávali k jejich šestnáctce, tak jsme inkasovali. Pro nás už to bylo potom těžké. O ten gól jsme dnes byli horší.”

Jiří Neček (trenér FK Fotbal Třinec): „Věděl jsem, že David je úplně jiný trenér a že nás nečeká lehká práce. Co jsem viděl zápasy, tak byl Varnsdorf herní a byť vyhrával jedna nula, měl hodně šancí a z toho jsme měli obavy. Dá se říct, že jsme se na utkání dobře připravili. Varnsdorf má menší hráče kromě stopera, takže jsme chtěli vyhrávat odražené míče, protože je vždycky vyhrávaly domácí a z toho těžili a měli fantastické šance. Nám vyšla standardní situace. V prvním poločase jsme tam měli dvě situace, které mohly skončit gólem, ale bohužel. Pro domácí to potom bylo těžké. Ti už za stavu 1:0 věděli, že mi bráníme a hrajeme takticky.

Ondřej Kocourek (hráč FK Varnsdorf): „Bylo to z naší strany nepovedené utkání. Nedařilo se nám v ofenzivní fázi, furt se nám to vracelo a nedokázali jsme podržet balón. Bylo jasné, že takový zápas jednou přijde. Měli jsme štěstí v těch předchozích zápasech, ale naštěstí jsme posbírali dost bodů, takže do Brna můžeme jet i tak s klidnou hlavou.“