17.03.2019 | Filip Kortus | Zápas

České Budějovice předvedly proti Brnu skvělý obrat z 0:2 na 3:2

Foto: dynamocb.cz
České Budějovice – Dynamo ve šlágru 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přivítalo Brno a po prvním poločase to s ním nevypadalo dobře. Zbrojovka předvedla efektivitu v koncovce a vstřelila dva góly. Ve druhém dějství však domácí vyrovnali na 2:2 a patnáct minut před koncem Ledeckého brankou strhli zápas na svou stranu. České Budějovice tak vyhrály 3:2 a na jaře jsou stoprocentní. Dynamo vyhrálo v součtu šest zápasů v řadě.
54' Havel
70' Táborský (pen)
75' Ledecký
29' Šumbera
33' Škoda
63' Helešic
90' Staněk
68' Růsek
69' Šumbera
69' Šural
81' Škoda
86' Šural
Sestavy
Staněk – Kladrubský, Havel, Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan (65. Mršič), Provod, Wermke (46. Táborský) – Ledecký (90. Brandner).
Na lavičce: Křížek, Řezáč, Grajciar, Šplíchal
Trenér: David Horejš
Halouska – Sukup (83. Zikl), Krejčí, Šural, Eismann – Štepanovský (60. Přichystal), Bariš, Růsek, Šumbera – Magera (76. O. Vintr), Škoda.
Na lavičce: Floder, Kotula, Kryštůfek, Bartolomeu
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Orel – Blažej, Hock • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 4214

Komentář

Mnohem aktivněji vstoupili do atraktivního utkání domácí. V prvních deseti minutách měli Jihočeši příležitosti rohových kopů i standardní situace poblíž pokutového území, jenže obrana Zbrojovky v čele s Halouskou odolala. Ve vápně se k zakončení dostal Čavoš, ale míč poslal jen doprostřed a hostující brankář jej v pohodě chytil.

Brno dokázalo v prvním poločase vytěžit z minima maximum. Ve 29. minutě dostal ve vápně prostor ke střele Šimon Šumbera, který zakroutil svou střelu do tyče a od zad Jindřicha Staňka se míč odrazil do sítě. O čtyři minuty později se šikovně uvolnil Michal Škoda a nekompromisní ranou na přední tyč zvýšil. I druhá střela hostů na branku tak skončila gólem. V závěru mohl alespoň snížit David Ledecký, ale na malém vápně trestuhodně přestřelil.

Do druhého poločasu nahradil Romana Wermkeho zkušený Ivo Táborský. Jihočeši nepolevili ve své aktivitě a neustále se tlačili do pokutového území. Po deseti minutách druhé půle vyslal nenápadnou střelu Lukáš Provod a Halouska se musel pořádně natáhnout, aby míč vyškrábl. O chvíli později se Dynamo radovalo ze snížení. Míč po rohovém kopu přizvedl David Ledecký a před brankou číhal Lukáš Havel, který pohotově skóroval. Po hodině hry se na hřišti děly velké věci. Nejprve se ve vlastním vápně nedohodli budějovičtí obránci a po faulu na Škodu sudí nařídil pokutový kop. Míč si postavil nejlepší střelec Zbrojovky Lukáš Magera, jenže trefil tyč a stav zůstal stejný.

Přibližně o minutu později se kopala penalta i na druhé straně. Ivo Táborský poslal brankáře na druhou stranu a bylo srovnáno. Černobílým se dokonalý obrat povedl dokončit. Na rohový kop si na přední tyč naskočil David Ledecký a míč po jeho hlavičce zaplul až do sítě. Naděje na srovnání pohřbila Brnu červená karta, kterou dostal Jakub Šural. Jihočeši si už závěr zkušeně pohlídali a po skvělém obratu oslavili cenné tři body do tabulky.

Ohlasy trenérů

David Horejš (trenér Dynama): „Musím poděkovat divákům, kteří přišli. A ti, kteří přišli, prožili krásný fotbalový večer. Nezačali jsme špatně, ale Brno nás trestalo. O poločase jsme dali do hry druhého útočníka a smekám před klukama, že zápas nevzdali a otočili to. Kluci si zaslouží poděkování. Jsme moc šťastní, že jsme zápas zvládli. Byl to jeden z krůčků k tom, abychom sezonu zvládli. Nicméně zůstáváme stále nohama na zemi.“

Pavel Šustr (trenér Zbrojovky Brno): „Průběh utkání jste viděli, jsme zklamaní, že jsme zápas nedotáhli do vítězného konce. Nebyli jsme odvážní a důslední, proto jsme inkasovali. Důležité byly inkasované góly po standardních situacích. Samozřejmě byla důležitá i neproměněná penalta za stavu 2:1. Nicméně utkání mělo ligové parametry, pro diváky skvělý zápas. Domácí byli možná o malinko šťastnější, jinak oba celky podaly nadstandardní výkony.“