28.04.2019 | Radek Barkman | Zápas

Žižkov překapivě porazil Varnsdorf, dvěma góly rozhodl Kubala

Foto: fkvz.cz
Praha – Fotbalisté Žižkova ve 25. kole FORTUNA:MÁRODNÍ LIGY překvapivě porazili Varnsdorf 2:0 a drží si naději na záchranu. Soupeře domácí téměř k ničemu nepustili a svou snahu okořenili dvěma góly Filipa Kubaly. Na předposlední Táborsko ale nadále ztrácí tři body.
25' Kubala
82' Kubala
bez branek
57' Žežulka
89' Kodeš
Sestavy
P. Soukup – Tusjak, Šimek, Žežulka, Muleme – Urbanec, Súkenník, Frizoni, Burda (76. Bazal) – Hejný (67. Batioja), Kubala (87. Sukisa).
Na lavičce: Hrubeš, Opluštil, Antl, Auer
Trenér: Miloš Sazima
Porcal – Zbrožek, Kouřil, M. Kubista, Heppner (46. Rudzan) – Bláha, Kodeš, Rudnytskyy – Ondráček, Dordić – Schön (40. Kocourek).
Na lavičce: Samoel, Barac, Novák, Zezula, Richter
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Petřík – Kubr, Hock • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 933

Komentář

Žižkovští fotbalisté nastupovali do utkání s vědomím, že jen vítězství jim zachová alespoň malou naději na záchranu soutěže. Na soupeře proto vlétli ve velkém stylu. Od začátku dominovali a především si snadno vytvářeli brankové příležitosti. Už ve třetí minutě vyslal první vlaštovku směrem k Porcalovi Súkenník, ale těsně minul branku.

Varnsdorfský brankář pak musel dvakrát v rychlém sledu předvést své umění. Nejprve po rohovém kopu propadl míč k Frizonimu, jehož tvrdou ránu vyrazil Porcal nad břevno. Vzápětí byl Frizoni po další rozehrávce od rohovového praporku zcela nekrytý, ale díky brankáři hostujícího mužstva zůstalo skóre i nadále bezbrankové.

Skóre se mohlo měnit také po standardní situaci Urbance. Míč z jeho kopačky sice ve vápně nikdo nezasáhl, ale překvapený Porcal zůstal stát dlouho na čáře a balon jen o centimetry minul jeho levou tyč. Pak už se domácí přece jen dočkali. Urbancův centr se ve vápně dostal ke Filipu Kubalovi, který se nijak nerozpakoval a přesnou ranou vyhnal pavouky ze šibenice Porcalovy brány.

Hned o minutu později to mohlo být pro domácí ještě veselejší. Tusjak dostal za obranu výbornou kolmici, v pokutovém území si zasekl míč na střed, ale jeho ránu k tyči skvěle vytěsnil mimo Porcal. Tečku za prvním poločasem pak mohl udělat Hejný, po optimálním centru z pravé strany ovšem hlavičkoval vedle branky.

Ve druhém poločase se už domácí tak často do šancí nedostávali. Přesto byli aktivnějším týmem a kontrolovali průběh utkání. I tak se však mohl z vyrovnání radovat Varnsdorf. Po zaváhání v domácí obraně, udělal vyběhnutému Soukupovi kličku Dordič, místo prázdné branky však trefil jen brankovou konstrukci.

Byla to však po hříchu poslední nebezpečná akce Varnsdorfu v zápase. Žižkov další komplikace nepřipustil a naopak zahrozil Kubalou, který se akrobaticky pokoušel usměrnit Urbancův centr do sítě. Chybělo mu však pár centimetrů. Definitivní pojistky se Pražané dočkali v 82. minutě. Rohový kop totiž sklepl Žežulka pro Filipa Kubalu, který sývm druhým gólem přidal tříbodovu pojistku.

Žižkov i přes výhru však zůstává suverénně posledním celkem tabulky, jeho naděje na záchranu však díky cennému vítězství přece jenom stoupla. 

Ohlasy trenérů

Miloš Sazima (trenér Žižkova): "Vstoupili jsme do zápasu aktivně. Nepovedlo se nám však dlouho vstřelit vedoucí branku. Pak jsme ale vypadli z tempa a nechali hrát Varnsdorf více ne balonu. Ve druhé půli jsme přežili klíčovou šanci Varnsdorfu na 1:1. Pak jsme konečně využili standardní situaci na 2:0 a udělali tečku za tímto výkonem."

David Oulehla (trenér Varnsdorfu): "Nám se vůbec nepovedl vstup do utkání. První poločas vůbec. Měli jsme problémy a nestíhali jsme. Viktorka si vypracovala tři možná čtyři příležitosti. Nás podržel výraznou měrou brankář Porcal. Hráli jsme pomalu a bez pohybu. Měli jsme bohorovný přístup a jsme rádi, že jsme inkasovali jen jednou. Za stavu 0:1 jsme měli i situaci na vyrovnání, což se nám bohužel nepovedlo. Druhá půlka sice byla lepší, ale k šancím to nevedlo. Viktorka vyhrála naprosto zaslouženě a ukázala charakter."