28.04.2019 | Adam Joska | Zápas

Chrudim zvládla přestřelku s druhou Jihlavou a udělala důležitý krok k záchraně

Foto: Aleš Vladyka
Chrudim – Nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma porazil Vysočinu Jihlava ve 25. kole 4:3. Hosté šli do vedení v prvním poločase zásluhou Vaculíka. Po půli ovšem Chrudim díky třem brankám za pět minut otočila skóre na svou stranu. Trefili se Vencl a dvakrát Froněk. Jihlava se ovšem vrátila opět do utkání kontaktním gólem Petra a těsně před koncem vyrovnáním Klímy. Hrdinou zápasu se však v 90. minutě stal domácí Vašulín, který rozhodl o výhře Chrudimi.
54' Vencl
57' Froněk
59' Froněk
90' Vašulín
42' Vaculík
73' Petr
87' Klíma
17' Kesner
51' Vencl
90' Mastík
46' Petr
56' Javůrek
79' Chlumecký
Sestavy
Zíma – Řezníček, Rendla, Vencl, Hlavsa – Dostálek (80. Krčál), Sixta (90. Langr), Kesner, Froněk (84. Mastík) – Rybička, Vašulín.
Na lavičce: Mrázek, Čáp, Sulík, Ujec
Trenér: Pavel Matějka
Vejmola – Petr, Tijani (74. Jiří Klíma), Chlumecký, F. Novotný (46. Šefčík) – Vaculík (86. Jawo), Šulc – Javůrek, Zoubele, Preisler – Klobása.
Na lavičce: Veselý, Vedral, Machuča, Šumský
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Rejžek – Pfeifer, Leška • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 1035

Komentář

Favorit z Jihlavy vstoupil do zápasu aktivněji a během první půle držel míč na svých kopačkách více než domácí celek. Po dvanácti minutách hry se do první vážnější šance dostal Zoubele, jenž si naběhl na centr z levé strany, ale mířil vedle levé tyče. Jako první mohla ale paradoxně udeřit Chrudim, když po půl hodině hry poslal Tijani v pokutovém území na trávník Froňka a sudí Rejžek nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Daniel Vašulík, ten však se svou ranou k pravé tyči neuspěl, brankář Vejmola se po míči natáhl rukou a vyrazil ho.

Vašulín mohl neproměněnou penaltu odčinit, neuspěl však ani ve svých dalších zajímavých příležitostech. Ve 42. minutě dostala Jihlava k dispozici standardku čtyři metry před vápnem, svého úkolu se zhostil na výbornou Lukáš Vaculík a zatočil míč přesně k levé tyči, gólman Zíma zůstal stál ve středu brány a za balonem se jen ohlédl – 0:1.

Chrudimské fotbalisty inkasovaný gól do šatny příliš nesrazil, od začátku druhé půle se snažili být aktivní, a také oni se prosadili po standardní situaci. Sixta svým centrem z pravé strany poslal míč do klunka hráčů, ten se odrazil od Kesnera na pravou stranu k zcela volnému Ondřeji Venclovi, jenž si nechal míč na hranici malého vápna skočit a poslal ho kolem gólmana na bližší tyč – 1:1.

O dvě minuty později, tedy v 56. minutě, byl po faulu Javůrka na Rybičku odpískán druhý pokutový kop pro Chrudim. Toho se tentokrát ujal Tomáš Froňek, ani ten na gólmana Vejmolu nevyzrál, po střele do středu brány se však dostal k dorážce a na tu už brankář nestačil – 2:1. Studená sprcha pro Jihlavu pokračovala, v 59. minutě domácí na levé straně rozehráli, kapitán Kesner přenesl centrem hru na pravou stranu, kde propadl míč k Tomáši Froňkovi a ten ho parádně z první trefil na zadní tyč – 3:1.

Vysočina se ale dokázala ze tří rychle po sobě inkasovaných branek oklepat a v 73. minutě si vykřesala naději díky trefě Jakuba Petra z první z hranice vápně k pravé tyči – 3:2. Domácí mohl uklidnit Froněk, jenže svůj průnik po levé straně zakončil jen prudkou ranou na bližší tyč, kde stál gólman a zamezil mu ve zkompletování hattricku. V 87. byla Chrudim jako opařená horkou vodou, její dvougólový náskok smazal po náběhu za obranu soupeře a střele z levé strany na zadní tyč střídající Jiří Klíma – 3:3. Ani to však ještě nebylo z gólového výčtu vše, chrudimské fanoušky rozjásal v 90. minutě svou hlavičkou po centru Sixty z levé strany Daniel Vašulín, který tak odčinil svá selhání z první půle – 4:3.

Ohlasy trenérů

Pavel Jirousek (trenér Chrudimi): „Deset patnáct minut v úvodu byl soupeř jasně lepší, byl všude dříve, kombinoval a my jsme víceméně jen běhali za ním. V týdnu jsme si říkali, že takhle kvalitní tým směrem dopředu nemůžeme nechat volný, tam nás tahali, pro nás štěstí, že jsme z toho třeba nedostali gól, byli jsme tím pádem pořád v zápase. Pak jsme si vyprodukovali pokutová kop, který jsme nedali, a s týmem, jako jsme my, jsem se bál, aby to nezamávalo. Dostali jsme gól ke konci poločasu ze standardní situace, v poločase nebyla v kabině úplně optimální nálada, nicméně jsme se to snažili zdvihat a hráčům tu víru dát. Do druhé půle jsme vletěli výborně, soupeř možná malinko podcenil, což se pak špatně nahazuje, a my jsme najednou vedli 3:1. Pak zase jak přijde ta česká mentalita, najednou to chcete podvědomě bránit. Soupeř samozřejmě v průběhu šel na tři beky, hrál na tři kvalitní útočníky a dal nám to z 3:1 na 3:3. Byli tam fáze utkání, kdy jsme to hráli zbytečně nahoru dolů, já věřím, že nezaujatý divák si dnes přišel na své, ale my jsme neměli záměr to takto hrát. Ztratili jsme vedení, to jsem říkal, že je pro nás rána a s mančaftem by to do závěrečných bojů neudělalo nic pozitivního. Byli jsme posledních dvacet minut pod tlakem a pak nás to z jedné akce na konci odměnilo. Vnímáme, proti komu jsme dneska hráli, Jihlava je dobrý tým. Dokázali jsme dnes dát čtyři góly, samozřejmě se dlouhodobě nedá vyhrávat, pokud budete dostávat tolik gólů, kolik dostáváme my, to je náš největší problém. Dneska si toho vážíme, hráči mají ode mě velkou pochvalu.“

Radim Kučera (trenér Jihlavy): „Řekl bych, že domácí si šli za třemi body daleko více. Měli jsme pasáže hry Myslím si, že první poločas jsme začali velice dobře a aktivně, vytvořili jsme si dvě tři gólové šance, neproměnili jsme je. Poté si domácí vypracovali penaltu a dvě gólové šance. Druhý poločas jsme chtěli hrát aktivně, stejně jako první. Hned na začátku druhé půle jsme po standardní situaci domácích, nebo také ztrátě míče, Preisler bych řekl špatně vyhodnotil situace, kdy mohl hrát na Klobásu, který byl sám na půlce a šel by z půlky sám. Nezahrál to a poté jsme měli takovou pasáž, kdy jsme se dostali deset minut do totálního útlumu, což vůbec nechápu. Byli jsme úplně zpacifikovaní, totální výpadek celého mužstva. Dostali jsme tři góly, pak jsem nějak přeházel sestavu, zkusili jsme tam dát hodně velkou ofenzivu, chtěli jsme se tlačit více do koncovky. Vyrovnali jsme, domácí se dostanou do jedné šance a strhli vedení na svou stranu, což nás samozřejmě mrzí, ale takový někdy bývá fotbal.“