04.11.2018 | Daniel Král | Zápas

Brno ukončilo domácí střelecký půst a zdolalo Vítkovice 4:1

Foto: fczbrno.cz
Brno – Domácí Brno chtělo proti Vítkovicím utnout sérii dvou domácích zápasů bez vstřelené branky a úspěšně tak navázat na venkovní výhru s Hradcem, která Zbrojovku opět přiblížila kýženým postupovým příčkám. Plán vyšel svěřencům trenéra Šustra již v první půli. Obrana Vítkovic před duelem s Brnem sice ve dvou utkáních neinkasovala, Zbrojovce ale na gól stačila pouhá čtvrthodina. Na úvodní branku Krejčího navázal ještě do změny stran dvěma premiérovými zásahy v dresu Brna hrdina utkání Štěpanovský. Hosté se čtyři minuty před koncem dočkali snížení hlavou Cverny, poslední slovo měl ale navrátilec do sestavy Lukáš Magera, který svým devátým letošním gólem upravil skóre na konečných 4:1.
15' Krejčí
20' Štěpanovský
24' Štěpanovský
90' Magera
86' Cverna
55' Eismann
55' Kryštůfek
34' Hýbl
55' Ožvolda
80' Cverna
Sestavy
Melichárek – Sukup, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – L. Krejčí, Bariš (80. Michal Škoda) – Štepanovský, Růsek (51. Kříž), Bartolomeu – Zikl (63. Magera).
Na lavičce: Halouska, Pavlík, Šural, Lutonský
Trenér: Pavel Šustr
Šustr – Celba, Mikula, V. Cverna, Hýbl – Matěj, Motyčka (39. Bzirský), Holiš (75. Moučka), Ožvolda – Súkenník – Mišinský (62. Mrázek).
Na lavičce: Simkanič, Cverna, Končal, Praus
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Matějček – Vodrážka, Dohnálek • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2103

Komentář

Brno vstoupilo do utkání aktivněji a obranu Vítkovic zaměstnávala v první desetiminutovce nejčastěji dvojice Bartolomeu – Růsek. Sérii rohových kopů přetavil po odehrané čtvrthodině v úvodí trefu Ladislav Krejčí, který si ideálně naběhl na centr Bartolomea.

Zbrojovka se po úvodní trefě nezatáhla, ale naopak nadále kontrovala hru. Do vápna hostí létala z křídel řada centrů a po jednom z nich uplatnil důraz v zakončení i rychlou orientaci Peter Štěpanovský, který se tak dočkal premiérového zásahu po svém letním příchodu do Zbrojovky.

Úvodní půlhodinu jako z říše snů pak zpečetili domácí třetí trefou. Peter Štěpanovský si ve skrumáži počínal opět nejpohotověji a tvrdou přízemní ranou upravil již na 3:0.

Teprve poté o sobě dali vědět také hosté, když se centr snášející se na branku Melichárka otřel o břevno. Poté již pokračovali v aktivitě domácí. Povedeným pokusem o sobě dal vědět Růsek a hostující gólman Šustr se musel hodně natahovat, aby míč vytěsnil na roh. Když pět minut před změnou stran v největší šanci Vítkovic minul bránu Mišinský, šlo se do kabin za stavu 3:0.

První nepříjemnost večera znamenalo pro Brno až zranění útočníka Růska, místo kterého se krátce po přestávce dostal na hřiště Kříž. A právě on mohl navýšit gólový účet Zbrojovky v 59. minutě, když při jeho pokusu museli ležícího brankáře Šustra zastoupit hostující obránci. V další nadějné šanci Brna neuspěl ani Zikl, s jehož jedovatou ranou z úhlu si tentokrát Šustr poradil.

Na závěrečnou půlhodinu se na hřiště dostal i uzdravený nejlepší střelec Brna Lukáš Magera. Právě po jeho vybídnutí mohl čtvrtou branku přidat také aktivní Bartolomeu, nebýt dalšího úspěšného zásahu Šustra. V době, kdy si již na hřišti odbýval svůj první letošní start také další navrátilec Michal Škoda, se hosté dočkali alespoň symbolického úspěchu v podobě vstřelené branky. Domácí obrana v 86. minutě poprvé výrazněji propadla při bránění rohu a Václav Cverna snížil pohodlně hlavou na 3:1.

Poslední slovo ale chtělo mít znovu Brno a v posledních minutách měli čtvrtou branku na kopačce Bartolomeu i střídající Škoda. Když neuspěli, potvrdil Bartolomeu, že přesvědčivěji si vede v roli nahrávače, když jeho další přesný centr přetavil v závěrečnou branku Lukáš Magera a ve druhé minutě nastavení tak upravil konečný stav na 4:1 pro Zbrojovku. 

Brno tak v tabulce předskočilo svého nedělního soka a posunulo se na pátou příčku. Vítkovice se propadly do středu tabulky na osmé místo.