01.04.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Dynamo si upevnilo vedoucí příčku, v Ústí nad Labem mu stačil jediný gól

Foto: dynamocb.cz
Ústí nad Labem - Zatímco ústečtí fotbalisté předehrávají pravidelně domácí utkání v pátek, o první aprílový den tomu bylo naopak. V televizní dohrávce 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyzvala Arma první České Budějovice a mohla v případě úspěchu promluvit do boje o baráž. Tři body nakonec bralo Dynamo, které díky brance kapitána Jiřího Kladrubského odskočilo druhé Jihlavě na rozdíl sedmi bodů.
bez branek
59' Kladrubský
88' Peterka
90' Krátký
36' Wermke
42' Javorek
90' Staněk
Sestavy
Tvrdoň – Prošek, Brak, J. Peterka, Janso – D. Richter (67. Šup), M. Bílek, Miskovič (78. R. Dvořák) – Krátký, Matějka, D. Procházka (74. Valenta).
Na lavičce: Lindr, Nágl, Strada, Šimeček
Trenér: Aleš Křeček
Staněk – Kladrubský, Havelka, P. Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan (26. Brandner), Provod, Wermke (83. Táborský) – Ledecký (90+2. Grajciar).
Na lavičce: Křížek, Fišl, Řezáč, Šplíchal
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Hrubeš - Moláček, Flimmel - Váňa • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 1432

Komentář

V úvodu utkání si České Budějovice vytvořily dvě brankové příležitosti, ve třetí minutě Patrik Čavoš, stejně jako o minutu později Ladislav Martan, minul. V minutě osmnácté mířil z levé strany na bližší tyč Lukáš Provod, domácí brankář byl připraven.

Následně se do několika šancí dostal Daniel Procházka, jenž nedokázal dotáhnout své akce do gólového konce. Z důvodu zranění musel realizační tým Českých Budějovic přistoupit ke střídání již ve 26. minutě, kdy se na místo Ladislava Martana podíval Patrik Brandner. Do poločasu inkasovali ještě žluté karty Roman Wermke a Petr Javorek, do šaten odcházela mužstva za bezbrankového stavu.

První větší šanci druhého dějství měli pro změnu Severočeši. V 51. minutě se dostal do zakončení Lukáš Matějka, kterého doslova za vteřinu dvanáct odstavil od míče Petr Javorek. Diváci se dožadovali penalty, píšťalka hlavního sudího však zůstala němá. Za sedm minut mělo domácí obecenstvo jiné starosti, když Patrik Čavoš křižnou přihrávkou z levé strany vybídl ke skórování Jiřího Kladrubského, jenž střelou pod břevno otevřel skóre utkání.

Arma mohla srovnat v 65. minutě z přímého volného kopu, který se kopal jen pár centimetrů za hranicí velkého vápna. Ovšem Daniel Richter barikádu tvořenou protihráči neprostřelil. V 78. minutě si David Ledecký ve velké šanci vylámal zuby na Mariánu Tvrdoňovi. Skóre se neměnilo ani v 86. minutě, Dominik Šup netrefil balón podle svých představ a nepřekonal Jindřicha Staňka vyběhnutého z branky. 

Závěr střetnutí se neobešel bez emocí, k vidění bylo několik tvrdých zákroků a strkanic, další šance už však duel nenabídl. Tři body ze severu putují na jih Čech.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Hráli jsme s velmi kvalitním a zkušeným soupeřem, který to potvrdil i v tomto zápase. My jsme se chtěli dostat do absolutní blízkosti barážových příček, to se nepodařilo. Zápas byl z naší strany bojovný, nasazení a snaha nelze hráčům upřít. Nevytvářeli jsme si větší brankové příležitosti. Dopustili jsme se chyby, kdy jsme se nevrátili s hráčem, který situaci dobře vyřešil, a prohráli jsme. Hráči jsou v negativních emocích po duelu, ale ztráta pěti bodů je stále stejná, my se mohli dnes jen přiblížit. Jsou to duely, kdy hráči nabírají zkušenosti. Marián Tvrdoň se zlepšil v koncentraci a přípravě na zápas. Pokud takto bude pokračovat, bude to v pořádku.“

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): „Získaných bodů si nesmírně vážíme. Jednalo se o těžké utkání, dobře jsme do zápasu vstoupili. Prvních deset minut jsme byli aktivnější, poté se hra vyrovnala. Z naší strany to nebylo ze začátku optimální, zlepšili jsme se až po přestávce. Byli jsme od druhého poločasu lepší v kombinaci a ve finální fázi. Vytvořili jsme si šanci, kterou jsme proměnili v gól a následně soupeře k ničemu nepustili. Podle mého názoru jsme zvítězili zaslouženě nad kvalitním soupeřem. Ve hře je ještě hodně bodů, ke všem soupeřům máme respekt a pokoru. Přes zaváhání našich konkurentů o víkendu není rozhodnuto. Doufám, že nám vítězná šňůra vydrží co nejdéle.“