17.03.2019 | Ondřej Novotný | Zápas

Hradec napravil zaváhání a doma nedal šanci Prostějovu

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Fotbalisté Hradce Králové v dalším jarním kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přivítali na domácím stadionu Prostějov. Na zeleném pažitu se tak setkaly týmy s absolutně rozdílnými sezonními ambicemi, zatímco domácí bojují o postup, a minulý týden ztratili na hřišti Vítkovic, hosté s posilněným kádrem bojují zase o záchranu soutěže. Na východě Čech k ní ale další krok, a vůbec první jarní, ovšem neudělali. Hradec zvítězil 3:0.
12' Vlkanova
55' Durděvič
82' Zorvan
bez branek
bez karet
38' Zapletal
67' Pančochář
71' Pančochář
81' Vošahlík
86' Polák
Sestavy
Ottmar – Urma, Kateřiňák (66. Černý), Vlkanova, Kvída – Durdevič (75. Zorvan), Leibl, Kopečný (84. Finěk), Plašil – Jukl, Da Silva.
Na lavičce: Vízek, Janoušek, Firbacher, Šípek
Trenér: Zdenko Frťala
Le Giang – Polák, Pančochář, Janíček, Biolek – Fládr (63. Kroupa), Vošahlík, Lutonský (70. Slaninka), Schuster – Zapletal, Žikol (78. Machynek).
Na lavičce: Mucha, Ševčík
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Klíma – Pochylý, Mojžíš • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 1190

Komentář

Vlažnější začátek zápasu se lépe dařil hostům, kteří byli více na balonu a snažili se být směrem dopředu hodně aktivní. Jenomže jejich akce často končily pouze před velkým vápnem, takže z toho nic podstatného nebylo. Důležité věci se tak začaly dít na druhé straně, po rohovém kopu poslal míč do varu před brankáře Kateřiňák, zde na hranici pravidel vyhrál souboj s brankářem Prostějova Plašil a Adam Vlkanova dával zřejmě svoji nejjednodušší branku v letošním ročníku.

Co už hradecké fanoušky příliš nepotěšilo, bylo to, že gólová situace v podstatě znamenala jediný velký rozruch za celý první poločas. Z dalších náznaků šancí Hradeckých se totiž už brankář činit nemusel, stejně tak jako Ottmar mezi domácími třemi tyčemi, který spíše pozoroval hru.

O poznání záživněji začal druhý poločas zápasu. Votroci čtyři minuty před uplynutím hodiny hry sehráli dobrou kombinaci, na jejímž konci stála střela Leibla, kterou prostějovská defenziva ke své smůle zblokovala pouze ke kopačkám dobíhajícího Fahrudina Ďurděviče, jenž se štěstím taktéž rozvlnil síť. O chvíli později tentýž hráč měl na noze další gól, kousek před hranicí malého vápna se rozhodl dobře vypálit, brankový prostor ovšem netrefil.

Chvíli po dvojnásobném vedení Východočechů mohlo klidně přijít i snížení. Jak se nakonec ukázalo, v jediné pořádné, ale za to velké příležitosti se před Ottmarem ocitl Janíček, domácí kapitán ovšem předvedl jistý a rychlý zákrok. Po následném rohovém kopu zase podobnou situaci řešil stoper Kvída. A to bylo ze strany hostů zřejmě vše podstatné, poté totiž natáhl střídající Filip Zorvan a krásnou střelou z dobrých pětadvaceti metrů ukončil veškeré, byť minimální, hostující šance. Ty se ale povedly už definitivně zhatit chvíli předtím i prostějovskému Punčochářovi, jenž po dvou žlutých kartách musel předčasně odejít ze hřiště. Votroci tak ziskem dalších třech bodů udrželi kontakt se špičkou.