09.03.2019 | Martin Hruzík | Zápas

Vítkovice se ubránily Hradci a po bezbrankové remíze oslavují brankáře Květona

Foto: fchk.cz
Ostrava – V rámci 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se do Ostravy vydal Hradec Králové. Od úvodních minut jasně udával tempo zápasu, jenže nedokázal využít řadu svých skvělých šancí a penaltu chytil muž zápasu – brankář Josef Květon. Oba celky si tak po bezbrankové remíze rozdělily po bodu a v tabulce zůstávají na svém.
bez branek
bez branek
5' Vasiljev
13' Holiš
62' Januška
77' Mikula
69' Plašil
77' Urma
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, V. Cverna, Končal – Pašek, Motyčka, Januška (66. Kaloč), Holiš, Vasiljev (46. Surzyn) – Chvěja (80. Mišinský).
Na lavičce: Simkanič, Bzirský, Matěj, Ožvolda
Trenér: Jiří Balcárek
Ottmar – Kopečný, Kvída, M. Plašil, Urma – Jukl – Vlkanova, Durdević, Kateřiňák (76. Šípek), Leibl (57. Zorvan) – W. Da Silva (89. Firbacher).
Na lavičce: Vízek, Finěk, Černý, Matoušek
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Houdek – Caletka, Koval • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 570

Komentář

Vítkovice se podruhé během jednoho týdne představily před vlastními fanoušky, avšak věděly, že oproti utkání s Táborskem je čeká úplně jiný soupeř. Hradec Králové naopak chtěl navázat na poslední dvacetiminutovku při vítězství nad Sokolovem. 

A to se po úvodním hvizdu i dařilo. První kritický moment přišel po sedmi minutách hry, kdy rohový kop sice Květon vyrazil, následně však Urma mířil hlavou jen těsně vedle levé tyče. Vzápětí vítkovickému brankáři pomohla tyč, do které zblízka poslal míč Kopečný. Třetí velkou šanci Votroků během první čtvrthodiny neproměnil Durděvič po skvělém vysunutí Vlkanovy.

Převahu hráčů v černém podtrhl pátý roh během sedmnácti minut. Domácí se však postupně oklepali z úvodního náporu a dostali se i na polovinu soupeře, leč jejich akce měly jepičí život. Spíše se museli bránit útokům Hradce, které byly vedené nejčastěji po pravé straně. Jeden takový táhl kupředu těsně před pauzou Vlkanova, odcentroval a Da Silva v náběhu jen tak tak nerozvlnil síť. Hosté tak jednoznačnou převahu prvního poločasu v kýžené vedení nepřetavili. 

Druhou půli začali Ostravané lépe, přesto se opět museli brzy bránit. Květon si ovšem poradil s ranou nejlepšího střelce Hradce Vlkanovy i skrytou ranou Durděviče, Kopečný následně zamířil mimo tři tyče. Další šanci napomohl Motyčka, jenž protáhl centr na volného Urmu, avšak i ten na zadní tyči selhal. Ottmar si musel připadat v bráně celkem zbytečný, ale když musel likvidovat ránu z pětadvaceti metrů a míč zastavil těsně před brankovou čarou, tribunou to jen zašumělo. 

Klíčovým momentem byla 63. minuta. Jeden z hráčů v černém napřáhl a trefil zdviženou ruku Janušky, sudí Houdek neváhal a odpískal penaltu. Míč si postavil Jiří Kateřiňák, ovšem mířil doprostřed a jeho projektil nohou senzačně vyrazil Josef Květon, který se tak stal hrdinou zápasu. 

Tento okamžik nakopl nejen domácí fanoušky, ale také hráče. Na konci rychlého protiútoku byl Januška, ale Hradečtí jej od míče v poslední moment odstavili. Následné minuty byly ve znamení nervozity svěřenců trenéra Frťaly. Navíc svěřenci Jiřího Balcárka dobře bránili a ukrajovali zbývající minutky. Neklid v hlavách hráčů třetího celku tabulky demonstroval Zorvan, když z přímého kopu těsně před pokutovým územím poslal míč vysoko nad branku Vítkovic. Ty už si závěr zápasu pohlídaly a připsaly si velmi cenný bod.

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): „Měli jsme v utkání trochu štěstí. V prvním poločase šel hráč Hradce sám na našeho gólmana, ve druhém pak měli přímý kop, potom penaltu. Šli jsme štěstí naproti, byli jsme na Hradec dobře připraveni. Respektovali jsme sílu soupeře, chtěli jsme eliminovat Vlkanovu, který je silný. Pal jsme čekali na příchod Zorvana, chtěli jsme zesílit střed. Připadalo mi, že jsme měli velký respekt, rychle jsme ztráceli získané míče. Nebyli jsme odvážní směrem dopředu, chyběla mi tam nadstavba, kvalita. Pro nás ale šťastný bod, musíme ho respektovat a jít dál.“

Zdenko Frťala (FC Hradec Králové): „Mrzí nás, že jsme si neodvezli všechny body. Věděli jsme, že je soupeř silný v obranné fázi a protiútocích, přesto všechno jsme si dokázali vytvořit tři stoprocentní příležitosti, zahodili jsme penaltu. To je asi jediné, co můžu dnes klukům vytknout. Hráli jsme lépe než doma, navíc na těžkém terénu. Bohužel jsme nezískali tři body, ale každý bod se počítá, uvidíme na konci soutěže. Ještě nás čeká dvanáct utkání, takže je každý bod z venku důležitý.“