04.03.2019 | Matěj Vybíral | Zápas

O těsném vítězství Vítkovic nad Táborskem rozhodl už úvod utkání

Foto: Karolína Kabíčková (fctaborsko.cz)
Ostrava – Vítkovice byly v utkání 17. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti Táborsku favoritem, k vítězství jim nakonec stačila jediná branka už z 8. minuty. Hosté hrozili ojediněle, své šance nakonec nevyužili, a tak odjíždějí domů bez bodu a na záchranářské pozice se nevytáhli. Ostravané naopak poskočili do horní poloviny tabulky na osmou příčku.
8' Januška
bez branek
68' Holiš
83' Matěj
89' Mišinský
89' Miker
bez karet
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, Cverna, Surzyn – Pašek, Motyčka, Januška (84. Miker), Holiš (80. Matěj), Vasiljev – Chvěja (71. Mišinský).
Na lavičce: Simkanič, Bzirský, Kaloč, Končal
Trenér: Jiří Balcárek
Šiman – Dressler (40. De Almeida), Navrátil, Březina, Klusák – Pilík, Valenta, Čermák, Gebert (57. Frýdek), Kopřiva (77. Pfeifer) – Musiol.
Na lavičce: Němeček, Ngimbi, Zárybnický, Vandas
Trenér: Petr Mikolanda
Rozhodčí: Lerch – Lakomý, Mojžíš • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 688

Komentář

Již první šance zápasu se stala tou klíčovou, prosadily se Vítkovice. Centr z pravé strany našel v pokutovém území volného Jiřího Janušku, jenž si s menšími obtížemi zvládl zpracovat míč na prsa a následně mu zblízka nedělalo problém propálit hostujícího brankáře Šimana.

Následně diváci dlouho žádnou šanci neviděli, zničehonic mohli srovnat Jihočeši ve 28. minutě. Centr Valenty skončil až na zadní tyči, kde se nacházel osamocený Dressler, ale z úhlu branku těsně netrefil. V závěru poločasu si ještě musel dávat pozor gólman Táborska Šiman na centr Surzyna, který se nebezpečně točil k tyči, avšak dokázal zareagovat a vytěsnil míč na roh.

Vítkovice se ve druhém poločase spíše bránily a na jejich defenzivu Táborsko jen těžko hledalo recept. Naopak vedení domácích mohl navýšit z rychlé protiakce Januška. Ten si zpracoval míč v šestnáctce a v pádu vypálil, jeho tvrdý pokus skončil na břevně a dorážející Celba ranou zpoza vápna přestřelil.

Jihočeši sice byli aktivnější, ale za zmínku stála pouze dvě zakončení Tomáše Valenty. První, skákavý pokus, nenadělal Květonovi žádné větší problémy. Druhá rána z dvaceti metrů ve třetí minutě nastavení už byla mnohem nebezpečnější, brankář Květon se však natáhl a míč lapil. Následně sudí ukončil zápas, Slezané tak uhájili těsné vedení a slaví tři body za výhru 1:0.

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): „Vstup do utkání se nám podařil, vstřelili jsme gól. V prvním poločase jsme hráli tak, jak jsme si řekli. Vedli jsme 1:0, hráli jsme dobře. Eliminovali jsme sílu Táborska, připravovali jsme se na něj, viděl jsem je hrát. Upozorňoval jsem na hráče Čermáka a Valentu, ti se mi líbí, jsou motorem mužstva. Eliminovali jsme je. Ve druhé půli jsme se obávali o výsledek a hodně jsme se zatáhli. Škoda Januškova břevna, bylo by to klidnější. Chtěli jsme hrát účelný fotbal, ne krásný, hrajeme o záchranu, počítají se body. S tříbodovým ziskem jsme proto spokojeni.“

Petr Mikolanda (FC MAS Táborsko): „Hodnocení je hrozně jednoduché. Domácí dali jeden gól, díky kterému vyhráli. Naše šance končily na výborném gólmanovi nebo defenzívě. Náš výkon bych rozdělil na dva poločasy. V prvním jsme vypadali, jako kdybychom tu jeli dva dny. Prvních deset minut jsme vůbec nezachytili, do toho jsme dostali gól od nejmenšího hráče na hřišti, který si zpracoval balon ve vápně a zakončil. Připravovali jsme se na to a udělali v obraně velkou chybu. Drobnou čáru přes rozpočet nám udělalo zranění Dreslera. Museli jsme sáhnout ke střídání, což zápas hodně ovlivnilo. O přestávce byl trochu bugr v kabině. Druhý poločas už byl z naší strany mnohem lepší. Domácí se hodně zatáhli, čekali na brejkové situace. Opticky to vypadalo, že jsme hráli lépe a drželi míč, stoprocentní šance jsme si ale nevypracovali, kromě jedné standardní situace. Výhra domácích je tak zasloužená, oproti nám dokázali alespoň vstřelit branku. Druhý poločas byl ale takový, jaký měl. Nemůžeme chtít koukat na luxusní a krásný fotbal, když jsou oba celky na spodku tabulky.“