06.04.2019 | Petr Dejnožka | Zápas

Chrudim podruhé za sebou vyhrála, v záchranářské bitvě porazila Táborsko 2:1

Foto: Karel Dvořák
Chrudim – Duel dvou týmů ohrožených sestupem vyšel lépe domácí Chrudimi. Nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazil, zejména díky kvalitnímu prvnímu poločasu, Táborsko 2:1 a od sestupových pozic se vzdálil na tři body.
42' Vašulín
69' Sixta
76' Březina
90' Zíma
45' Klusák
68' Zárybnický
Sestavy
Zíma – Řezníček, Rendla, Vencl, Mastík (56. Sulík) – Dostálek, Kesner, Sixta (87. Ujec), Froněk (66. Langr) – Rybička, Vašulín.
Na lavičce: Mrázek, Čáp, Kraják, Zrůst
Trenér: Pavel Matějka
Šiman – Březina, Ngimbi, Zárybnický, Klusák (46. Hasil) – Kopřiva (72. Vandas), Čermák, Kučera, Frýdek, Pilík (64. Pfeifer) – Musiol.
Na lavičce: Zadražil, Šandera, Gebert, Schramhauser
Trenér: Petr Mikolanda
Rozhodčí: Hrubeš – Mokrusch, Vlček • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 1360

Komentář

Důležitý záchranářský souboj odstartoval velmi opatrně, oba celky hleděly především na to, aby zbytečně neinkasovaly. Domácí tým si sice po celý první poločas vytvářel optickou převahu, ta však v žádnou výraznější příležitost dlouho nepramenila. Úvodní zahrození přinesl centr Froňka na Daniela Vašulína, který ale v pádu branku Táborsko přestřelil.

Stupňující se nápor chrudimského celku nakonec ještě před pauzou vedení vynesl. Po krásné kombinační akci a zejména díky chytrému křižnému pasu Davida Sixty zůstala před Danielem Vašulínem ve 41. minutě již jen odkrytá branka.

Na vedoucí trefu mohli nevýrazní hosté odpovědět vzápětí, produktivní Musiol se ale na malém vápně přes bránící hráče a gólmana Zímu k zakončení nedostal. Poločasové vedení 1:0 nutilo hosty k pořádnému poločasovému průvanu, který přinesl úspěch. Ve druhém poločase však Táborsko začalo výrazně kousat, jejich převaha ale k ničemu nevedla. Když se navíc po hodině hry trefil zpoza pokutového území přesně k tyči David Sixta, zdálo se být o výsledku rozhodnuto.

Chrudimská obrana si však následně počínala neobratně při jednom z centrů hostujícího týmu, Řezníček posunul balon malou domů na Zímu a nabídl tím hostům nepřímý volný kop. Celek z jihu Čech s ním naložil ukázkově, rána Davida Březiny zapadla přímo pod břevno chrudimské branky. Závěrečný tlak Táborska domácí přežili i díky kvalitnímu zákroku Simona Zímy proti střele Ngimbiho, Chrudim si tak připsala velmi důležitou výhru v poměru 2:1.

Ohlasy trenérů

Pavel Jirousek (MFK Chrudim): „My jsme odehráli velmi dobře první poločas, byli jsme dominantní, ale první půlhodinu mi chybělo lepší vyústění našich šancí. Nakonec jsme po krásné kombinaci dali branku, o přestávce jsme se snažili dostat do hlav hráčů, aby jen nebránili výsledek. Bylo krásně vidět, co udělá psychika, jak se vývoj celý otočil. Táborsko bylo na koni, chtěli jsme zapnout, ale už je těžké to nahodit. Přehrávalo nás, snížilo a my už jen tlačili čas. Druhou půlku byl soupeř lepší, ale hraje se na góly. Byl to důležitý zápas, který jsme ubojovali a za výhru jsme strašně rádi.“

Petr Mikolanda (FC MAS Táborsko): „Gratuluji domácím k vítězství, za první půli si vyhrát zasloužili. Po pauze jsme byli nebezpečnější my, ale dostali jsme naivní druhý gól. Vítr dělal svoje, když mužstvo hrálo proti němu, těžko se dostávalo nahoru. V první půlce jsme přečkali řadu nebezpečných situací, domácí vysvobodil náš Klusák, který jednoduchou hloupostí nabídl Chrudimi vedoucí branku. Závěr zápasu si Chrudim chytře pohlídala.“