08.05.2019 | Filip Kortus | Zápas

Dynamo otočilo duel s Chrudimí a slaví postup mezi elitu!

Foto: dynamocb.cz
České Budějovice – Fotbalisté Českých Budějovic se vracejí mezi tuzemskou elitu! Definitivu postupu do FORTUNA:LIGY si Dynamo zajistilo v utkání 27. kola proti Chrudimi. V tom sice Jihočeši od 5. minuty prohrávali, po hodině hry se však v rozmezí tří minut trefil dvakrát Ivo Táborský, jenž domácím zajistil povedený obrat. Ten ještě v závěru pojistil třetí brankou Patrik Čavoš.
60' Táborský
62' Táborský
89' Čavoš
5' Čáp
bez karet
42' Mastík
79' Langr
Sestavy
Staněk – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan (90+1. Wermke), Grajciar (77. Havelka), Provod (88. Brandner) – Táborský.
Na lavičce: Křížek, Fišl, Řezáč, Šplíchal
Trenér: David Horejš
Mrázek – Řezníček, Vencl, Krčál, Mastík – Langr – Dostálek, Ujec (80. Froněk), Čáp (88. Rybička), Hlavsa – Sulík (71. Kraják).
Na lavičce: Zíma, Kesner, Sixta, Vašulín
Trenér: Pavel Matějka
Rozhodčí: Hrubeš – Flimmel, Vlček • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 2394

Komentář

Domácím kvůli čtyřem žlutým kartám chyběl nejlepší střelec David Ledecký, v mužstvu hostí nenastoupil vinou karetního trestu Drahoš a jen na lavičku náhradníků usedli Sixta, Rybička i Froněk. Úvod utkání přinesl zajímavou zápletku. V páté minutě dostal prostor ke střele Roman Čáp, opřel se do míče, který trefil jednoho z domácích a Staněk se za ním jenom ohlédl – 0:1. Od tohoto okamžiku hosté zaparkovali svou jedenáctku na vlastní polovinu a čekali, co vymyslí budějovický celek.

V osmnácté minutě šel sám na Mrázka útočník Táborský, jenže nakonec zvolil přihrávku a domácí o míč přišli. Následovala hlavička Iva Táborského, kterou Mrázek vyrazil jen k Martanovi, jehož dorážka těsně minula levou tyč. Nepříznivý stav zkoušel zlomit další zkušený fotbalista Peter Grajciar, ovšem rozvlnil soupeřovu síť pouze z boku. Neprosadil se ani Čavoš, když po rohu v těžké pozici netrefil odkrytou branku. Šance na vyrovnání se postupem času hromadily, ale vedení dokázal východočeský celek udržet až do konce poločasu.

I do druhého poločasu měla lepší vstup Chrudim, když po pár vteřinách hry mohl navýšit skóre Sulík. Objevil se sám ve vápně, ale na poslední chvíli mu do jeho střely skočil Havel a tečovaný pokus Staněk vyrazil. Jinak se obrázek hry nezměnil. Dynamo tlačilo, vytvářelo si šance, ale gólová trefa ne a ne přijít. Nadějně to vypadalo při šanci Helešice, jenže krajní obránce nakonec vystřelil slabší nohou a Mrázka vůbec neohrozil.

Rozuzlení přinesla tříminutovka po hodině hry. Nejprve se vysoko letící míč stočil do malého vápna, kde si ho našel Jiří Kladrubský, hlavou ho posunul k Ivu Táborskému, na něhož zívala odkrytá branka. Zkušený čtyřiatřicetiletý útočník se nakonec stal hrdinou večera, protože jen o minutu později nesedla střela Martanovi, ale došla až k Ivu Táborskému, který pohotově zakončil a nasměroval svůj tým k postupu. 

Vedení mohl navýšit stoper Havel, jenže z malého vápna přestřelil. Trefil se až minutu před koncem čisté hrací doby Patrik Čavoš a o vítězi utkání bylo rázem rozhodnuto. V souběžně hraném utkání Jihlava remizovala na hřišti Prostějova a Dynamo tak mohlo začít slavit postup do nejvyšší soutěže!    

Ohlasy trenérů

David Horejš (SK Dynamo ČB): „Dnešní zápas byl vlastně jako celá sezona. Ukázala se síla týmu. Byli jsme dole, ale dokázali jsme se zvednout. Postup je pro nás sladkou odměnou. Já o tomto dni snil, že se jednou vrátím jako trenér s Dynamem do ligy. Jsem neskutečně šťastný. Těší mě, že jsem tak kvalitní tým mohl vést. Hlavně jaro byla neskutečná jízda a postoupili jsme zaslouženě. I když poslední zápasy byly psychicky těžké, tak jsme je dokázali zvládnout. Zabrali vždy zkušení hráči, které jsme v týmu měli. Jsem na kluky hrdý.“

Pavel Jirousek (MFK Chrudim): „Hráli jsme na hřišti aspiranta na postup, který měl v hlavách, že když vyhraje, tak s největší pravděpodobností bude slavit postup. Bylo to cítit, hodně lidí, atmosféra okolo. My jsme vzhledem k anglickému týdnu a karetnímu ohrožení šetřili řadu hráčů, přesto jsme ale hráli výborně. Měli jsme kvalitní vstup do zápasu, vedli jsme a viděli, že se domácí dostávali do křeče a nervozity. Po pauze jsme mohli dát druhý gól, kdy měl velkou šanci Martin Sulík, což by byl zřejmě hřebíček a věřím, že bychom výsledek již udrželi. Domácí nás však přetlačili dvěma slepenými brankami a v nastavení dali na 3:1. I přes porážku jsme předvedli výborný výkon, který je potřeba si přenést do sobotního utkání s Vlašimí. Jedeme dál, budeme bojovat.“ (mfkchrudim.cz)