25.04.2019 | Libor Štěpán | Zápas

Arma nevyužila možnost přiblížit se barážovým příčkám, ve Vítkovicích remizovala

Foto: fkusti.cz
Ostrava – V dohrávce 24. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se hrálo o to, zda se Ústí nad Labem dokáže definitivně dotáhnout na dosah barážovým pozicím. V souboji dvou celků, které na jaře prohrály jen jednou, byli Severočeši ve Vítkovicích lepším týmem, aktivnějším, měli územní převahu, přesto ve druhém poločase pouze zachraňovali remízu a v samotném závěru mohli i o ten jediný bod přijít. Jejich sen o bitvách o postup mezi elitu sice trhliny neutrpěl, ale ani se nepřiblížil.
40' Pašek
62' Bílek
45' Bzirský
48' Holiš
52' Matěj
57' Peterka
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, V. Cverna, Surzyn – Pašek, Motyčka, Holiš, Bzirský (84. Januška) – Matěj (72. Chvěja) – Vasiljev (58. Kaloč).
Na lavičce: Simkanič, Praus, Mišinský
Trenér: Jiří Balcárek
Tvrdoň – Strada, Brak, Pimpara, Šimeček (70. D. Procházka) – J. Peterka – M. Bílek, Valenta (58. D. Richter), Miskovič, Prošek – Matějka (80. Šup).
Na lavičce: Lindr, Dvořák, Janso, Nágl
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Ginzel – Antoníček, Novák M. • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 628

Komentář

Teplotně první ostravský letní den roku 2019 vyloženě lákal k tomu, zajít po práci na fotbal, ale na rozdíl od středečního pohárového utkání Baníku o den později na Vítkovice lidé tradičně nepřišli. Ti, kteří dorazili, před výkopem zatleskali domácímu brankáři Josefu Květonovi, který převzal ocenění pro nejlepšího hráče FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY měsíce března, ale to bylo na dlouho dobu vše, z čeho se mohli mít radost. Po opatrném začátku totiž převzali otěže hosté, ovládli střed pole a výrazně soupeře zatlačili. Matějka tečoval Bílkovu nabídku mimo branku, Miskovič se během 60 sekund odhodlal ke dvěma střelám zpoza vápna, ale obě namířil do středu.

Až ve 22. minutě si Arma vypracovala gólovou šanci. Stoper Pimpara prošel středem hřiště přes dva hráče od půlky až před pokutové území, posunul míč Matějkovi, který z první pálil na zadní tyč, ale Květon byl na zemi včas a skvěle míč vyrazil. Ostravané odpověděli pokusem Holiše a jedovkou neobvyklého střelce Mikuly, který z velké dálky napálil odražený míč těsně nad.

Hosté pokračovali v nátlakové hře, přesto po chybě inkasovali jako první. Vítkovičtí vybojovali míč na půlce, brejk táhli po pravé straně, Matěj dostal přihrávku do pokutového území, naznačil střelu z úhlu, čímž vytáhl Tvrdoně z branky a předložil Davidu Paškovi na malé vápno jeden z nejjednodušších gólů kariéry. Do přestávky zbývalo 5 minut, ale Severočechy to neotřáslo a mohli rychle vyrovnat. Po výborné individuální práci Bílka ale Valenta hlavou na zadní tyči minul.

Po změně stran se hra vyrovnala, domácí totiž začali hrát mnohem aktivněji. Během prvních pěti minut měli dva rohy, oba centry dokázali hlavou trefit, ale Pašek jen nad sebe a Motyčka obloukem přehodil branku. Ústí mělo větší příležitost až v 62. minutě, ale dokázalo z ní vyrovnat. Sedmý roh v zápase byl kopnutý na přední tyč, kde Matějka prodloužil míč za sebe a Michal Bílek stál na správném místě před prázdnou brankou. Míč se sice od něj spíše odrazil, ale to nic nemění na skutečnosti, že Arma dokázala po návratu Vítkovic do druhé nejvyšší soutěže ve třetím zápase na jejich stadionu poprvé skórovat.

Hostům to navíc vlilo čerstvou krev do žil a okamžitě se dostali do velkého tlaku. Kapitán Peterka během jedné akce dvakrát prudce pálil z půlkruhu, poprvé mu do rány skočil Motyčka, vzápětí výborně zasáhl Květon. Při trestném kopu pak sehráli signál s narážečkou na střelu z první z hranice pokutového území, Bílkův pokus ale tečoval střídající Richter v ofsajdové pozici.

To ale bylo vše. Územní převaha sice trvala, ale stávala se neúčinnou. V obraně navíc vznikala okénka, do kterých začali domácí pronikat. Aktivní v tom byl hlavně na pravé straně Pašek, ale rozhodnout nakonec Ostravané mohli ze standardní situace. Dvě minuty před koncem ovšem napoprvé nedokázali zakončit výborně kopnutý trestňák a Celbovu hlavičku ze záklonu nakonec Tvrdoň vyškrábl na roh. Po jeho rozehrání střílel z otočky Kaloč, ale pouze doprostřed branky.

Vzhledem k dění na trávníku nebyli s remízou hráči Army příliš spokojeni. Sice se posunuli na páté místo před Zbrojovku Brno, ale ztráta na barážové pozice stále zůstává tříbodová. Vítkovice si upevnily pozici ve středu tabulky, na 8. místě mají náskok 6 bodů.

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): "Do utkání jsme vstoupili s velkým respektem. Viděli jsme poslední utkání Ústí, která se mu hodně povedla, včetně vítězství v Třinci a na Žižkově. Jak říká kolega trenér, my máme typologicky jiné hráče a tomu je přizpůsobená naše hra. Ale v prvním poločase jsme byli málo aktivní. Po zisku míče chyběla nabídka. Soupeř měl šanci, kterou nedal, my potom využili brejk, který jsme výborně dohráli. S hrou jsem ale spokojený nebyl a nabádal jsem hráče, aby byli více aktivní. O vyrovnání rozhodla standardní situace, přestože jsme hráče u videa upozorňovali na to, že v Třinci dal soupeř dva góly z rohů. Myslím si, že remíza je spravedlivá. Hráli jsme se silným soupeřem a bereme to s pokorou."

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): "Přijeli jsme s respektem k soupeři, který na svém hřišti uhrál 25 bodů. Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Vítkovice velmi dobře brání, snaží se vycházet do rychlých protiútoků a vychází jim to. Naše filozofie je jiná. Snažili jsme se hrát, určitě jsme byli víc na míči, kombinovali jsme. Jenže gól nedáme a sami inkasujeme po chybě na levé straně. Pak to bylo složité. Ne, že bychom sem přijeli vyhrát, ale poté, co jsme zvládli stav opět zremizovat, jsme měli dost možností, jak zápas zvrátit. Nemůžu hráčům vytknout vůbec nic, snad kromě chování v poslední třetině hřiště, kde to je nejsložitější. Tam jsme neukázali moc velkou kvalitu a proto zápas skončil 1:1. Pro nás je to ztráta."