17.04.2019 | Daniel Král | Zápas

Zbrojovka doma zdolala Pardubice a poskočila na třetí místo

Foto: fczbrno.cz
Brno – Zbrojovka v souboji tabulkových sousedů ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvládla lépe oba poločasy a po zásluze si připisuje tři body. Na úvodní branku domácího Škody ještě dokázal odpovědět Kovář, Brnu však ještě před půlí vrátil vedení Krejčí. Výhru Zbrojovky ve druhém dějství pak třetí brankou stvrdil střídající Růsek.
16' Škoda
42' Krejčí
68' Růsek
36' Kovář
bez karet
51' Šejvl
90' Piroch
Sestavy
Halouska – Kotula, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský (72. Přichystal), Bariš, L. Krejčí, Šumbera – Michal Škoda (85. Pachlopník), Magera (64. Růsek).
Na lavičce: Floder, Šural, Bartolomeu, Zikl
Trenér: Pavel Šustr
Letáček – Prosek, Piroch, Šejvl, T. Čelůstka – Mužík (86. Šafařík), Kovář, Jeřábek, Tischler, Sokol (72. Huf) – P. Černý (60. Toml).
Na lavičce: Šmíd, Kopřiva, Zukal
Trenér: Jaroslav Novotný
Rozhodčí: Klíma – Kotalík, Pfeifer • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2856

Komentář

Co nejrychleji postoupit zpět do nejvyšší soutěže. Takový byl před začátkem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY cíl fotbalistů Zbrojovky Brno. Po nepovedeném podzimu už zněla z brněnského tábora slova opatrnější. I nejvěrnější fanoušci si byli vědomi toho, že pokud mají jejich oblíbenci odmazat ve čtrnácti zbývajících kolech sedmibodovou ztrátu na třetí Hradec, nebude si moct Zbrojovka dovolit mnoho dalších zaváhání. Nakonec stačilo pět výher v sedmi kolech a Zbrojovka je na kýžené třetí barážové pozici.

Do zápasu s Pardubicemi nastupovalo Brno z pátého místa, pouhý bod před svým dnešním sokem. Poprvé v brněnském dresu dostal šanci krajní bek Juraj Kotula, zimní posila ze Slovanu Bratislava. V útoku tentokrát od začátku naskočila dvojice Magera - Škoda. Úvodní oťukávaná, při které měli během prvních deseti minut oba týmy problém se propracovat k zakončení, nakonec skončila brankou de facto z první vážnější situace. Štěpanovský se dokázal dostat k míči mezi dvěma stopery, předložil jej do běhu Michalu Škodovi a ten střelou na vzdálenější tyč propálil v 16. minutě Letáčka v bráně Pardubic.

Relativně rychlý gól Zbrojovku uklidnil a zbytek úvodní půlhodiny byl taktéž v režii domácích. Druhou branku mohl rychle přidat Magera, kterému se sice podařilo rozvlnit síť, ale pouze z ofsajdového postavení. Stupňující se tlak Brna ale skončil přesně opačně, než všichni na stadionu očekávali. Daniel Kovář vyslal v 36. minutě snad vůbec první střelu na Halouskovu bránu a z úhlu propálil nejistého gólmana domácích.

Na průběhu utkání se vyrovnávací brankou mnoho nezměnilo. Brno dál tlačilo a hned po šesti minutách mohl domácím vrátit vedení Štěpanovský, který ale z hranice penalty jen vyprášil Letáčkovy rukavice. Obrana Pardubic po zákroku brankáře ale dokázala odehrát míč před dobíhajícím Štěpanovským jen na roh a po něm se již Brno radovalo podruhé. Eismann potvrdil svou pověst skvělého asistenta, když posadil míč přesně na hlavu Ladislava Krejčího, jehož razantní hlavička do protipohybu Letáčka vrátila Brnu vedení.

Deset minut po změně stran mohl přidat třetí trefu z přímého kopu Magera, tentokrát ale Letáček na jeho obstřel dokázal zareagovat. Právě Magera přepustil po hodině hry místo na hřišti Růskovi v době, kdy se zdálo, že Pardubičtí zkusí s průběhem utkání něco udělat. Myšlenky hostí na zisk bodů ovšem pět minut po příchodu na hřiště uťal právě střídající Antonín Růsek, který sebral míč za vápnem váhajícímu obránci a podobně jako Škoda v první půli překonal Letáčka přízemní střelou na zadní tyč.

S dvougólovým náskokem Zbrojovka zápas již v klidu dohrávala a jediným vážnějším ohrožením Halousky byl nepovedený centr Tomla směřující do brány minutu před koncem základní hrací doby. Tu nakonec ale Zbrojovka stejně jako dvouminutové nastavení již přečkala bez újmy a díky dnešním zaváhání Hradce a Varnsdorfu poskočila v tabulce o dvě příčky na třetí místo zaručující baráž.