07.05.2019 | Kryštof Severa | Zápas

Kuriózní chyba i brzké vyloučení. Brno je po výhře nad Hradcem na barážové pozici

Foto: fczbrno.cz
Brno – Fotbalisté Brna zvládli televizní duel s Hradcem Králové a díky dvěma gólům Štěpanovského se v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY posunuli na třetí příčku zaručující účast v baráži o postup do nejvyšší soutěže. Zbrojovka otevřela skóre krátce před přestávkou, kdy se prosadila po kuriózním podklouznutí hostujícího gólmana Ottmara. Následně putoval předčasně do sprchy Martinec, a tak dohrávali Votroci více než poločas o deseti. Početní výhodu Moravané zužitkovali v závěrečné desetiminutovce a zvítězili tak ve šlágru 27. kola 2:0. Duel přilákal do ochozů více než čtyři tisíce diváků.
42' Štěpanovský
84' Štěpanovský
bez branek
15' Růsek
80' Sukup
87' Vraštil
23' Kopečný
40' Šípek
45' Martinec
75' Pokorný
Sestavy
Floder – Sukup, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Pachlopník (72. Přichystal), Bariš, Růsek – Štepanovský, Michal Škoda (27. Magera), Šumbera (76. O. Vintr).
Na lavičce: Marek, Kotula, Šural, Kříž
Trenér: Pavel Šustr
Ottmar – Kopečný, J. Pokorný, Martinec, Leibl – Jukl – Vlkanova, Kateřiňák (46. Kvída, 66. Finěk), Zorvan, Urma (55. Durdević) – Šípek.
Na lavičce: Vízek, Soukeník, Da Silva, Firbacher
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Pechanec – Paták, Dresler – Machálek • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 4018

Komentář

Samotnému šlágru sedmadvacátého kola předcházel smuteční akt v podobě minutového potlesku pro nedávno tragicky zesnulého Josefa Šurala.

Samotný zápas začali aktivněji hosté, konkrétně Vlkanova, jenž se v sedmé minutě dostal k přetaženému centru a poprvé v zápase prověřil Flodera v bráně Zbrojovky. Na druhé straně mohl otevřít skóre Šumbera, ale po akci Štepanovského nedokázal z bezprostřední blízkosti usměrnit míč do sítě. Zbrojovka sice převzala iniciativu v zápase a držela míč ve své moci, ale další větší šanci si připsali hosté. Po Kopečného přihrávce pálil z dobré pozice opět Vlkanova, ale nedokázal z dobré pozice trefit branku domácího celku. 

Reagovat dokázala Zbrojovka tím nejlepším možným způsobem. Dlouhý pas směřoval na Petera Štepanovského, jenž měl sice k míči dál než brankář Ottmar, ale zakopnutí při výběhu mimo vápno znamenalo pro domácího špílmachra jednoduchou práci. 

Těsně před pauzou se do úniku dostal Ondřej Pachlopník, ale jeho brejk byl zastaven Martincem, jenž následně inkasoval červenou kartu. Hradec dohrával v deseti a Zbrojovka získala standardku z výborné pozice. Její exekuci si vzal na starost Lukáš Magera, ale nedokázal trefit branku hostů. 

Ve druhém poločase těžilo Brno ze své početní převahy a hned dvakrát toho mohl využít Štepanovský. Nejprve se zjevil na levé straně hřiště, ale jeho střela na vzdálenější tyč nenašla kýžený cíl. O malou chvíli později pálil zpoza vápna, ale na Ottmara si nepřišel. Podobně si počínal i Antonín Růsek, jenž získal míč před pokutovým územím, ale hradeckého brankáře překonat nedokázal. 

V osmasedmdesáté minutě se dostal do šance střídající Přichystal, ale po sklepnutí Magery nedokázal překonat Ottmara. Druhý gól domácích přišel šest minut před vypršením čisté hrací doby. Ondřej Vintr s míčem prošel do vápna po levé straně a poslal prudký přízemní centr na zadní tyč. Tam si míč našel Peter Štepanovský a druhým gólem v zápase upravil stav utkání na 2:0. 

Závěr duelu již žádné drama nepřinesl. Zbrojovka tak může slavit důležitou výhru a posun na třetí pozici v tabulce, která znamená účast v baráži.