20.07.2019 | Karel Jedlička | Zápas

Dukla v prvním utkání po sestupu z nejvyšší soutěže prohrála doma s Třincem

Foto: Karla Kulová (fotbaltrinec.cz)
Praha – První zápas nové sezony mají za sebou i týmy Dukly a Třince. Fanoušci na Julisce se rozhodně nenudili, protože viděli hned pět gólů a výhru 3:2 hostujícího celku. Dukla smazala dvoubrankové manko, na třetí gól Třince už ale zareagovat nedokázala.
30' Krunert
54' Holík
11' Hlúpik
25' Hlúpik
78' Gáč
38' Tetour
58' Holík
73' Janošík
83' Vaněk
Sestavy
Hruška – Kozma, Chlumecký, Piroch, Preisler (70. Bezdička) – Tetour, Doumbia (79. Jakab), Souček (46. Douděra) – Holík, Krunert, Hadaščok.
Na lavičce: Rada, Kott, Kovaľ, Ayong
Trenér: Roman Skuhravý
Adamuška – Omasta, Bedecs (18. Gáč), Kušnír, Janoščín – Arroyo, Kubala, Vaněk, Machalík (76. Samiec), Cienciala (66. Janošík) – Hlúpik.
Na lavičce: Chmiel, Valenta, Wojnar, Nieslanik
Trenér: Svatopluk Habanec
Rozhodčí: Dubravský – Vaňkát, Vrána • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 895

Komentář

Fanoušci Dukly si místo pátečních podvečerů nově zvykají na fotbal v sobotním dopoledni. V novém termínu a nové soutěži však navázali na jarní šňůru neúspěchů a překvapivě podlehli dobře připravenému Třinci. Dukla zahájila s chutí, jenže po dvou pološancích otevřel skóre v 11. minutě z brejku a samostatného nájezdu jeden z šestice letních posil Třince Filip Hlúpik.

V 25. minutě zmrazil necelých devět stovek fanoušků Dukly a potěšil půltucet fandů Třince znovu Filip Hlúpik, při jehož přízemní střele z 25 metrů k tyči trochu zaspal domácí brankář. Za čtyři minuty sice Hadaščokův gól nebyl uznán pro ofsajd, ale sotva umlkl předčasně puštěný oslavný chorál z reproduktorů, mohli je na Julisce pustit znovu. Adamuška se nedohodl s obránci, míč sebral Štěpán Krunert a šoupl ho do opuštěné klece.

Druhá půle patřila Dukle, jenže ve finální fázi Pražanům většinou kousek chyběl. V 54. minutě to vzal na sebe kapitán Tetour, po parádním sólu obešel i brankáře a předložil před prázdnou bránu Lukáši Holíkovi, který vyrovnal na 2:2.

Domácí zahodili řadu standardek, naopak Třinec z jedné rozhodl. Po míči se vrhl střídající David Gáč a rybičkou o zem napnul v 78. minutě síť. Závěr přinesl nejvíce vzruchu. Pojistku mohl po Krunertově hrubce a Hlúpikově přihrávce před prázdnou bránu přidat Janošík, jenže z čáry míč vykopl osamocený bek Dukly Piroch.

Dukla přesto mohla znovu vyrovnat, jenže uvnitř pokutového území zakončovali těsně vedle Bezdička i skluzem Krunert. Prvně jmenovaný se pak po Jakabově skvělém pasu z úhlu bál vystřelit. Po zápase tak slavili nečekaný import bodů z hlavního města do Slezska svěřenci Svatopluka Habance.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (FK Dukla Praha): „Dnes to pro nás byl důležitý zápas nejen výsledkově, ale i v podpoře tvorby nového kádru. Do zápasu jsme vstoupili dobře, ale zabrzdily nás chyby v rozehrávce. Bylo vidět to, čeho jsem se obával nejvíc. Netrpělivost, nervozita, byli jsme hrozně nepřesní. Druhý poločas byl úplně jiný, zaslouženě jsme se dotáhli a bylo to o naší kvalitě v předfinální fázi, protože těch situací jsme měli hodně. Obrovský problém je pro nás soubojovost, není možné mistrovské utkání hrát jen s míčem. Na závěr přišla hořká pilulka – nesmyslný faul a nedohraná standardní situace na zadní tyči. Je to pro nás zklamání a bolestivé zjištění, co tato soutěž obnáší.“

Svatopluk Habanec (FK Fotbal Třinec): „Utkání bylo dramatické, byli jsme nachystaní na soupeře, jehož fotbalovost nezmizela a byly tam věci, které Dukla produkovala v minulých sezonách. Dařilo se nám po ztrátách chodit do brejků, jen jsme zbytečnou nedohodou při rozehrávce dostali gól na dva jedna. Druhá půla byla z velké části v režii Dukly, která dala výstavní branku do kuchyně. My jsme při gólu propadli, nesourodě vystupovali. Po gólu na 3:2 jsme to ubránili a teď jsme šťastní. Budeme mít větší chuť do hry po tom, co jsme v měsíčním tréninkovém procesu dělali.“