06.10.2018 | Matěj Vybíral | Zápas

České Budějovice po dvou ztrátách zabraly a vyhrály v Sokolově

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
Sokolov – Západočeši nedokázali navázat na formu z domácích zápasů. Proti favoritovi z Českých Budějovic si dovolili v prvním poločase až příliš mnoho chyb, hosté je potrestali a po zásluze vedli 2:0. Baník ve druhé půli předvedl zlepšený výkon, ale na brankáře Staňka, který dostal prostor poprvé v sezóně, si nepřišel ani jednou.
bez branek
11' Kladrubský (pen)
24' Ledecký
87' Čihák
47' Javorek
59' Čavoš
90' Staněk
Sestavy
Jakub Dvořák I. – A. Čihák, Kosak, Stropek, O. Ševčík – Štípek, Ruml (64. Hlavatý), Glaser, Vávra (72. Vašíček) – Liener (46. A. Ševčík), Jakub Dvořák II.
Na lavičce: Belaň, Beránek, Machek, Voleský
Trenér: Vítězslav Hejret a Pavel Horváth
Staněk – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic – Javorek, Čavoš – Kovaľ (73. Šplíchal), Grajciar (64. Gebert), Mršić (88. Ad. Čermák) – Ledecký.
Na lavičce: Křížek, Fišl, Řezáč, Táborský
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Ginzel – Flimmel, Vaňkát • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 615

Komentář

Dynamo vstoupilo do utkání aktivněji a dominovalo od první minuty. Nejprve z tlaku plynuly pouze rohové kopy, v 10. minutě však přišel nedovolený zákrok Ondřeje Ševčíka na pronikajícího Helešice na levé straně pokutového území a sudí Ginzel neváhal a nařídil penaltu. Snový start pro hosty dokonán, Jiří Kladrubský poslal Dvořáka k opačné tyči a suverénní penaltou otevřel skóre.

Sokolov z ojedinělé akce mohl brzy odpovědět, Liener po centru z levé strany ovšem hlavou z dobré pozice přestřelil. Od té doby opět přebraly iniciativu České Budějovice a po zásluze se prosadily podruhé, hodně jim k tomu pomohla chyba domácích v rozehrávce. Mršić po hrubce obrany rozjel akci po levé straně, předložil pas před branku nabíhajícímu Davidu Ledeckému, jenž se natlačil před obránce a ranou z první k levé tyči nedal Jakubu Dvořákovi žádnou šanci.

Západočeši si neodpustili další zbytečnou chybu v rozehrávce, tentokrát však neinkasovali. Únik Ledeckého vychytal Dvořák a Grajciar zblízka z dorážky netrefil poloprázdnou branku, Sokolov tak alespoň teoreticky zůstával ve hře. Domácí byli sice v závěru poločasu aktivnější, ale kromě dalekonosné střely těsně vedle levé tyče si nevypracovali žádnou větší šanci, Staněk dokonce stále čekal na první zákrok v nové sezóně.

Do druhého poločasu vstoupil úplně jiný Sokolov. Rázem byl vidět David Štípek i střídající Adam Ševčík, ale Baník to měl proti precizní obraně Českých Budějovic hodně těžké. Sice hrál většinu času na útočné polovině, dostal se k několika dobrým centrům, ale s těmi si hostující defenziva poradila.

Větší šance domácích přišly až po 60. minutě. Kosak se nejprve šikovně prokličkoval obranou, ale ranou z dvaceti metrů těsně přestřelil. Přesně nezamířil z přímého kopu po faulu na Glasera ani Stanislav Vávra, ten rovněž vypálil těsně nad břevno.

Sokolov nevyužil žádnou ze svých příležitostí, v branku nepřetavil ani obrovské množství centrů. Postupem hosté jeho tlak otupovali a závěr si pohlídali, dokonce ještě mohli přidat třetí gól, ovšem Glaserovu přízemní ránu z hranice vápna Dvořák vytěsnil. Dynamo to mrzet nemuselo, po dvou ztrátách zase vyhrálo a minimálně do neděle se posunulo před Hradec Králové na druhé místo. Baník zůstává jedenáctý.