12.04.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústecký Vojtěch Brak dvěma brankami porazil Prostějov

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – V duelu 22. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostila Arma celek Prostějova. Obě branky Ústí nad Labem obstaral Vojtěch Brak, za hosty se prosadil Jan Vošahlík. Zápas nedohrál hostující kapitán Tomáš Janíček, jenž v 84. minutě uviděl po druhé žluté i červenou kartu. Svěřenci Aleše Křečka se vlivem zaváhání Hradce Králové přiblížili barážovým příčkám.
7' Brak
69' Brak
40' Vošahlík
36' Peterka
5' Sus
51' Janíček
60' Polák
84' Janíček
Sestavy
Lindr – Strada, Brak, Pimpara, Šimeček – D. Richter (90. Valenta), J. Peterka, Miskovič – Krátký, Šup (62. Matějka), D. Procházka (81. Prošek).
Na lavičce: Němec, Janso, Nágl, Bílek
Trenér: Aleš Křeček
P. Le Giang – Machynek (76. Biolek), Janíček, Schuster, Slaninka – Sus (48. Koudelka) – Píchal, Vošahlík, Polák, Lutonský – A. Ševčík (72. Kroupa).
Na lavičce: Mucha, Zapletal, Pančochář, Zhykol
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Rejžek – Kubr, Melichar • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 528

Komentář

Před úvodním výkopem byl předán dres Jiřímu Čmejlovi, který oslavil 80. narozeniny. Jiří Čmejla se v 60. letech 20. století vyznačoval dobrou hrou, střelou a střílením gólů. Po nástupu za Průmyslovou školu Ústí nad Labem se dostal do týmu bojujícího o postup do první ligy. Pomohl postup vybojovat a roce 1958 nastoupil také v nejvyšší soutěži.

Na úvodní branku nemuselo 528 diváků na severu Čech dlouho čekat. V sedmé minutě Marek Krátký poslal z hranice velkého vápna míč za obranu k Danielu Richterovi, který na opačné straně nalezl Vojtěcha Braka. Posledně jmenovaný následně prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Po několika šancích Army šel ve 24. minutě Daniel Procházka sám na gólmana Prostějova, tváří v tvář levý útočník domácích bránu ve finální fázi netrefil. O sedm minut později mířil Marek Strada pod břevno, skvělým zákrokem se prezentoval Patrik Le Giang, jenž vyrazil míč na roh.

Ve 40. minutě se Prostějov prosadil po rohovém kopu. Po Martinu Slaninkovi se balón dostal na nohu zkušeného Jana Vošahlíka, který nikým nehlídaný prostřelil na bližší tyč Jiřího Lindra. Do šaten tak odcházela obě mužstva za vyrovnaného stavu, přestože více ze hry měli Severočeši.

Druhý poločas začal více opatrně, až v 68. minutě nastřelil Lukáš Matějka břevno! Časomíra ukrojila další minutu a byl to opět Vojtěch Brak, který se zapsal střelou ze středu podruhé do listiny střelců.

Na hřišti se následně přiostřilo, emoce musel krotit až odstrčením hráčů i hlavní sudí Pavel Rejžek. V 84. minutě přišel Prostějov o Tomáše Janíčka, který zastavil na obranné polovině Army Lukáše Matějku směřujícího do brejku. Po druhé žluté a automaticky červené kartě musel kapitánskou pásku převzít Jan Vošahlík.

Za tři minuty vyslal Daniel Richter do samostatného úniku Lukáše Matějku, který stejně jako Daniel Procházka v úvodním dějství minul. Ústí nad Labem si v závěru utkání těsný náskok pohlídalo a po zásluze bralo z utkání tři body.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (Ústí nad Labem): Připravovali jsme hráče na to, že nás čeká těžké utkání. Soupeř minulé kolo vyhrál doma 5:1 se Znojmem, byl jsem se na Prostějov podívat i v Hradci Králové, kde prohrál, ale hrál dobře. Věděli jsme, jaký fotbal nás čeká. Prostějov hraje důrazný a agresivní fotbal, souboje s jejich hráči jsou nepříjemné. Loni jsme se v Prostějově nemohli prosadit, proto jsme hráče drželi v napětí, aby zápas nepodcenili. Většinu střetnutí jsme měli pod kontrolou, chybělo tomu potvrzení dalšího gólu, když šance jsme na to měli. Jsme rádi, že jsme zápas vyhráli a hráli dobrý fotbal.

Oldřich Machala (Prostějov): Zápas jsme začali špatně, úvodních dvacet minut měl soupeř velký tlak a kopal několik rohových kopů. Na inkasovanou branku se nám podařilo do poločasu odpovědět, do přestávky od vyrovnání jsme byli lepší. Ve druhé půli jsme obdrželi druhou branku, ale jsem hrubě nespokojen tím, jak utkání řídili rozhodčí. Není to první střetnutí, křivdu jsem cítil i v duelu s Českými Budějovicemi. Zákroky, za které dostáváme karty, tomu neodpovídají. První žlutou kartu jsme vyfasovali již v páté minutě, metr rozhodčích je strašný.