12.04.2019 | Libor Štěpán | Zápas

Jarní jízda Českých Budějovic pokračuje, o gól zvítězily i ve Vítkovicích

Foto: dynamocb.cz
Vítkovice – Souboj dvou na jaře neporažených celků zpočátku divácky příliš nenadchl. Vše změnil první gól, při kterém sehrál svoji roli mokrý trávník. Lídrovi tabulky narostla křídla a rychle přidal také druhou branku, kterou dosáhl rozhodujícího náskoku. Po změně stran totiž přes několik gólových šancí definitivní pojistku nepřidal a mnohem aktivněji hrající domácí v závěru dokázali snížit. Na víc však nedosáhli a poprvé od konce listopadu poznali hořkost porážky v soutěžním zápase. České Budějovice naopak dál míří k vítězství ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.
82' Surzyn
32' Ledecký
38' Novák
32' Květon
37' Celba
53' Surzyn
88' Mikula
90' Pašek
16' Novák
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, V. Cverna, Surzyn – Pašek, Motyčka (63. Praus), Matěj, Vasiljev – Januška (77. Ožvolda) – Kaloč (77. Bzirský).
Na lavičce: Simkanič, Tilscher
Trenér: Jiří Balcárek
Staněk – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic (90+2. Šplíchal) – Čavoš, Javorek – Martan (88. Brandner), Grajciar (77. Táborský), Provod – Ledecký.
Na lavičce: Křížek, Fišl, Řezáč, Wermke
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Berka – Pospíšil, Kotalík • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 560

Komentář

Od úvodních minut bylo jasné, že diváci ve Vítkovicích uvidí to, na co jsou celou sezónu zvyklí. Domácí se soustředili na hru v pevném bloku a vyrážení do brejků, favorizovaní hosté od počátku ovládli střed pole a měli územní převahu, ale to bylo dlouho vše. Ostravané dobře bránili prostor před pokutovým územím a soupeře dlouhou dobu k ničemu nepustili. První zákrok si brankář Květon zapsal až ve 22. minutě, kdy schoval do rukavic nepříliš povedený centr Kladrubského, který se ale stáčel do branky.

To však již mohli domácí překvapivě vést. Měli dva nadějné brejky. Nejprve se Januška po zpětné přihrávce Kaloče pokusil nafilmovat penaltu, v pokračování akce Vasiljev technicky minul. O 10 minut později se ukázal Januška v mnohem lepším světle, v situaci 3 na 3 vzal zakončení na sebe a z hranice vápna tvrdou ranou orazítkoval břevno.

V Ostravě celé odpoledne vytrvale drobně pršelo a mokrý trávník se podepsal pod prvním gólem zápasu. Střelu z 25 metrů, která po odrazu od země nabrala rychlost, totiž Květon ve 32. minutě vyrazil pouze před sebe a důrazný David Ledecký potvrdil, proč je nejlepším střelcem soutěže. U dorážky byl dřív než brankář a poslal míč do sítě i za cenu inkasované tvrdé rány a ošetření. Květon za tento zákrok dokonce dostal žlutou kartu. O 6 minut později, po dalším žlutém faulu domácích, rozehráli Jihočeši trestný kop, od Havlových zad se míč dostal ke Kladrubskému, který parádním centrem na malé vápno posadil míč přesně na hlavu Pavla Nováka, který neměl problém trknout míč do volného prostoru před sebou. Zbytek poločasu odehrály Vítkovice v útlumu.   

Z kabin se však vrátily v mnohem lepším rozpoložení a najednou se dalo na zápas dívat z obou stran. Sice přibylo faulů, ale také herní kvality. První čtvrthodinu druhého poločasu se hra přelévala z jednoho konce hřiště na druhý, ale šance nepřicházely, ačkoliv například Ostravané kopali hned tři rohy za sebou. Až po hodině hry mohlo Dynamo definitivně srazit soupeře na lopatky, ale Provod ani jednu se svých dvou obrovských šancí neproměnil. Nejprve dorážel míč do poloprázdné branky, ale do střely mu v poslední chvíli skočil jeden z bránících hráčů, o několik minut později jeho střelu zblízka k bližší tyči skvěle vyrazil nohou Květon.   

Vítkovičtí zapsali první střelu mezi tři tyče až v 75. minutě, ale hned mohla znamenat snížení. Po Celbově centru Pašek výborně hlavičkoval k zemi, Staněk na čáře ještě lépe zasáhl a míč vyrazil. Přesto se domácí čestného úspěchu dočkali. 8 minut před koncem vznikl před brankou hostů obrovský závar po trestném kopu, Michal Surzyn bojoval o prostor ke střele, tu první mu ještě protivník zablokoval, napodruhé už ale poslal míč nekompromisně pod víko. A nemuselo to být vše, vzápětí střílel z 20 metrů střídající Praus a mnoho nechybělo, aby se dočkal prvního soutěžního gólu mezi muži.

Jenže víc už toho Vítkovice neměly. Naopak bránící se Jihočeši měli ještě několik dobrých příležitostí z brejků, jenže střídající hráči v nich selhali. Táborský zblízka trefil pouze clonícího Prause, již v nastavení se blýskl individuální technikou na vápně Brandner, zbavil se jednoho obránce, ale vyběhnutého brankáře poté nepřekonal.   

Českým Budějovicím to ale vadit nemuselo. Vyhrály i šestý jarní zápas, opět rozdílem jediné branky, a drží výrazný náskok na čele FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. 8 kol před jejím koncem je to stále 7 bodů. Vítkovice prohrály na domácím hřišti v této sezóně teprve podruhé, ale ani je to příliš trápit nemusí. Stále se drží na konci horní poloviny tabulky.

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): V prvním poločase jsme podali ustrašený výkon. Kluci měli obrovský respekt. Nevím, jestli vůči jménům, nebo vůči soupeři obecně. Jen jsme čekali v bloku a míče jsme po jejich zisku okamžitě zase ztráceli. Nechávali jsme odpovědnost na někom druhém. Prohrávali jsme zaslouženě. Pustili jsme soupeře ke střele z 25 metrů a nedobíhali míč, při druhém gólu jsme uklouzli. O poločase jsem hráče spíše uklidňoval a nabádal je, aby začali hrát fotbal. To se povedlo, ve druhém poločase jsme Budějovice zatlačili. Jednu chvíli jsme měli na hřišti dva dorostence. Musím ocenit sílu a charakter mužstva za stavu 0:2, že z toho ještě zvládlo udělat drama. Konec si Budějovice zkušeně pohlídaly.

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): Jsme rádi, že jsme tady uspěli za 3 body. Věděli jsme, že nás nečeká jednoduché utkání. Domácí tu obrali o body Hradec i Jihlavu. Počítali jsme s tím, že budou hrát ze zataženého bloku, že to bude o prvním gólu. Myslím si, že se nám první poločas povedl, sehráli jsme ho tak, jak jsme si představovali. Byli jsme jednoznačně lepší a dali dva krásné góly. Měli jsme hru pod kontrolou. Ve druhé půli jsme chtěli zůstat stejně aktivní, což se nám zpočátku dařilo. Bohužel jsme přes možnosti nepřidali třetí gól. Domácí nesložili zbraně, snažili se a dali kontaktní gól, takže z toho nakonec bylo drama. Myslím si, že jsme si vyhrát zasloužili, ale nebylo to nic jednoduchého a zkomplikovali jsme si to sami.