01.11.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Královéhradecký Miker svými nůžkami ukončil téměř po roce domácí neporazitelnost Army

Foto: fchk.cz
Ústí nad Labem – Každá série jednou končí. Pro fotbalisty Ústí nad Labem skončila neporazitelnost v domácím prostředí ve 14. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, kdy před televizními kamerami podlehli těsně Hradci Králové. Nutno uznat, že Východočeši měli po většinu zápasu více ze hry a zaslouženě si ze severu Čech odváží po brance střídajícího žolíka Jiřího Mikera tři body.
bez branek
90' Miker
71' Šup
79' Brak
89' Bílek
68' Durděvič
90' Miker
Sestavy
Lindr – Strada (66. Kingue), Brak, Pimpara, M. Bílek – J. Peterka, D. Richter, Miskovič – Krátký, Matějka (86. Nágl), D. Procházka (58. Šup).
Na lavičce: Tvrdoň, Drame, Výborný
Trenér: Aleš Křeček
Ottmar – Kopečný, J. Pokorný, Martinec, M. Plašil – Jukl, Janoušek – Durdević (82. Miker), Vlkanova (90+1. Finěk), Urma – W. Da Silva (58. Kropáček).
Na lavičce: Stejskal, Kvída, Hynek
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Machálek – Poživil, Lakomý, Dubravský • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 828

Komentář

Na první vážnější brankovou příležitost si 828 diváků muselo počkat do 14. minuty, kdy špatnou rozehrávku Army málem potrestal Wesley Da Silva. Za vteřinu dvanáct odzbrojil útočníka hostů čistě od míče Vojtěch Brak, který zabránil samostatnému úniku.

Blízko skórování byli fotbalisté Hradce Králové také ve 32. minutě, kdy Otto Urma hledal zleva v pokutovém území Adama Vlkanovu, který ale na míč nedosáhl. Těžit se Východočechům nepodařilo ani ze závaru v závěru poločasu, a tak do šaten odcházela obě mužstva za bezbrankového stavu.

I do druhé půle vstoupili aktivněji hráči Hradce Králové, v 56. minutě nechal Adam Vlkanova zblízka vyniknout Jiřího Lindra. O čtrnáct minut později se ústecký brankář činil znovu, když zneškodnil pravou rukou téměř stoprocentní šanci Fahrudina Durdeviće.

V 81. minutě měl největší šanci Army Daniel Richter, jenž ze standardní situace nechal vyniknout Radima Ottmara. Uběhly další čtyři minuty, když Otto Urma nalezl z levé strany Jiří Mikera, kterého vychytal Jiří Lindr, za další minutu přestřelil Michal Bílek.

Osudový a rozhodující byl začátek 90. minuty, kdy střídající Jiří Miker nůžkami přelstil ústeckého, avšak ještě loni královéhradeckého gólmana. Svěřenci Aleše Křečka se v nastavení druhého poločasu dostali jen do dvou ofsajdových postavení, odvrátit prohru se jim ale již nepodařilo.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Jednalo se o těžké utkání. Soupeř byl nejlepší, co zde na podzim hrál. Mrzí mě, že obdržíme gól v poslední minutě řádné hrací doby, takový zápas měl z naší strany skončit 0:0. Soupeř byl šťastnější, vytvořil si více šancí, ale jinak to bylo střetnutí na remízu. Nedostali jsme se příliš k naší hře, Hradec Králové nás dobře napadal, byl agresivní, evidentně dobře připraven. Kluci bojovali, nemohu jim to vyčítat, když jsme hráli proti kvalitnímu soupeři. Duel v koncovce musíme zvládnout příště lépe, už se nám to stalo podruhé, prohráli jsme takto i v Prostějově. V kvalitě vepředu ve hře jsme se téměř vůbec neprosazovali, byl to dobře organizovaný a běhavý zápas. Když bychom prohráli 0:3, nebolí to tolik jako takováto prohra.“

Zdenko Frťala (FC Hradec Králové): „Myslím, že se jednalo o zasloužené vítězství. Dokud se nepískla 94. minuta, je člověk v pohotovosti. Udělali jsme před vstřeleným gólem jednu chybu, po které soupeř kopal standardní situaci. V ten okamžik by se krve do mě nedořezali, naštěstí jsme byli odměnění za výkon a aktivitu vítězstvím. Před zápasem jsem dostal dotaz na to, že Ústí nad Labem doma téměř rok neprohrálo, já odpověděl, že každá série jednou ukončí a jsme rádi, že jsme ústeckou sérii přestřihli my. Vnímal jsem, že Ústí nad Labem je doma nesmírně těžký soupeř a hraje dobrý a kombinační fotbal plný šancí. Šli jsme za výhrou tvrdě, poučili jsme se ze zápasu s Brnem, kdy jsme nebyli tolik aktivní. Proti Armě bylo vše již stoprocentně v pořádku až na proměňování šancí, Jiřímu Mikerovi dodá vstřelený gól sebevědomí.“