31.03.2019 | Daniel Král | Zápas

Zbrojovka porazila Prostějov 1:0 a drží krok se špicí tabulky

Foto: fczbrno.cz
Brno – Domácí Zbrojovka byla před utkáním 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Prostějovem favoritem a tuto roli nakonec také potvrdila. Hosté přežili první půli bez gólu i s pomocí břevna a tyče, o třech bodech pro Brno tak po hodině hry rozhodl hlavou střídající Magera.
59' Magera
bez branek
66' Bartolomeu
79' Škoda
17' Vošahlík
36' Kroupa
48' Slaninka
65' Biolek
77' Fládr
81' Janíček
90' Janíček
Sestavy
Halouska – Sukup, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský (46. Magera), Bariš (85. Sedlák), L. Krejčí, Šumbera – Přichystal (54. Bartolomeu), Michal Škoda.
Na lavičce: Floder, Kotula, Vintr, Zikl
Trenér: Pavel Šustr
P. Le Giang – Janíček, Schuster, Biolek, Fládr – Slaninka, Koudelka, Vošahlík, Zapletal (48. A. Ševčík) – Píchal (65. Machynek), Kroupa.
Na lavičce: Mucha, Musil, Jašíček, Zatloukal
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Ginzel – Paták, Fišer • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 3126

Komentář

Úvod zápasu přinesl v Brně na Srbské převahu domácích, obrana Prostějova ale sprše centrů z obou stran odolala, i když na konci prvni dvacetiminutovky se štěstím. Míč po prodlouženém centru od rohového praporku vyslal směrem na bránu Bariš, přičemž Le Gianga v bráně hostí zachránilo až břevno. Prostějov se do prvního zakončení dostal až ve 28. minutě, Slaninka ale atakován domácím obráncem zamířil vysoko nad. První povedenou kombinační akci předvedlo Brno ve 31. minutě, kdy Škoda našel kolmicí za obranou Přichystala a Le Giang musel hodně rychle na zem, aby míč dokázal vyboxovat.

V závěrečné čtvrthodině první půle Brno zamklo Prostějov kolem jeho vápna, přišly také šance, ale hosté nakonec tlak přečkali. Šumbera totiž zakončoval jen do tyče a proti Štepanovskému se znovu vytáhl Le Giang. První dějství skončilo bez branek.

Úvod první půle se nesl ve stejném duchu jako dosavadní průběh – Zbrojovka svírala soupeře v jeho vlastním vápně, zdálo se ale, že si Brno neví rady s tuhým prostějovským betonem. Na něj našel recept až po hodině hry Lukáš Magera, jenž vyhrál hlavičkový souboj s obráncem a dotlačil míč za čáru po přesném Eismannově centru.

Prostějov se po inkasované brance začal osmělovat, blíže další brance ale mělo znovu domácí Brno. Eismannův centr tentokrát našel hlavu Škody a Le Giang fantastickým zákrokem udržel svůj tým v zápasu. Další zákrok si hostující brankář připsal hned o minutu později, kdy z bezprostřední blízkosti zakončoval Magera.

V nervózním závěru, ve kterém viděl hostující Janíček červenou kartu, již Brno dokázalo nejtěsnější možné vedení uhájit a gólem Magery tak porazilo Prostějov 1:0.